Vágólapra másolva!
Bár a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya is elismeri, hogy az olaszok erősebbek, a csapat mégis azt tűzte ki célul, hogy megnyerje a hazai rendezésű, vasárnap kezdődő divízió I-es világbajnokságot, és 2008 után ismét bejusson a sportág elitjébe. A csapat azóta kicserelődött, kapusposzton a magyar csapat tűnik a legerősebbnek a mezőnyből, lövőerőben azonban állhatnánk jobban is.

2005 után ismét hazai pályán célozza meg a feljutást a magyar jégkorong-válogatott, amely várhatóan Olaszországgal lesz a legnagyobb harcban az első helyért. Ted Sator szövetségi kapitány hat olyan játékost hagyott ki a mostani keretből, akik ott voltak a tavalyi, szlovéniai vb-n, közülük Ennaffati Omar, Peterdi Imre, Svasznek Bence és Fekete Dániel 2008-ban tagja volt az A csoportba jutást kiharcoló csapatnak is.

A mostani változtatás azt jelzi, hogy jönnek a fiatalok, nagyobb a merítési lehetőség, ami mindenképpen előrelépés, Szélig Viktor csapatkapitány is elismerte, pozitív, hogy versenyhelyzet van a válogatottnál. Bár Szélig már az 1998-as, C csoportból feljutó válogatottnak is tagja volt, a csapatkapitány még most is minden meccs előtt izgatott, azt mondta, ez már így is marad pályafutása végéig, és ha visszavonul, hiányozni fog ez az érzés. Az adrenalintöbblet mellett pszichikai nyomás is jelentkezhet a játékosoknál, hiszen Sator nem köntörfalazott, egyenesen azt tűzte ki célnak, hogy a válogatottnak meg kell nyernie a vb-t.

"Évek óta ez a célunk, most sem lehet más. A csapatunk jó, a közönség mögöttünk lesz, ki kell mondanunk, hogy fel szeretnénk jutni. Más kérdés, hogy sikerül-e, mert az olaszokat erősebbnek érzem, de az öltőzőben még nem esik szó róluk, meccsről meccsre készülünk, a mérkőzéseken belül pedig cseréről cserére. Csak akkor számít majd, mi lesz az utolsó meccsen, ha az előtte lévő feladatokat maximálisan teljesítettük, viszont ha ezt elértük, akkor olyan lelkiállapotba kerülhetünk, amellyel megnyerhetjük a várhatóan döntőnek beillő csatát"- mondta Szélig az [origo]-nak.

A mentális felkészítés tehát fontos szerepet kap, a szapporói csodát a válogatottal kiharcoló Pat Cortina igazi nagymesternek számított ezen a téren, mindig tudta, mivel lehet feltüzelni a játékosokat, Szélig szerint Sator más típusú edző, de neki is megvannak a megfelelő módszerei.

Spiller István, az MTI munkatársa és a vb-t közvetítő Sport Tv szakkommentátora szerint az idei csapat annyiban feltétlenül jobb a tavalyinál, hogy a védekezése javult, és Szuper Levente, valamint Hetényi Zoltán személyében a legerősebb kapusduóval a magyar válogatott rendelkezik. Bár Sator nem árulta el, melyikük lesz az első számú kapus, Spiller úgy érzi, az amerikai szakember tartja magát a tengerentúli hagyományokhoz, és az idősebbet, azaz Szupert védeti majd. "Szó sincs arról, hogy Szuper rosszabb lenne, mint a korábbi években, a többiek jönnek fel rá folyamatosan. Hetényinek jót tesz, hogy az Alba Volán osztrák ligában játszott meccsein rengeteg lövésnél van dolga, Bálizs Bencét bedobták a mély vízbe Hetényi sérülésénél, és nem fulladt bele, a még mindig junior korú Rajna Miklósnak pedig az a pechje, hogy csak két kapust lehet nevezni" - mondta a szakedzői végzettséggel rendelkező, jelenleg is aktívan kapuskodó Spiller a bő keretbe jelölt négy kapusról.

Forrás: MTI/Földi Imre
Több fiatal is bekerült a vb-keretbe, de Szélig helye biztos a védők között

Az esélyekről Spiller úgy nyilatkozott, ha az olaszok ellen négy győzelemig tartó döntőt játszanánk, akkor nem lehetnének túl vérmes reményeink, de mivel csak egy meccsen dől el, ki jut az A csoportba, kis szerencsével ugyanúgy összejöhet a bravúr, mint az ukránok ellen 2008-ban. "Fontos, hogy jól olvasson a csapat a jelekből, Szapporóban ezt jól tették, látták, hogy az ukránok sem legyőzhetetlenek, most is sokat elárul majd a formáról, hogy mit játszunk mi a hollandokkal, és mire mennek velük az olaszok. A hazai pálya sem elhanyagolható tényező, a közönségnek van egy pálya felé irányuló hatása, ami reakciót vált ki a játékosokból, kérdés, hogy ez feldobja vagy agyonnyomja őket. Hatalmas szerepe lesz a pszichikai tényezőknek, de az élsport erről is szól, nem elég csak a testedbe tenni a munkát, és hiába vagy telepakolva izmokkal, ha lelkileg nincs minden rendben."

Szélig az 1998-as vb-n hazai pályán már átélte, milyen érzés mindent eldöntő gólt szerezni, hasonló forgatókönyvet most is elfogadna, de mivel csapatembernek tartja magát, szerinte az lehet a siker kulcsa, hogy ne csak egy sor termelje a gólokat. Spiller szerint az az ideális, ha egy csapatban van két gólszerző sor, míg a másik kettő tudja tartani az eredményt és fárasztani az ellenfelet, ebből a szempontból a mostani keretet megfelelőnek tartja, bár lövőerő tekintetében állhatnánk jobban, mert kevés az olyan játékos, aki igazán nagy bombát tud megereszteni a kék vonaltól.

Forrás: MTI/Földi Imre
A jelenet, amit nem lehet megunni: gólt ünnepel a magyar csapat

Ha rendbejön a sérülése, akkor a magyar állampolgárságot nemrég megkapó Sikorcin Ladislav is játszhat a vb-n, akiről Spiller azt mondta, a honosítás miatt olyan emocionális többlettel rendelkezik, amely tíz-tizenöt százalékot emelhet a teljesítményén.

Japán sajnálatos visszalépése miatt csak négy meccs vár a magyar csapatra, sorrendben Hollandia, Dél-Korea, Spanyolország, majd a sokat emlegetett olasz válogatott lesz Ladányiék ellenfele. Az újonc spanyolok ellen nem lehet gond, Dél-Korea tavaly szívósan küzdött ellenünk Ljubljanában, de Spiller szerint tanultak a játékosok abból az esetből, és vannak annyira érettek, hogy ne legyenek elbizakodottak. A hollandok viszont amolyan sötét lónak számítanak, több honosított játékossal rendelkeznek, persze így is jóval esélyesebb náluk a magyar válogatott.

A magyar csapat:
kapusok: Szuper Levente (Arizona Sundogs), Hetényi Zoltán (Sapa Fehérvár AV19)
hátvédek: Hegyi Ádám (Dab.Docler), Horváth András (Sapa Fehérvár AV19), Láda Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Orbán Attila (Sapa Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Sille Tamás (Vasas), Szélig Viktor (Briancon), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV19)
csatárok: Bartalis István (Troja-Ljungby), Benk András (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Holéczy Roger (Sapa Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Laredo Bucks), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV19), Ladányi Balázs (Sapa Fehérvár AV19), Magosi Bálint (Dab.Docler), Nagy Gergő (Sapa Fehérvár AV19), Palkovics Krisztián (Sapa Fehérvár AV19), Sikorcin Ladislav (HSC Csíkszereda), Sofron István (Sapa Fehérvár AV19), Vas János (Tingsryd), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV19)

A jelenlegi 24 fős keretből ketten még kikerülnek, a két kapus helye biztos, de az még nem dőlt el, hogy tizenhárom védőt és hét csatárt, vagy tizenkét hátvédet és nyolc támadót nevez a kapitány.

A program:
április 17., vasárnap:
Olaszország - Spanyolország 16 ó
Magyarország - Hollandia 19.30

április 18., hétfő:
Olaszország - Hollandia 16 ó
Magyarország - Koreai Köztársaság 19.30

április 20., szerda:
Hollandia - Spanyolország 16 ó
Olaszország - Koreai Köztársaság 19.30

április 22., péntek:
Hollandia - Koreai Köztársaság 16 ó
Magyarország - Spanyolország 19.30

április 23., szombat:
Koreai Köztársaság - Spanyolország 16 ó
Magyarország - Olaszország 19.30

Az ellenfelekkel szembeni statisztika magyar szemszögből:
Hollandia: 29 mérkőzés - 17 győzelem, 9 vereség, 3 döntetlen (150-98)
Koreai Köztársaság: 8 mérkőzés - 7 győzelem, 1 döntetlen (71-23)
Spanyolország: 7 mérkőzés - 7 győzelem (62-18)
Olaszország: 29 mérkőzés - 9 győzelem, 13 vereség, 7 döntetlen (95-128)