Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott következő párharca alapjaiban határozhatja meg a szakág következő három-négy évét. Amennyiben Mátéfi Eszter csapata nem kerekedik felül a németeken, úgy nemcsak a brazíliai vb-szereplést bukja el, de biztosan nem juthat ki a londoni olimpiára sem. A válogatott felkészülése nem volt zavartalan az elmúlt hetekben, Nemcsik Balázs főtitkár viszont úgy véli, a németek ugyanannyira tartanak tőlünk, mint mi tőlük, és egy  esetleges kudarc után sem szabad kétségbeesni.

Sorsdöntő mérkőzésre készül a magyar nőikézilabda-válogatott, amely világbajnoki selejtezőn Németország ellen lép pályára. Az első mérkőzésre vasárnap, Balingenben, a visszavágóra hat nappal később, Győrben kerül sor, a továbbjutó nemcsak kiharcolja a decemberi, brazíliai vb-szereplés jogát, de életben tartja olimpiai álmait is.

"A megfogalmazott elvárás a továbbjutás, de nem lesz könnyű elérni. A selejtezőben két kiemelkedő tudású csapat van, ezek pont összekerültek egymással, így nyugodtan elmondhatjuk, a németek ugyanannyira tartanak tőlünk, mint mi tőlük" - mondta az [origo] érdeklődésére Nemcsik Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára.

"A párharc meghatározza az elkövetkező éveket, hiszen nemcsak a világbajnoki, de az olimpiai szereplés is múlik rajta. De ha nem sikerülne a továbbjutás, amire gondolni sem akarok, akkor sem kellene kétségbeesni. A szövetségnek több évre vannak tervei a női szakággal, gondoljunk csak a 2014-es, horvátokkal közösen rendezendő Európa-bajnokságra. Pozitívum, hogy a sportág jellegéből adódóan gyorsan követik egymást az események: jövőre már Eb, majd vébé, három év múlva pedig hazai kontinensviadal lesz. Persze, egy olimpiai szereplés mindig fontos, négyévente arra kell készülni, de akadt már példa arra, hogy egy Dánia vagy Norvégia nem jutott ki az olimpiára, mégis tudott újítani" - tette hozzá.

A szövetség komoly pénzt is felajánlott a továbbjutásért, információnk szerint a válogatott négymillió forintos prémiumért játszik majd.

Batta-kupa, kapitánykérdés, Gellén-ügy

A felkészülés nem volt zökkenőmentes, a csapat áprilisban a Batta-kupával kezdte meg a felkészülést, akkor a Hollandia elleni 28-24-es sikert követően a vb-házigazda Brazília 32-25-re elverte Mátéfi Eszter tanítványait.

A torna után a Mocsai Lajos nyilatkozata keltett riadalmat, a férfi válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, néhány egykori tanítványa megkereste, vegye át a válogatott irányítását. Mocsai később pontosított, közölte, még a decemberi Eb után kereste meg őt a női válogatott néhány játékosa, de nemcsak visszautasította a felkérést, hanem teljes mellszélességgel támogatja Mátéfi Esztert. A válogatott Pálinger Katalin csapatkapitánnyal az élen szintén kiállt a kapitány mellett.

Mire lecsillapodtak volna a kedélyek, május 29-én, vasárnap megjelent egy írás Gellén Andrástól, a DVSC tulajdonosától a klub honlapján, amelyben azt írta, megtiltja a válogatott szereplést játékosai számára. "Amennyiben ennek ellenére saját döntésük alapján a kézilabdázók a szereplés mellett döntenek, akkor ez azonnali szerződésbontást fog maga után vonni!" - állt a blogbejegyzésben.

"Erről mi semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk" - mondta Nemcsik, hozzátéve, a szövetség és a liga megpróbálta felvenni Gellénnel a kapcsolatot, de nem reagált a megkeresésre. "Miután a debreceniek megjelentek az edzőtáborban, az üggyel nem kívánunk foglalkozni a továbbiakban" - tette hozzá.

Kérdésünkre, hivatalból az MKSZ nem indít-e vizsgálatot, Nemcsik nemmel felelt. "Szeretnénk meghallgatni Gellén urat, ez a legfontosabb. Hiszen közleménye megzavarhatta a játékosokat, így nem volt szerencsés időzítés az év mérkőzése előtt ezt megírni."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Vérten: A magyar kézilabdázás következő három-négy éve forog kockán

Az összesített mérleg alapján nincs félnivalója a magyaroknak, a huszonhárom egymás elleni csatából tizenhat győzelem és két döntetlen mellett mindössze ötször kerültek ki vesztesen.

"Mindenki tisztában van vele, mi a tét. Arra kell törekednünk, hogy a maximumot nyújtsuk, és bízom benne, ez elegendő lesz a továbbjutáshoz" - mondta Mátéfi Eszter szövetségi kapitány. "A németekről vannak meccsfelvételeink, de biztos, hogy ők is titkolóznak. Hatalmas csata lesz, mindkét együttesnek hihetetlenül fontos ez a két mérkőzés."

Ezt hangsúlyozta Vérten Orsolya is, aki a Nyugatmagyar.hu-nak azt mondta, reméli, sikerül megtörni a rivális ellenállását. "Fontos mérkőzés lesz, a magyar kézilabdázás következő három-négy éve forog kockán. Szerintem ennek mindenki érzi a súlyát, így is készülünk. A németekre a magabiztosság a jellemző, úgy gondolom, ha az első perctől kezdve ütünk-verekszünk, ettől megriadnak, remélem, megtörjük őket."

Ferling Bernadett célzott a debreceni történésekre, de úgy érzi, ennek hatását a csapat nem érezte meg. "Egy pillanatra mindenkit megfogott a dolog, de ennyiben kimerült a téma. Nem hagyjuk mi azért ilyen könnyen eltántorítani a céljainktól."

"Szükségünk van a teltháznyi közönségre, hogy forró légkörben nyomást gyakorolhassunk a magyarokra" - jelentette ki Heine Jensen, a német nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki reményét fejezte ki, hogy a balingeni Sparkassen-Arenába 2500 szurkoló segíti csapatát.

Kiemelte, nem csak játékosainak akaraterejében és lelkesedésében bízhat, hanem a szakmai stábban is, hiszen segítői Bundesliga-klubedzők (Dirk Leun, Dietmar Schmidt, Renate Wolf) lesznek.

"Tűzoltásra vagyunk itt, és nem akarom, hogy megmentőként tekintsenek rám, de vesztes sem akarok lenni" - fogalmazott Jensen, aki a blamázsnak számító decemberi, Európa-bajnoki 13. helyezés után távozó Rainer Osmann helyét örökölte. "Szeretnénk pozitív képet kialakítani a női válogatottról."

A 34 éves dán szakember tart a visszavágótól, hiszen az a magyar kézilabdázás fellegvárában, Győrben rendezik. "A világ legjobb játékosai közül ketten is hazai környezetben léphetnek pályára" - célzott Pálinger Katalinra és Görbicz Anitára. "Ismerem a megalkuvás nélkül, erős fizikumát kihasználva játszó ellenfelet, csak akkor van esélyünk, ha mi is ilyen erényeket csillogtatunk."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Görbicz játékában benne van a rizikófaktor"

Amíg a német válogatottat az áprilisi négyes tornán - amelyen legyőzte a németeket és a spanyolokat és ikszelt a franciákkal - Elek Gábor (FTC), Németh András (Vác) és Köstner Vilmos (DVSC) térképezte fel, addig a németek munkáját Herbert Müller segítette. A Thüringer HC bajnokcsapatának mestere az osztrák válogatott szövetségi kapitányaként testközelből is láthatta Görbiczéket a keddi, tatai zárt kapus mérkőzésen, tapasztalatait pedig megosztotta a Handball-world.com olvasóival.

"A magyar válogatott nagyon kiegyensúlyozott csapat" - mondta Müller a keddi mérkőzést követően, amelyen a magyar válogatott 38-20-ra nyert Ausztria ellen. A szakember szerint Mátéfi Eszter valóban próbálgatta a védekezési formációkat, tesztelve, melyik működhet majd jól a németek ellen.

"Hatosfallal kezdtek, amelyből a meccs során többször váltottak a 3-2-1-es formációra. Ellenünk kétféle játékot is próbáltak: Bulath Anitával, Görbicz Anitával és Szucsánszki Zitával rendkívül gyors és veszélyes támadásokat vezettek, úgy vélem, alapvető fontosságú lesz, hogy a németek pozíciós játékra késztessék őket, amelyben Tomori Zsuzsa, Ferling Bernadett és Zácsik Szandra lövőerejére építenek."

Müller szerint, ha a magyar kézilabdára gondolunk, óhatatlanul is Görbicz Anita neve jut először az eszünkbe. De hiba lenne a világklasszis irányítóra redukálni az ellenfelet. "Úgy vélem, Görbicz szerepe már nem annyira meghatározó, mint korábban, ám zsenialitása még mindig a mérleg nyelve lehet, ezért természetesen jól kell védekezni vele szemben" - mondta a szakember, hozzátéve, Görbicz játéka mindig a mindent vagy semmit elvére épül, azaz benne van az a rizikófaktor, ami akár Németország számára nyerő is lehet.

"Figyelni kell nagyon Pálinger pontos indításaira, és a gyors lerohanások során a bal oldalról második hullámban érkező Görbiczre" - figyelmeztetett. "A magyar válogatott nagyon motivált, de közel sem egységes" - célzott arra, hogy a csapat egyik részét a bajnok Győr, a másikat a KEK-győztes Ferencváros játékosai alkotják."

Müller felhívta a figyelmet Pálinger Katalin szerepére, a világklasszis kapus mérkőzéseket dönthet el bravúrjaival. A szakember szerint még döntő lehet Zácsik Szandra szerepe, az egykori Krim-játékos balátlövőként veszélyes fegyvere lehet a magyar válogatottnak.

"A legfontosabb cél, hogy a német válogatott pozíciós támadójátékra kényszerítse a magyarokat. Két szoros mérkőzésre számítok, de remélem, Németország megragadja a lehetőséget, mert nagy szüksége lenne a sikerre."

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Herr Orsolya (Syma-Vác), Pálinger Katalin (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Budapest Bank-Békéscsaba), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Bulath Anita (DVSC-Korvex), Hornyák Ágnes (Győri Audi ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Szabó Valéria (DVSC-Korvex), Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Ferling Bernadett (Dunaújvárosi Regale Klíma), Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Juhász Gabriella (DVSC-Korvex), Vérten Orsolya (Győri Audi ETO)

A német keret:
kapusok: Katja Schülke (klub: HC Leipzig/válogatottság: 54/gól: 0), Sabine Englert (FC Midtjylland/188/2), Clara Woltering (Bayer Leverkusen/122/0)
mezőnyjátékosok: Stefanie Melbeck (Buxtehuder SV/202/428), Grit Jurack (Viborg HK/300/1575), Anna Loerper (Bayer Leverkusen/140/257), Franziska Mietzner (FHC Frankfurt/Oder/38/119), Nadine Krause (HSG Blomberg-Lippe/173/716), Anne Müller (HC Leipzig/110/149), Anja Althaus (Viborg HK/178/399), Luisa Schulze (HC Leipzig/3/1), Sabrina Richter (HSG Blomberg-Lippe/129/281), Mandy Hering (FHC Frankfurt/Oder/78/147), Natalie Augsburg (HC Leipzig/15/28), Laura Steinbach (Bayer Leverkusen/61/91), Nadja Nadgornaja (Thüringer HC/7/14), Kerstin Wohlbold (Thüringer HC/3/11), Isabell Klein (Buxtehuder SV/32/47), Marlene Zapf (Bayer Leverkusen/1/1)


A vb-selejtező programja, 1. mérkőzés:
június 5., vasárnap, 18.30, Balingen: Németország - Magyarország (tv: m1, élő)

2. mérkőzés (visszavágó)
június 11., szombat, 17.30, Győr: Magyarország - Németország (tv: SportKlub és m1, élő)

A további párosítás:
Csehország - Montenegró
Hollandia - Törökország
Spanyolország - Macedónia
Franciaország - Szlovénia
Horvátország - Szerbia
Izland - Ukrajna
Lengyelország - Dánia