Vágólapra másolva!
Története során másodszor vívhatta volna ki a feljutást a világ legjobbjai közé a magyar jégkorong-válogatott, amely ugyan 0-2-ről és 1-3-ról is felállt, de végül a hosszabbítás első percében, emberelőnyben az olaszok szerezték a mindent eldöntő találatot a budapesti divízió I-es világbajnokság utolsó találkozóján. A 4-3-as sikerrel Olaszország jutott fel az A csoportba.

divízió I-es jégkorong-világbajnokság, A csoport, 5. játéknap:
Magyarország - Olaszország 3-4 (1-3, 1-0, 1-0, 0-1) - hosszabbítás
gól:
Ladányi (11.42, kettős emberelőnyből, gólpassz: Horváth A., Tokaji), Sikorcin (29.57, Hegyi, Vas J.), Vas M. (44.21, Ladányi, Sofron), illetve Souza (3.36, De Marchi), Scandella (10.00, Hofer, Egger; 19.51, ee., Hofer, Helfer), Helfer (60.56, ee.)
kiállítások: 12, illetve 8 perc

Élő közvetítés

A budapesti divízió I-es világbajnokság utolsó meccse egyben a döntő is volt, a magyar válogatott azzal a tudattal léphetett a jégre, hogy ha legyőzi a hozzá hasonlóan százszázalékos olaszokat, akkor 2008 után ismét feljut a világelitbe, az A csoportba.

Ted Sator szövetségi kapitány úgy döntött, hogy Hetényi Zoltán kezd a magyar kapuban, az Alba Volán kapusa ezen a vébén harmadszor állhatott a ketrec elé. A negyedik percben eddig ismeretlen helyzetbe került a magyar csapat, egy kapu után belőtt korong ugyanis kijött Hetényiről, Souza pedig közelről beverte a kipattanót, Ladányiék először kerültek hátrányba a vébén.

A bekapott gól után érezhetően felpörgött a magyar csapat, többet volt a korong az olasz harmadban, mégis az olaszok ütöttek újabb gólt, mindkét válogatottból a büntetőpadon ült egy-egy játékos, amikor Scandella lódult meg a bal szélen, és lövése a bal sarokban kötött ki.

Sator kapust cserélt 0-2-nél, érkezett Szuper Levente, aki eddig csak a legnehezebb meccsünkön, Dél-Korea ellen védett. A közönség kétgólos hátrányban is szenzációs hangulatot teremtett, a magyar csapat pedig egy kettős emberelőnyből felezte meg a különbséget, Ladányi éles szögből köszönt be Bellissimónak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A meccs további képeiért kattintson a fotóra!

Az első harmad második tíz percében egyértelműen veszélyesebben játszott a magyar csapat, de kilenc másodperccel a dudaszó előtt sajnos ismét két gólra nőtt az olaszok előnye, egy emberelőny során Scandella maradt üresen a hosszú oldalon, és a magyar válogatott korábbi másodedzőjének unokaöccse felavatta Szupert.

A második harmad magyar emberhátránnyal indult, de Bartalis kiállítását sikerült kivédekezni. A korábbi meccsekhez képest feltűnő volt, milyen sok korongot adott el a magyar csapat a sajt harmadában, és az olaszok igazolták előzetes hírüket is, mert nagyon jól zárták le a területeket saját kapujuk előtt. A 30. percben azért sikerült feltörni a védelmüket, Sikorcin püfölt be egy kipattanót, azaz megint csak egy gól volt a hátrány.

"Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt" - csendült fel az ismert Edda-szám, amely akár szimbolikus is lehetett, hiszen ismét elérhető közelségben volt a győzelem, igaz, ehhez az is kellett, hogy egy lábak között elsuhanó olasz lövés a bal oldali kapuvason csattanjon. A feljavuló magyar csapat 1-0-ra nyerte a második húsz percet, majd a harmadik felvonás elején létszámfölénybe került, de csak egy-két lövésig jutottunk, igazán nagy helyzetig nem.

Aztán villant az egész vébén fenomenális első sor, Sofron húzott kapura, Vas Márton pedig a legjobbkor érkezve egyenlített, negyedóra volt még hátra, és kezdődhetett minden elölről! Bár nagyon kényelmes székeken lehet ülni a Budapest Sportarénában, a közönség állva figyelte, ahogy a két csapat óriási hajrát indított. Az olasz kapitány tizenkét perccel a vége előtt időkéréssel próbálta felrázni csapatát, de a nagyobb helyzetek így is a magyarok előtt adódtak, bár a fáradtság éreztette hatását, többször is az utolsó passzt rontották el csatáraink.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A mérkőzés képiért kattintson!

A rendes játékidő utolsó percét Horváth András kiállítása miatt emberhátrányban játszotta le a magyar csapat, és mivel sikerült kihúzni, jöhetett a hosszabbítás, amelyet az áthúzódó előny miatt négy a háromban kezdtek a felek. Kevesebb mint húsz másodperc volt már csak hátra a kiállításból, amikor Helfer egy szóló végén a léc alá tüzelt, és bár az amerikai bíró még videón visszanézte az esetet, megadta a gólt, amivel Olaszország jutott az A csoportba.

Hiába volt tehát hihetetlenül közel az álmok beteljesítéséhez a magyar csapat, és hiába sikerült visszajönni a meccsbe a rémálomszerű kezdés után, nem sikerült az újabb csoda, a fantasztikus hangulatú vébén ezüstéremmel zárt Ted Sator legénysége.

A spanyolok estek ki a divízió II-be
A zárónap délutáni meccsén az eddig pont nélküli Spanyolország hosszabbításban verte 3-2-re Dél-Koreát. A váratlan győzelem csupán a mérlegét kozmetikázta a spanyoloknak, a kieséstől nem tudta őket megmenteni. A ráadásos győzelem ugyanis csak két pontot ért, ezzel az utolsó helyen végeztek a hárompontos hollandok mögött, a harmadik helyen a négy pontot begyűjtő Dél Korea végzett.

A végeredmény: 1. Olaszország 11 pont, 2. Magyarország 10, 3. Koreai Köztársaság 4, 4. Hollandia 3, 5. Spanyolország 2

a torna legjobb csatára: Sofron István
a torna legjobb hátvédje: Armin Helfer (olasz)
a torna legjobb kapusa: Eum Hjun Szeung (dél-koreai)