Vágólapra másolva!
Az NBA-ben is szerepelt 211 centis center, Nick Fazekas magyar válogatott akar lenni. A 26 éves amerikai kosaras - akinek a nagyszülei 1956-ban az Egyesült Államokba menekültek - úgy érzi, ő éppen olyan játékos, mint amilyenre a magyar válogatottnak szüksége van. A Dallasban és Los Angeles Clippersben is megfordult játékos tagadta, hogy azért nem jutott dűlőre az Albacomppal, mert nem akart edzeni és játszani a szerződés-aláírása előtt.

- A magyar kosárszövetség egyik vezetője azt mondta, hamarosan elutaznak önhöz az Egyesült Államokba, hogy az esetleges honosításáról egyeztessenek. Találkoztak végül?
- Nem, még soha nem találkoztam senkivel a magyar vezetők közül.

- De az igaz, hogy felvették önnel a kapcsolatot?
- Nem, senki nem vette fel velem a kapcsolatot, én voltam az, aki az első lépést megtettem. Az ügynökömmel megkerestük a magyar válogatottat, és érdeklődtünk a honosítás folyamatáról, mert szeretnék amerikai-magyar kettős állampolgár lenni.

- Egykori NBA-játékosként tényleg örömmel töltené el, ha a magyar válogatottban játszhatna?
- Nagyon büszke lennék rá, megtiszteltetés, egyúttal remek lehetőség lenne a számomra.

- Járt már korábban Magyarországon?
- Nem, még sohasem.

- A magyar szövetség főtitkára, Sterbenz Tamás azt mondta: támogatja a magyar gyökerekkel rendelkező kosárlabdázók honosítását, amennyiben valóban erősítést jelentenek a válogatott számára. Úgy gondolja, hogy ön ilyen játékosnak számít?
- Igen, határozottan így gondolom.

- Mit tart a legnagyobb erősségének?
- A pontszerzést. Úgy érzem, bárki is az ellenfél, minden meccsen bennem van, hogy 20-30 pontot dobjak. Ha nagyon belelendülök, akkor ritkán hibázom.

Forrás: AFP

- Ismeri a magyarok egyetlen NBA-kosarasát, a több mint száz meccsen pályára lépett Dávid Kornélt?
- Nem, nem ismerem.

- Ő nincsen döntési helyzetben a mai magyar kosárlabdázásban, de mindenki odafigyel a véleményére, és azt mondta: nem tartja jó ötletnek a honosítást, mert úgyis csak egy honosított játékos léphet pályára a válogatottban, ehelyett inkább a fiatalok fejlesztését helyezné előtérbe.
- Nem feltétlenül értek vele egyet, mert nem hiszem, hogy gond lenne, ha egy olyan játékos, mint én, a magyar válogatottban szerepelne. Szerintem vagyok annyira tehetséges, hogy pozitív energiát adjak a csapatnak. Úgy érzem, a magyar gyerekeket közelebb hozhatnám a sportághoz, megszerettetném velük a kosárlabdát, szóval nekem is hasonló lenne a célom a fiatalokkal, mint amit ő vázolt.

- A magyar szövetség érdeklődik a szintén magyar felmenőkkel rendelkező Luke Harangody iránt, mit tud róla?
- Nagyszerű játékos, élőben is láttam a Boston Celtics és a Cleveland Cavaliers kosarasát. Elképzelem, amint ketten sikerre vezetjük, például kijuttatjuk egy nagy tornára, egy Európa-bajnokságra a magyar válogatottat.

- Nem akarok ünneprontó lenni, de a szabályok szerint egyszerre csak egy honosított játékos szerepelhet a válogatottban.
- Nem ismerem a konkrét szabályt, de ez nem változtat semmit az ambícióimon. Talán mindkettőnket honosíthat a válogatott, és talán, valamilyen úton-módon mégis mindketten pályára léphetünk egyszerre a válogatottban, én ebben bízom.

- Jelenleg szabadon igazolható?
- Igen, szabadügynök vagyok, naponta kétszer edzem, súlyt emelek, futok, és várom a leendő csapatom jelentkezését. Egészséges, játékra kész vagyok, de hogy itt, Amerikában, Európában vagy máshol fogok kosarazni, még nem tudom.

- A magyar sportsajtóban napokig téma volt, hogy az Albacomp játékosa lehet, de végül az átigazolása meghiúsult. A székesfehérvári klub szakosztály-igazgatója, Halm Roland azt nyilatkozta, hogy négy szerződéstervezetet is elküldtek önnek, de mindegyiket visszautasította. Ennyire távol álltak az álláspontok?
- Nem, sőt nagyon közel voltunk a megegyezéshez, de végül mégsem jött létre a megállapodás.

Fazekas-zsákolás az NBA-ben:


- Miért?
- Az ügynökömmel van egy elképzelésünk arról, hogy mi az, amit megérdemlek, az Albacomp pedig másképp gondolkodott erről. Kicsit csalódott vagyok, hogy nem jött létre az átigazolás, mert nagyon vártam, hogy Magyarországon kosarazzak, és megnézzem az országot, megnézzem Budapestet - azt a helyet, ahol a nagyapám és a nagyanyam élt.

- Halm Roland szerint az ön feltételei között szerepelt, hogy a szerződés aláírása előtt nem akar a csapattal edzeni, és edzőmérkőzésen sem szeretne pályára lépni, és ezek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy végül nem tudtak megegyezni. Igaz ez?
- Ez egyáltalán nem igaz. Én kész voltam arra, hogy Magyarországra utazzak, de a szerződés részleteiben, a megfogalmazásában voltak olyan pontok, amelyek miatt végül nemet mondtam. Szó sem volt arról, hogy nem akarok játszani edzőmeccseken és edzéseken részt venni, mert szükségem van arra, hogy megismerjem az edzőket és a csapattársaimat. Egyáltalán nem az volt a tervem, hogy csak betoppanok, és én diktálom a feltételeket. De minden vitás esetnek több nézőpontja lehet, nem kell ezt túlragozni.

- Említette, hogy a magyar válogatottság ügyében ön lépett. Az Albacompot is ön nézte ki, vagy fordítva?
- Mi jelentkeztünk, fogalmazhatunk úgy, hogy jeleztük a magyar bajnokság csapatainak, hogy lenne kedvem a magyar NB I-ben szerepelni.

- Ha egy másik magyar klub is megkeresné, ismét elgondolkodna azon, hogy Magyarországra igazoljon?
- Mindenképpen. De visszatérve még a meghiúsult szerződésre, a végső döntésem egyáltalán nem Magyarország és nem az Albacomp ellen szólt. Egyszerűen csak nem tudtunk dűlőre jutni, van ez így.

- Hogyan emlékszik vissza az NBA-ben és az Európában eltöltött kosaraséveire?
- Nagyon tetszett, hogy különféle kultúrákat megismerhettem Európában, de az NBA semmihez sem fogható, hiszen ott szerepelnek a világ legjobb kosarasai.

- Az utóbbi éveken sérülésekkel is bajlódott, hogy van most?
- Százszázalékos állapotban vagyok.

- Milyen ember a nagyapja, Albert Fazekas, aki részt vett az 1956-os forradalomban, majd Amerikába disszidált?
- Óriási harcos. Coloradóban él, és szeretne még visszatérni Magyarországra, de túl öreg már ahhoz, hogy megtegyen egy ilyen nagy távolságot.

- Mit mesélt önnek Magyarországról?
- Azt mondta, hogy remek ország, szerinte imádnám, és azt javasolta: ha lehetőséghez jutok, vágjak bele, és menjek el. A felesége is magyar, a nagybátyám is Magyarországon született, ezért is szeretném megismeri a helyet, ahonnan származom.

Forrás: AFP

- Hogyan áll a családja a magyar nyelvvel?
- Az édesapám már Amerikában született, de még ő is beszéli valamennyire a nyelvet, a nagyszüleim pedig mindennap magyarul beszélnek. Gyakran hallok magyar szót, de senki nem ült le velem, hogy megtanítson magyarul, ám nagyon nehéz is lenne megtanulni ezt a nyelvet.

- Szerepelt a Dallasban és a Los Angeles Clippersben is, melyik volt a legjobb NBA-meccse?
- A Sacramento Kings ellen játszottam, 18-20 pontot szereztem, és összeszedtem 9-10 lepattanót. Volt több jó meccsem még akkor is, ha nem értem el oda, ahová szerettem volna.

- Kapcsolatban van egykori játékostársaival, netán olyan kosarasokkal, akit Magyarországon is ismerhetnek?
- Jóban vagyok Ramon Sessionsszel, aki most a Cleveland Cavaliersben szerepel, a magyarok pedig a Washington Wizardsban kosarazó, a zsákolóversenyeken remeklő JaVale McGee-t ismerhetik. Dirk Nowitzki is köszönne, ha találkoznánk, de vele nem tartom a kapcsolatot.

- Melyik a legjobb NBA-csapat?
- Minden idők legjobbja? Talán a Los Angeles Lakers.

- Jobb volt a Michael Jordan-féle Chicago Bullsnál is?
- Nekem éppen Michael Jordan volt a kedvencem, szóval lehet, hogy mégis egyetértek önnel, és azt mondom: a Chicago volt a legjobb.

- És ki a legjobb játékos? Össze lehet hasonlítani Jordant, Chamberlaint, Magic Johnsont és Jabbart?
- Michael Jordan a valaha volt legjobb kosárlabdázó.

- Hogy érzi, fog még az NBA-ben kosarazni?
- Nagyon remélem. Huszonhat éves vagyok, talán már kezdek kifutni az időből, de ha lesz egy jó szezonom, és tegyük fel, összejönne a honosításom, és jól szerepelnék a magyar válogatottban, vagy bárhol máshol jól menne a játék, akkor egy év múlva talán ismét közel kerülhetnék az NBA-hez.