Vágólapra másolva!
Nagyon megszenvedett a Koreai Köztársasággal a magyar jégkorong-válogatott, amely az első harmad után még két góllal vezetett, ám öt perccel a vége előtt már csak döntetlenre állt. A hajrában aztán egy nagyon furcsa góllal sikerült megtörni az elképesztően szívós ázsiaiakat, a vége pedig 6-3 lett, Sofron István mesterhármast ért el.

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság, A csoport, 2. forduló:
Magyarország - Koreai Köztársaság 6-3 (3-1, 0-0, 3-2)
gól:
Vas M. (5.08, gólpassz: Horváth A.), Holéczy (9.39, Magosi, Benk), Sofron (17.55, Ladányi, Vas M.; 55.24, Vas M., Ladányi; 58.38, Ladányi, Sille), Kóger (55.17), illetve Li Don Kvu (14.58, Kvon Te An, Li Jong Dzsun), Kim Szang Vuk (45.52), Szin Szang Vu (49.04, Kim Vong Dzsung)
kiállítás: 4, illetve 6 perc
kapusok: Szuper 15 védés/18 lövés, illetve Eum 35/41

Ahogyan a tavalyi, szlovéniai vb-n, a Koreai Köztársaság ezúttal is a magyar válogatott ellen kezdte meg a tornát, miután Japán visszalépése miatt az ázsiaiak szabadnaposak voltak az első fordulóban. Ahogyan azt Ladányi Balázs is elismerte, tavaly a magyar csapat kissé lenézte az akkor újoncnak számító koreaiakat, akik nagyon szívós ellenfélnek bizonyultak, de a meccs végére helyreállt a világ rendje, és a végül másodikként záró magyarok 4-2-re nyertek.

A koreaiak hokiban is ugyanazt a stílust képviselik, mint az összes többi sportágban, alacsonyabb termetüket elképesztő gyorsasággal kompenzálják, és amíg bírják erővel, addig maximális fordulatszámon pörögnek, ennek ellenére a meccs esélyese kétségkívül a magyar válogatott volt. Ted Sator ezúttal Szuper Leventének szavazott bizalmat a kapuban, a részleges bokaszalag-szakadást szenvedő Bartalis István a sérülése miatt nem öltözhetett be, de a Svédországban légióskodó fiatal csatár bízik a csodában, hogy az utolsó két meccsen jégre léphet.

A magyarok komotósabb, a koreaiak a tőlük megszokott gyors tempóban kezdtek, a korong az első percekben többet volt a magyar harmadban, majd a hatodik perc elején villant az első sor: Horváth András fantasztikus passzával Vas Márton lépett ki, és a jobb sarokba tüzelve megszerezte a vezetést. Az addig sem gyászos hangulaton még egy fokot javított a magyar gól, amelyet négy és fél perccel később követett a második, Magosi tette vissza a pakkot a kapu mögül, Holéczy pedig közelről beemelte.

Forrás: MTI/Földi Imre
Így örültek az első magyar gólnak a szurkolók

Kezdtünk abban reménykedni, hogy megismétlődik a hollandok elleni első harmad, amikor a magyar válogatott négy gólt is ütött, és erre meg is volt az esély, mert egymást követték a lehetőségek, mégis Korea szépített, Li Don Kvu avatta fel Szupert. A B közép a szokásosnál is hangosabban kezdett rá a "Ria-Ria-Hungária" rigmusra, Ladányiék pedig ott folytatták, ahol a koreai gól előtt abbahagyták, állandóan az ázsiaiak kapuja körül cikáztak, és ennek meg is lett az eredménye, Vas Márton passza után Ladányi szolgálta ki Sofront, akinek csak az üres kaput kellett eltalálnia.

A második harmad koreai emberelőnnyel indult, de különösebb gondot nem okozott a magyar csapatnak, hogy kivédekezze a hátrányt. Ahogy a hollandok elleni nyitómeccsen, Korea ellen is levette a lábát a gázpedálról a magyar válogatott a második harmad bizonyos időszakaiban, de így is többgólosra hízhatott volna az előny, ám Eun Hjun Szeung minden lövésre odaért, még előnyből sem sikerült túljárni az eszén. A kapusbravúrok után fel is bátorodtak a koreaiak, Szupernek kétszer is nagyot kellett védenie, és a szurkolók hangereje is némileg csökkent a hollandok ellenihez képest, talán azt érezték, hogy nagyon kéne még egy gól, amely végleg megtöri az ellenfelet.

Forrás: MTI/Földi Imre

A gól csak nem akart jönni, Korea pedig nem akart elfáradni, és előbb egy videobírózás után jóváhagyott góllal felzárkózott, majd egy eladott korong utáni akció végén egyenlített. Tíz perc volt még hátra az utolsó harmadból, és 3-3 állt az eredményjelzőn, sejtettük, hogy nem lesz egyszerű, de hogy ennyire nem... A szenzációsan védő koreai kapust végül egy egészen bizarr góllal sikerült megtréfálni, egy kék vonalról elengedett lövés előbb egy magyar boton a kapu tetejére, majd onnan a kapu elé pattant, Kóger pedig a levegőből behúzta. A tényleges gólörömre vagy három percet kellett várni, előbb ugyanis a játékvezető megnézte videón, nem volt-e magasra emelve az a bot, amelyen először megpattant a korong.

A furcsa gól padlóra küldte Koreát, hét másodperccel a negyedik után ugyanis Sofron bepöckölte az ötödiket, majd másfél perccel a vége előtt kötényben bevágta a hatodikat, így a magyar válogatott, ha iszonyatosan nehezen is, de megtette a második lépést a hőn áhított feljutás felé.

"Számítottunk rá, hogy nehéz meccs lesz. Az ellenfelünk gyors kontrákra képes, és az eladott korongjainkból tudott gólokat lőni, egyenlíteni. A végén még keményebben harcoltunk, és sikerült megtörni a koreai csapatot" - értékelt a találkozó után Ted Sator, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A vb szerdán spanyol-holland és olasz-dél-koreai meccsekkel folytatódik, a magyar válogatott szabadnapos lesz, és legközelebb pénteken 19.30-kor lép jégre, amikor az újonc spanyolokkal játszik.