Vágólapra másolva!
A feljutásra pályázó házigazda magyar csapat az első harmadban négy gólt lőtt, majd a másodikban lazított, végül mégis simán, 7-3-ra nyert a holland válogatott ellen a budapesti Papp László Sportarénában zajló divízió I-es jégkorong-világbajnokság nyitófordulójában. Ted Sator együttese hétfőn 19.30-kor a dél-koreaiak ellen folytatja.

divízió I-es jégkorong-világbajnokság, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Hollandia 7-3 (4-0, 1-2, 2-1)
gól: Sikorcin (13.53, gólpassz: Palkovics, Kovács Cs.), Horváth A. (15.56, emberelőny, Vas M., Ladányi), Kovács Cs. (17.13, Orbán, Sikorcin), Sofron (18.12, Tokaji, Horváth A.; 28.35, ee., Horváth A., Ladányi), Vas M. (43.59, Sofron, Ladányi), Vas J. (55.43, Galanisz), illetve Hagemeijer (31.07, ee.), Van Schagen (32.05, Schaafsma, Van Oorschot), Van der Heuvel (58.56, Teunissen, De Jong)
kiállítások: 4, illetve 8 perc

A csordultig megtelt Papp László Sportaréna és a veszélyes ellenfélnek számító Hollandia várt a magyar jégkorong-válogatottra a divízió I-es világbajnokság első napján, amely rögtön meglepetéssel indult, mivel a nagy favorit olaszok csak 2-0-ra nyertek a jégkorongot munka mellett űző spanyolok ellen.

Magyar szempontból rosszul kezdődött a vb, hiszen a felkészülési meccsek során remek teljesítményt nyújtó, Svédországban légióskodó Bartalis István a száraz bemelegítés során egy kábelre lépve megsérült. A fiatal csatár részleges bokszalag-szakadást szenvedett, egyelőre nem tudni, mennyi esély van a játékára a vb-n, de a hollandok ellen nem öltözött be.

Magyar kiállítással indult a meccs, de a hollandok csak lövésekig jutottak, helyzetekig nem, aztán megkezdődött az egykapuzás, a magyar válogatott egyre-másra vezette a támadásokat, gyakran öt az öt ellen is felállt a holland harmadban, mintha emberelőnyben játszana.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézze meg a meccsről készített képgalériánkat!

Gröneveld kapus tizennégy percig állta a sarat, addig több bravúrral tartotta versenyben csapatát, de a Palkovics lövése után kipattanó korongot a vb előtt honosított Sikorcin beemelte, áttörve ezzel a lélektani gátat. Az első gól megnyugtatta a csapatot, de a harci kedv nem csökkent, csak a hatékonyság javult: egy holland kiállításnál a kapuvas előbb még kisegítette Gröneveldet, de egy másik Vas már nem kegyelmezett, a testvérpár idősebbik tagja, Márton lőtt a kék vonaltól, Horváth András pedig a kapu előtt szúrt bele a korongba, megduplázva az előnyt.

A harmadból hátralévő négy percben még kétszer zengett az Aréna a Repül a bálna című Republic-sláger refrénjében felhangzó "még, még, még, még, még, ennyi nem elég" kórustól, előbb Kovács lőtt szemfüles gólt, majd Sofron egy egészen látványosat, amikor elvetődve tüzelt a léc alá.

A szünetben alaposan felpörgethette a holland jégkorong történetének legjobb játékosa, a jelenleg kapitányként dolgozó Tommie Hartogs a csapatát, mert Hetényinek többször is védenie kellett a második húsz perc elején. Amikor a magyar csapat is visszaállt az első harmadbeli tempóra, két holland is a büntetőpadra került, és a második kiállítást Sofron kapáslövése révén eredményesen használtuk ki.

A nagy hátrány ellenére a hollandok nem zuhantak össze, a magyarok koncentrációja viszont lanyhult, amit meg is lovagoltak a vendégek, két perc leforgása után kétszer vették be Hetényi kapuját, előbb előnyből Hagemeijer lőtt a rövidbe, majd Van Schagen maradt higgadt egy megugrás végén. Vérszemet kaptak a hollandok, Hetényi vállát többször is meglapogathatták a többiek, hogy nem kerültek közelebb a narancsmezesek, akik 2-1-re meg is nyerték a középső játékrészt, miután a Sofron lezúzásáért megítélt előny magyar gól nélkül pörgött le.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézze meg a meccsről készített képgalériánkat!

Nem tudni, a hollandok hittek-e a csodában, mindenesetre Vas Márton gyors gólja ráébreszthette őket, hogy be kell érniük a tisztes helytállással a házigazda ellen. A magyar válogatott sokkal jobban odafigyelt a védekezésre, elöl pedig ismét jöttek a helyzetek, Kovács Csaba lehetetlen szögből ütött kapuvasat, Sikorcin szenzációsan kevergetett (személyében végre ismét van centere az Ocskay Gábor halála óta a megfelelő társat kereső Palkovicsnak), egyszóval kiszolgálta a csodálatosan szurkoló, a hajrában már hullámzó közönséget a csapat, amely végül hét gólnál állt meg, mert Vas János is betalált.

Az össznépi fiestán az sem rontott, hogy a hollandok szerezték a meccs utolsó gólját, Ted Sator csapata az első lépést megtette a hőn áhított feljutás felé, hétfőn 19.30-kor Dél-Korea következik, remélhetőleg hasonló folytatással.

"Nagyon örülök, hogy ilyen sok gólt szereztünk, de sajnálom, hogy 5-0 után kicsit fegyelmezetlenek voltunk" - nyilatkozta a mérkőzés után Ted Sator szövetségi kapitány. "A hollandoknak is akadtak helyzeteik, és akár a vezetést is megszerezhették volna. Hétfői ellenfelünk, Dél-Korea pihenten lép ellenünk jégre, hiszen a nyitónapon nem játszott. Ezzel együtt bízom benne, hogy nem lesz gond ellenük sem."