Vágólapra másolva!
Szombat késő délután sorsdöntő mérkőzést játszik Németország ellen a magyar nőikézilabda-válogatott. A tét sokkal nagyobb a világbajnoki részvételnél, a mérkőzés sikeres megvívásától függ nemcsak az olimpiai szereplés lehetősége és minden bizonnyal Mátéfi Eszter szövetségi kapitány állása, hanem az elkövetkező évek sikeressége is.

Utoljára az 1990-es dél-koreai világbajnokságon, illetve az 1992-es barcelonai olimpián fordult elő, hogy a magyar nőikézilabda-válogatott a két legfontosabb világeseményről hiányzott, ez a szégyen csak akkor eshetne meg ismét a csapattal, ha szombat este nem tudná ledolgozni egy hete idegenben összeszedett kétgólos hátrányát Németországgal szemben.

A világbajnoki selejtezők első mérkőzésén Mátéfi Eszter csapata 26-24-es vereséget szenvedett Balingenben, ezt a különbséget kell ledolgozni a győri Magvassy Sportcsarnokban. A helyzet egyáltalán nem reménytelen, még akkor sem, ha az első összecsapás megmutatta, a két fél közel hasonló erőt képvisel.

A mérkőzés több lesz egyszerű csatánál, hiszen a világbajnoki szereplés azt jelentené, hogy a továbbjutó csapat versenyben marad az olimpiai kvalifikációban is. A búcsúzó számára azonban nehéz évek jöhetnek, és ez igaz mind a magyar, mind a német együttesre.

Egy hete Vérten Orsolya úgy nyilatkozott, hogy a magyar kézilabdázás következő három-négy éve forog kockán. Ezt erősítette meg akkor Nemcsik Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára is, hozzátéve: "De ha nem sikerülne a továbbjutás, amire gondolni sem akarok, akkor sem kellene kétségbeesni. A szövetségnek több évre vannak tervei a női szakággal, gondoljunk csak a 2014-es, horvátokkal közösen rendezendő Európa-bajnokságra."

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány: "Minden játékos megértette, hogy miről is van szó. Sportpszichológus is foglalkozik velük. A védekezés, a kapusbravúrok, az egyéni jó teljesítmények, a hideg fej, forró szív dönthet majd a javunkra. Becsülettel készültünk, és a győri fergeteges biztatás óriási erőt adhat nekünk. Ám tudjuk, a németek sosem adják fel, keményen fognak küzdeni. Megteremtettük a lehetőséget arra, hogy elérjük a célunkat. Hogy milyen összeállításban? Azt majd a mérkőzés előtt kigondolom."

Heine Jensen, a németek szövetségi kapitánya: "Bátrabbnak kell lennünk a visszavágón, nem szabad, hogy üresjáratok legyenek a játékunkban. Egy hete valódi csapatként játszottunk, ami, úgy gondolom, sikert hozott. A vasárnapi mérkőzés óta rengeteget dolgoztunk, és nagyon várjuk a folytatást, hiszem, hogy Győrben meg tudjuk őrizni az előnyünket."

Anja Althaus, a német válogatott beállósa: "Kétgólos előnnyel utazunk a visszavágóra, de ezzel tulajdonképpen minden a nulláról kezdődik újra. Tanultunk a múltban elkövetett hibáinkból, és most azt látom az arcokon, hogy mindenki akarja az újabb sikert."

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai bizottság elnöke: "Mindenki nagyon szereti a válogatottat, és szorít neki, hogy jusson tovább. Győr a magyar női kézilabdázás fellegvára, itt lesz a meccs, és a szurkolók támogatása is garantált. Mint a MOB elnöke szeretném, ha minél nagyobb küldöttség utazhatna a londoni olimpiára, ahhoz viszont kellenek a csapatsikerek. Így lehet csak százhatvan-száznyolcvan fővel indulni az ötkarikás játékokon."


Mindkét oldalon rutinos játékosok egész sora található, akiknek London lehet az utolsó alkalom az olimpiai szereplésre. Ferling Bernadett behívása így is meglepetésként hatott, Pálinger Katalin két éve még úgy nyilatkozott, csak a következő Eb-selejtezőt vállalja, ehhez képest még mindig ő az első számú kapus, de 30 felett már több mint kétséges lehet 2016-ra Pastrovics Melinda, Vérten Orsolya, Görbicz Anita, Bulath Anita, Szabó Valéria, Hornyák Ágnes és Kovacsicz Mónika szerepvállalása is.

Ugyanez igaz a német oldalon, ahol a legnagyobb csillagok (Grit Jurack, Anja Althaus, Sabine Englert) talán utoljára vettek részt a válogatott felkészülésében.

Márpedig ilyen veszteséget nehéz lesz feldolgozni, főleg úgy, hogy a szakemberek - többek között a korosztályos válogatottaknál dolgozó Róth Kálmán - nyíltan vállalják a véleményüket: a magyar utánpótlás-nevelésben komoly gondok vannak.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mátéfi Eszter kapitányi posztja csak azért tűnik biztosnak, mert a szövetség mögötte áll, ám ha a legutóbbi világbajnoki 9., majd Európa-bajnoki 10. hely után elbukna a vb-selejtezőn, nehéz lenne megindokolni, miért maradjon a csapat élén. Német oldalon a betegség miatt távozó (a német sajtó szerint csak lemondatott) Rainer Osmann utódját, Heine Jensent március végén nevezték ki, az ő pozícióját kevésbé rengetné meg az esetleges bukás.

A két csapat eddig 24-szer találkozott, a magyarok 16-szor győztek, a németek hatszor, és volt két döntetlen is. Az oda-visszavágós vb-selejtezőt kuparendszerben rendezik, vagyis számíthat az idegenben lőtt gólok száma is, és ha így sem lehet eldönteni, ki a jobb, egyből következnek a hétméteresdobások. Amennyiben a magyar csapat győz, és továbbjut, a decemberi brazíliai világbajnokságon már a biztos kvótáért, illetve legrosszabb esetben az olimpiai selejtezőn való szereplésért küzdhet.

A 17.30-kor kezdődő összecsapást a norvég Abrahamsen, Kristiansen kettős vezeti. A meccset élőben közvetíti az M1 és a Magyar Rádió, valamint a magyar szövetség médiapartnere, a SportKlub.

A Győrben készülő magyar keret:
kapusok: Herr Orsolya (Syma-Vác), Pastrovics Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálinger Katalin (Győri Audi ETO KC)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Budapest Bank-Békéscsaba), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
jobbátlövők: Bulath Anita (DVSC-Korvex), Hornyák Ágnes (Győri Audi ETO KC), Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
beállósok: Mayer Szabina (Győri Audi ETO KC), Szabó Valéria (DVSC-Korvex), Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balátlövők: Ferling Bernadett (Dunaújvárosi Regale Klíma), Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balszélsők: Juhász Gabriella (DVSC-Korvex), Vérten Orsolya (Győri Audi ETO KC)

A német válogatott 18 fős kerete:
kapusok: Sabine Englert (FC Midtjylland, dán), Katja Schülke (Lipcse), Clara Woltering (Bayer Leverkusen)
jobbszélső: Sabrina Richter (Blomberg-Lippe)
jobbátlövők: Grit Jurack (Viborg, dán), Isabell Klein (Buxtehude), Stefanie Melbeck (Buxtehude)
irányítók: Nadine Krause (Blomberg-Lippe), Anna Lörper (Bayer Leverkusen), Kerstin Wohlbold (Thüringer HC)
beállók: Anja Althaus (Viborg, dán), Anne Müller (Lipcse)
balátlövők: Saskia Lang (Blomberg-Lippe), Franziska Mietzner (Frankfurt), Nadja Nadgornaja (Thüringer HC), Laura Steinbach (Bayer Leverkusen)
balszélsők: Natalie Augsburg (Lipcse), Mandy Hering (Frankfurt)