Vágólapra másolva!
A magyar nőikosárlabda-válogatott 12 pontos győzelmet aratott vasárnap Ukrajna felett a Sopronban zajló Európa-bajnoki pótselejtezőtorna harmadik játéknapján, ezzel továbbra is százszázalékos.

eredmény, 3. forduló:
Magyarország - Ukrajna 68-56 (16-13, 19-16, 22-13, 11-14)
a legjobb magyar dobók:
Fegyverneky 19, Honti 14, Horti 12, Fűrész 9

A nyitónapon a hollandokat 68-39-re legázoló, majd szombaton a finneket 65-51-re verő magyarok 0-1-es hátrányból 5-1-re fordítottak, ám - miközben a kemény védekezések révén egy darabig alig született kosár - az ukrán csapat 9-9-nél utolérte őket.

A második negyedet aztán főként Fűrész Diána és a kapitány Fegyverneky Zsófia találatainak köszönhetően egy 9-0-s rohammal kezdte Székely Norbert együttese, amely nemsokára már 13 pontos előnyben volt (30-17). Az ellenfél a Szegeden légióskodó Olena Zserzserunova révén közelebb került, ráadásul Inna Kocsubej 0,2 mp-cel a dudaszó előtt triplát dobott, így a félidőben 35-29 volt az állás.

Térfélcsere után a rendkívül keményen védekező vendégek öt pontra felzárkóztak, ám ekkor jött egy 6-0-s hazai roham, és máris 48-36 állt az eredményjelzőn, Fegyverneky pedig már 16 pontnál tartott. Az 57-42-ről induló zárószakaszban a magyarok három percen át nem szereztek kosarat, az Euroliga-címvédő Salamancához szerződött Vajda Anna formán kívül volt, ráadásul Horti kipontozódott. Az ukránok ennek ellenére nem tudtak hét pontnál beljebb kerülni, így a házigazdák a vártnál szorosabb hajrában ugyan, de megőrizték veretlenségüket.

A magyar válogatott a hétfői szünnap után kedden 18 órától Bulgáriával találkozik. Ha az utolsó meccset is megnyeri, a másik - Tarantóban küzdő - ötös győztesével küzd meg oda-visszavágó rendszerben az egyetlen kiadó Eb-helyért.

Székely Norbert szövetségi kapitány: "Sikerült 60 pont alatt tartani az ukránokat, szépen védekeztünk, sok hibára kényszerítettük az ellenfelet. Fáradtak vagyunk, de jó csapatot alkotunk, és ma nagy teljesítményt tettünk le az asztalra. Holnap regenerálódunk, aztán jöhetnek a bolgárok!"

További eredmény:
Hollandia - Finnország 83-80

A csoport állása: 1. Magyarország 6 pont, 2. Finnország 4, 3. Hollandia és Bulgária 3-3, 5. Ukrajna 2