Vágólapra másolva!
A legjobb orosz kosarasként számon tartott Andrej Kirilenko az NBA-ben szereplő Utah Jazz után hazai klubban, a CSZKA Moszkva csapatában folytatja profi pályafutását.

A 30 éves játékos három évre szóló megállapodást írt alá azzal a kikötéssel, hogy bármikor visszatérhet az észak-amerikai profi ligába.

Ez utóbbi kitétel akkor válhat fontossá, ha elkezdődik az új NBA-idény, amitől azonban változatlanul igen messze vannak a pénzügyi vitájukat hónapok óta lezárni képtelen klubtulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezeti vezetők.

Kirilenko annak idején két szezont a CSZKA-nál töltött, mielőtt draftolta, azaz játékjogát lefoglalta volna a Utah Jazz, amelyhez 2001-ben írt alá. A Salt Lake City-i csapatban tíz teljes idényt töltött el, teljesítménye elismeréseként bekerült az All Star-válogatottba is.

Az orosz válogatottat szintén hatékonyan segítette: oroszlánrészt vállalt abban, hogy a csapat 2007-ben Európa-bajnok lett, őt magát pedig az Eb legjobbjává választották. Az idei Eb-n bronzérmes válogatottban is remekelt, s bekerült a torna legjobb ötösébe.