Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága a testület április 9-én Bécsben megtartott ülésén úgy döntött, hogy Magyarország és Horvátország közösen rendezheti meg a 2014-es női kézilabda Európa-bajnokságot. A közös pályázat többségi szavazatot kapott a még versenyben lévő törökökével szemben, Szlovákiát korábban kizárta az EHF a versengésből.

A végrehajtó bizottság két érintett tagja, Sinka László és a török Tarik Cengiz az EHF szabályzata alapján nem vehetett részt a voksolásban, amelynek során a magyar-horvát közös pályázat kapta meg a szavazatok többségét a törökkel szemben. A hivatalos határidőig beadott szlovák pályázat nem felelt meg maradéktalanul az előírt feltételeknek, ezért már a szavazás előtt kiesett a versenyfutásból.

A magyar és a horvát szövetség tervei szerint a 2014. december 7. és 21. között sorra kerülő kontinensviadal csoportmérkőzéseinek Debrecen és Veszprém, illetve Varasd és Eszék, a középdöntőnek Győr, illetve Zágráb, a záró hétvégi elődöntőknek, bronzmérkőzésnek és döntőnek pedig Budapest ad otthont.

"Rendkívül nagy öröm számomra, hogy az emlékezetes, 2004-es női Európa-bajnokság után tíz évvel ismét vendégül láthatjuk a kontinens legjobb válogatottjait" - mondta Sinka László, a magya szövetség elnöke.

"Azért is aktuális egy ilyen rangos esemény hazánkba hozatala, mert nagy lökést adhat a magyar kézilabdasport fejlődéséhez, gazdasági háttere megerősödéséhez, egyidejűleg nagy esélyt ad a játékosoknak és a szurkolóknak is. Sokat tapasztalt, nagyszerű szervezőgárdánk van és biztos vagyok abban, hogy kiválóan együtt tudunk működni horvát barátainkkal, csakúgy, mint a most lezárult pályázati szakaszban. Ahhoz, hogy minden a terveink szerint alakuljon, időben el kell készülnie a Győrbe tervezett fantasztikus új sportcsarnoknak, és a Veszprém Arénában, valamint Eszéken is szükség lesz néhány kisebb átalakításra."

Mátéfi Eszter, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint egy hazai világverseny mindig óriási lehetőség és persze felelősség is. "Biztos vagyok benne, hogy ütőképes válogatottunk lesz, hiszen a rutinos játékosaink mellé addigra újabb tehetséges fiatalok is beépülhetnek a csapatba. A jó szereplés nemcsak a szurkolóknak okozhat sok örömet, hanem remélhetőleg sok gyereket is meg tudunk nyerni a sportágnak" - tette hozzá.

Damir Poljak, a Horvát Kézilabda Szövetség főtitkára nagyon büszke arra, hogy lehetőséget kaptak a női Európa-bajnokság megrendezésére. "Ezáltal folytathatjuk azt a hagyományt, hogy országunk jelentős kézilabda eseményeknek adhat otthont. Várakozással tekintünk az Eb elé, és bízunk abban, hogy a Magyar Kézilabda Szövetséggel együttműköködve a női Európa-bajnokságok történetében a rendezést sikerül új színvonalra emelnünk."