Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott idegenben kétgólos vereséget szenvedett a németek ellen a vb-selejtező első mérkőzésén. A hátrány ledolgozható a jövő szombati győri visszavágón, de ahhoz arra lesz szükség, hogy sokkal jobban odafigyeljen a védekezésre Mátéfi Eszter csapata.

vb-selejtező, első mérkőzés:
Németország - Magyarország 26-24 (11-12)
Balingen, 2000 néző
v.: Gatelis, Mazeika (litvánok)
gól: Richter 5, Nadgornaja 5/4, Krause 4, Melbeck 3, Klein 2, Lörper 2, Augsburg 2, Wolhbold 1, Althaus 1, Müller 1, illetve Szucsánszki 5/3, Vérten, 5, Tomori 3, Zácsik 2, Ferling 2, Szamoránsky P. 2, Kovacsicz 1, Juhász 1, Bulath 1, Görbicz 1, Bódi 1.
kiállítások: 8, illetve 12 perc
hétméteresek: 4/4, illetve 3/4

Online közvetítés >>>

A statisztika a magyar csapat mellett szólt

A sorsdöntő jelző ezúttal nem volt túlzás, hiszen a vb-szereplés mellett az olimpiai részvétel is tétje a németek elleni párosmeccsnek. A statisztika alapján a magyaroknak állt a zászló, hiszen az eddigi 23 meccsből tizenhatot nyert csapatunk, és csak ötöt a németek.

Az is bizakodásra adhatott okot, hogy az elmúlt húsz évben négyszer kellett oda-visszavágós selejtezőt játszani a magyar válogatottnak, amely mind a négy párharcból továbblépett, mind a nyolc meccset megnyerve.

Ráadásul egészen pazar sorozatot tudhatott magáénak a magyar csapat, 1993 óta ugyanis minden világversenyen, kilenc-kilenc világ- és Európa-bajnokságon, valamint négy olimpián is szerepelt, egy újabb adalék, amely miatt a győzelem volt a cél a balingeni meccsen.

Tomori és Szucsánszki húzta a magyar csapatot az első félidőben

Kiegyenlített csatát hozott a párharc első felvonásának első félideje, a németek valamivel jobban kezdtek, Görbicz Anita egy hetest is elrontott, és egy-két góllal sokáig a házigazda vezetett. A magyar csapatban az FTC-játékosok vitték a prímet, Szucsánszki Zita és Tomori Zsuzsanna is eredményesen játszott, de Zácsik Szandra is betalált kétszer az első harminc percben.

Éppen a jobbátlövő volt az, akinek góljával először vezetett Mátéfi Eszter csapata, és az egygólos előny meg is maradt a félidőre, Bulath Anita négy másodperccel a szünet előtt lőtt látványos gólt.

A gyengébb védekezést jól kihasználták a németek

A második félidő Görbicz Anita révén magyar góllal indult, a németek hat percig nem tudták a Pálinger Katalin helyére érkező Herr Orsolyát felavatni, de a magyarok sem éltek a lehetőségeikkel. A házigazda aztán magára talált, egy ideig felváltva estek a gólok, majd egy magyar hullámvölgyet kihasználva három góllal elhúztak a németek. Furcsa volt, hogy az első félidőben jól játszó Tomori és Zácsik alig kapott lehetőséget a másodikban, pedig színt tudtak volna hozni a sokszor ötlettelen támadásokba.

Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger
Hornyák védekezésben volt a pályán

Az 54. percben Szucsánszki góljával sikerült ismét beérni a riválist, és az volt a kérdés, ki bírja jobban idegekkel és szuflával a végét. Bulath kiállítását kihasználták a németek, a második félidőben öt gólt szerző Richer kettőt erre az időszakra tartogatott, és ezt a hátrányt már nem sikerült lefaragni.

Ha a magyar válogatott a jövő szombaton esedékes visszavágón összeszedetten védekezik, akkor a kétgólos hátrány ellenére kivívhatja a vb-részvételt, amivel megteremtheti magának az esélyt, hogy ott lehessen a londoni olimpián.

Mátéfi Eszter: "Sajnálom, hogy a második félidő elején nem döntöttük el a meccset, vezettünk két góllal is, aztán emberelőnyben nem dobtunk, hanem kaptunk gólt. Nyílt a továbbjutás és tudunk ennél jobban is játszani. Biztos hatalmas csata lesz Győrben".

Szamoránsky Piroska: "Felpuhult a védekezésünk a második félidő elején, ha ott jobbak vagyunk, akkor most nem kétgólos vereséggel mennénk haza, hanem mondjuk egy döntetlennel. Ezzel együtt még nem lefutott a továbbjutás".

Pálinger Katalin: "Az első meccsen nem dőlt el semmi, változatlanul nyílt a továbbjutás. Saját teljesítményemmel nem vagyok elégedett és sajnálom, hogy nem tudtunk jobb eredményt elérni, pedig volt rá lehetőségünk. Ígérem, a két meccs alapján jobbak leszünk".

Heine Jensen, a németek szövetségi kapitánya: "Tudtuk, hogy pokolian nehéz párharc vár ránk, és ez már az első meccsen bebizonyosodott. A hajrában kicsit jobbak voltunk, ezért várhatjuk előnnyel a visszavágót. A magyarokban biztosan van még valami plusz, így aztán nekünk is elő kell rukkolni valamivel, ami a mi javunkra billenti majd a mérleg nyelvét".

női vb-selejtező, 1. mérkőzések:
péntek:
Csehország - Montenegró 26-42 (7-21)

szombat:
Lengyelország - Dánia 16-23 (8-8)
Spanyolország - Macedónia 37-22 (16-10)
Hollandia - Törökország 40-28 (22-16)

vasárnap:
Franciaország - Szlovénia 28-19 (11-9)
Horvátország - Szerbia 23-17 (16-14)
Izland - Ukrajna 37-18 (18-8)

A visszavágókat a jövő hét végén rendezik.