Vágólapra másolva!
A cél egyértelmű Vanyus Attila, a magyar szövetség alelnöke szerint: a női kézilabda-válogatott jusson tovább a németek elleni világbajnoki selejtezőn. "Az elnökség elvárása nyilvánvaló: Ott kell lenni a decemberi brazíliai vb-n, és így megmarad az olimpiai kijutás lehetősége" - mondta a sportvezető a vasárnap kezdődő párharcot felvezető, Tatán tartott sajtótájékoztatón.

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány kiemelte: A felkészülést sérülések is hátráltatták - igaz, mindenki teljes intenzitással edzhet -, ezért nem most, hanem csak pénteken jelöli ki azt a két játékost, aki itthon marad a 18-as keretből, és ők majd a jövő heti, győri visszavágó előtt ismét csatlakozhatnak a többiekhez.

"Mindenki tisztában van vele, mi a tét. Arra kell törekednünk, hogy a maximumot nyújtsuk, és bízom benne, ez elegendő lesz a továbbjutáshoz" - mondta a szakvezető. "A németekről vannak meccsfelvételeink, de biztos, hogy ők is titkolóznak. Hatalmas csata lesz, mindkét együttesnek hihetetlenül fontos ez a két mérkőzés."

Pálinger Katalin csapatkapitány arról beszélt, tudják és örülnek annak, hogy az idegenbeli fellépésre több száz szurkoló kíséri el a válogatottat a balingeni arénába.

Nemcsik Balázs főtitkár jelezte: Az oda-visszavágós vb-selejtezőt kuparendszerben rendezik, vagyis számíthat az idegenben lőtt gólok száma is, és ha így sem lehet eldönteni ki a jobb, a visszavágón egyből következnek a hétméteres dobások.

A vb-selejtező első találkozója vasárnap 18:30 órakor lesz Balingenben, a visszavágónak jövő szombaton Győr ad otthont 17:30-as kezdéssel. Mindkét meccset élőben közvetíti az M1 és a Magyar Rádió, a visszavágót a szövetség médiapartnere, a SportKlub is adja. A párharc győztese vehet részt a decemberi, olimpiai kvalifikációs brazíliai vb-n, míg a vesztes biztosan lemarad a 2012-es londoni ötkarikás játékokról.

A két csapat eddig 23-szor találkozott, a magyarok 16-szor győztek, a németek ötször, és volt két döntetlen is. Legutóbb 2010. szeptember 21-én, az aarhusi Világkupán mérkőztek meg a felek, a magyarok 22-19-re diadalmaskodtak. A vb-re eddig a rendező Brazília, a címvédő Oroszország, valamint Norvégia, Svédország, Románia, Angola, Kongó, Tunézia, Kazahsztán, a Koreai Köztársaság, Kína, Japán és Ausztrália csapata jutott ki. Európából még nyolcan, Pán-Amerikából pedig még hárman kerülhetnek ki a vb-re, amelynek csoportsorsolást július 2-án tartják.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a szövetség az élsportolók továbbtanulását segítő megállapodást kötött a gödöllői Szent István Egyetemmel.

A keret:
kapusok: Herr Orsolya (Syma-Vác), Pastrovics Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálinger Katalin (Győri Audi ETO KC)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Budapest Bank-Békéscsaba), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
jobbátlövők: Bulath Anita (DVSC-Korvex), Hornyák Ágnes (Győri Audi ETO KC), Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
beállósok: Mayer Szabina (Győri Audi ETO KC), Szabó Valéria (DVSC-Korvex), Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balátlövők: Ferling Bernadett (Dunaújvárosi Regale Klíma), Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balszélsők: Juhász Gabriella (DVSC-Korvex), Vérten Orsolya (Győri Audi ETO KC)