Vágólapra másolva!
Többen a férfiak között játszanak, gyakran kapnak szexista megjegyzéseket, és előfordul, hogy sminkben lépnek pályára a legjobb magyar női jégkorongozók, akik bronzéremig jutottak a ausztráliai divízió III-as világbajnokságon. Bár kevesebb az ütközés és a verekedés, a szövetségi kapitány szerint így is nagy lehetőségek vannak a női hokiban, különösen, amióta a szövetség is változtatott az "eltűrjük, hogy vagytok" hozzáálláson.

Ha az átlagos sportrajongónak feltennénk a kérdést, mondjon három nevet a jégkorong-válogatottból, a többség biztosan átmenne a teszten, Szuper, Palkovics, Ladányi és a többiek az elmúlt években kivívták maguknak, hogy ne csak a legelvakultabb szurkolók ismerjék őket. Ellenben ha az lenne a feladat, hogy a megkérdezett mondjon fel akár csak egy nevet a nőijégkorong-válogatottból, erős a gyanúnk, hogy sokan bajban lennének, pedig a női csapat is ott van a világ legjobb húsz csapata között.

A nemrég véget ért divízió III-as világbajnokságról bronzéremmel térhettek haza a lányok és asszonyok, akik között van 1976-os és 1995-ös születésű is, doktor, többgyerekes családanya és érettségi előtt álló gimnazista is.

A húszfős vb-keret hazai magját három csapat, az MTK-EXIT, az UTE-Marilyn és a Dragó Skorpiók adja, de vannak légiósok is, hárman, Brgles Nóra, Trencsényi Kitti és Jókai-Szilágyi Zsófia Svédországban játszanak, míg a kapus Gyömbér Mónika a férfi amatőrbajnokságban szereplő Ferencvárosi Pingvinek színeiben vívja meg harcát a csatárokkal.

Sokat számítanak a fiúknál eltöltött évek

"Hogy miért a férfi bajnokságban védek? A kapusoknál nagyon fontos, hogy erős és jó lövésekkel találja szembe magát, ilyen szempontból pedig a fiúk között lehet jobban fejlődni" - adott magyarázatot a koedukált megoldás miértjére a 19 éves, érettségi előtt álló kapus, aki 1999-ben váltott a fitneszről a jégkorongra. Legnagyobb sikerének azt tartja, amikor Kanadában 26 kapus közül egyetlen lányként lett a legjobb abban a versenyben, amelyben két játékos vezette rá a korongot.

Az ő esete persze nem példa nélküli, hiszen a válogatottból többen is a fiúk között játszanak, Gömöri Csaba szövetségi kapitány azt mondja, a fejlődés szempontjából nagyon sokat jelent az az időszak, amíg a lányok a másik nem bajnokságában edződnek. "16 éves korukig játszhatnak a lányok a fiúk között, utána már sérülésveszélyes lenne, így is csak azok vállalják, akik elfogadják, hogy őket is leütközik, nem kapnak kegyelmet, igaz, nem is kérnek" - mondta az [origo]-nak. "Három-négy olyan fiúcsapat van, amelyben négy-öt lány is játszik, és az figyelhető meg, hogy amint kikerülnek a fiúk közül, egy-két évig stagnál a tudásuk, aztán visszaesik, beleszürkülnek a női mezőnybe, lassabb lesz a játékuk. Észak-Amerikában bevett dolog, hogy az alsóbb ligákban a lányokat is beteszik a csapatba, de közöttük vannak olyanok, akik sem az alkatuk, sem a külső alapján nem mondhatóak igazán nőiesnek. A mi lányaink viszont ízig-vérig nők, szeretnek csinosan öltözködni, szórakozni, és szerintem ez így a jó."

Hogy a szövetségi kapitány állítása mennyire helytálló, az eldönthető abból a naptárból, amelyen a válogatott tagjai szerepelnek, hokiszerelésben és elegáns ruhában egyaránt megmutatva magukat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az első randin mindig meglepődnek a férfiak

"Mindenki meglepődött, hogy a maszk mögött milyen lányok vannak" - igazolta Gyömbér Mónika, hogy jó ötlet volt a fotósorozat elkészítése. "Persze volt, akitől így is megkaptuk, hogy milyen sok ruha volt rajtunk, és hogy inkább aranyosak a képek, mint szexisek, pedig éppen hogy elviseltünk volna még magunkon pár ruhát, mivel a jégen nagyon hideg volt. Ha lesz egyszer bikinis sorozat, ragaszkodom hozzá, hogy melegben legyen a fotózás."

Gyömbér elmesélte, a férfiak az első randin mindig meglepődnek, amikor kiderül, hogy jégkorongozik, és egyből rávágják, hogy nem gondolták volna. Előfordul, hogy a smink a pályán is rajta marad, de meccs előtt nem festi ki magát, ellenben úgy látja, jó páran vannak a sportágban, akiknek a smink fontosabb, mint a hoki.

Nehezebben megy a válogatás

A női hokit a kanadaiak és az amerikaiak uralják, az USA-ban 85 ezer igazolt játékos van, itthon mindössze 140. A női ob I hétcsapatos, az Újpest két garnitúrával szerepel, a szintén erősnek számító MTK és a Drago Skorpiók mellett a Csíkszereda, a Fehérvári Vadmacskák és az Angels indult, utóbbi meccsein garantált a gólzápor, mivel tizenegy meccs alatt 310 alkalommal találtak be a kapujukba az ellenfelek. Jövőre lehet, hogy bővül a létszám, az anyagi gondok miatt nem induló Miskolc, valamint a Bp. Stars is csatlakozhat, bár Gömöri szerint nem feltétlenül az a mérvadó, hány csapat van, sokkal inkább a minőség a lényeg. Bár a sportág nemzetközi szinten is harcol azért, hogy egyszer olyan szintre jusson, mint a női kézilabda vagy vízilabda, a fejlődés idehaza abból is tetten érhető, hogy amíg öt-hat éve szinte mindenki válogatott lehetett, aki rendszeresen játszott a klubjában, most már nehéz feladat harmincról húszfősre szűkíteni a keretet, egyre több a tehetséges játékos.

A női válogatott vb-kerete:
kapusok: Gyömbér Mónika (1991, FTC Pingvinek, MAJL felnőtt férfi amatőr), Kökényesi Eszter (1979, UTE-Marilyn)
hátvédek: Csiszer Sarolt (1992, UTE-Marilyn), Huszárné Simon Nikolett (1981, UTE-Marilyn), Molnár Mónika (1995, MTK-EXIT - Bp. Stars serdülő B), Pálkövi Csenge (1992, Dragó Skorpiók), Szilágyi Réka (1993, MTK-EXIT), Szlaby Gyöngyi (1988, UTE-Marilyn), Trencsényi Kitti (1992, Ormsta HC, svéd)
csatárok: Bikás Luca (1995, MTK-EXIT - MTK), Brgles Nóra (1991, AIK Stockholm, svéd), Dettrich Szilvia (1991, UTE-Marilyn), Ferik Evelin (1994, Dragó Skorpiók - Dragó Skorpiók serdülő B), Gasparics Fanni (1994, MTK-EXIT - Bp. Stars serdülő A és B), Gegesy Boglárka (1988, Dragó Skorpiók), Gyüre Borbála (1976, UTE-Marilyn), Jókai-Szilágyi Zsófia (1992, Växjö Lakers Ladies, svéd), Kolbenheyer Zsuzsanna (1977, UTE-Marilyn), Pintér Zsófia (1992, MTK-EXIT), Rónai Alexandra (1993, MTK-EXIT)
Akiknél két csapatnév szerepel, ott a második a fiúcsapatot jelzi.

A csapatvezetés a kilenc ponttal (hat gól, három gólpassz) záró Rónai Alexandrát találta a vébé legjobb magyar játékosának, de kijutott az elismerésből Trencsényi Kittinek is, akit a torna legjobb védőjének választottak. A vébé pontkirálya a hat gólja mellett hét gólpasszt is kiosztó Gasparics Fanni lett, míg a kapusok között Gyömbér Mónika 94,74 százalékos védési hatékonysággal a második, Kökényesi Eszter 92,86 százalékos mutatóval a negyedik lett.


Felvetettük Gyömbérnek, miért jó az, ha egy törékeny nő több rétegbe beöltözve igyekszik elkapni a gyakran százhatvannal száguldó, vulkanizáltgumi-darabot? Mint mondta, a korábban szintén kapuskodó bátyjától jött az ihlet, és tetszett neki, hogy elszántságot igényel ez a poszt. "Nem félek a korongtól, különben is elég jó a szerelésem, nem kell tartani a kék-zöld foltoktól, bár azért vannak érzékeny részek, a nyakvédő például elég gyakran elcsúszik, és ha ott talál el a korong, akkor utána percekig nem kap levegőt az ember, és napokig gondot okoz a nyelés. Ahogy a fiúknak, úgy nekünk is van szuszpenzorunk, a mezőnyjátékosoknak pedig mellvédője is, de a kapusok számára is van külön mellvédő" - adott ízelítőt a védőfelszerelések sokaságából a vébén majdnem 95 százalékos hatékonysággal védő kapus, akihez Szuper Levente védési stílusa áll a legközelebb, részt is vett egyszer a jelenleg Észak-Amerikában védő klasszis edzőtáborában.

A vébén az első két ellenfelet, Horvátországot és Belgiumot 21-2-es összesítéssel intézte el a magyar csapat, majd jött a házigazda ausztrálok elleni meccs, amelyet 1-0-ra elveszített. "Nem igazán volt tiszta helyzetünk, talán ha a büntetőkig kihúzzuk, akkor nyerhettünk volna. Azért így is emlékezetes volt a meccs, a végén az ausztrál csapat és a nézők is megtapsoltak minket, azt mondták, nem hitték, hogy ennyire jó ellenfelek leszünk" - emlékezett vissza a torna egyik legkeményebb csatájára Gyömbér.

Forrás: Magyar női jégkorong-válogatott
Forrás: Magyar női jégkorong-válogatott

A kapitány előzetesen az éremszerzést jelölte meg célként, a feljutást bravúrral elérhető csodának tartotta volna. Hogy milyen kis nüanszok döntöttek a csapatok között, azt jól mutatja, hogy a végül feljutó hollandok ellen - akik a komplett válogatottat egy olyan bajnokságban szerepeltetik, amelyben évente 25-30 kemény meccset vívnak - két harmad után 2-1-re vezetett a magyar csapat, majd a végén kijött az erőnléti különbség, a szlovénok ellen viszont a magyaroké volt a slusszpoén, a hosszabbításban a büntetőpadról visszatérő Jókai-Szilágyi Zsófia lőtte a győztes gólt.

"Okos kis csajok ezek"

Mentálisan tehát rendben voltak a játékosok, és a kapitány szerint pedig annak ellenére is egységes volt a csapat, hogy egy húszfős társaságban nem mindenki barátnő. "Nem okoz gondot, hogy vannak a harmincas éveikben járó játékosaim és tinédzserek is, az alapelv az, hogy a fiatalokat is felnőttként kezeljük. Inkább az nehéz, hogy olyan közös programot találjunk, amely minden korosztálynak megfelel, és ami segíti a pihenést vagy a ráhangolódást a meccsre. Ausztráliában a minigolfbajnokságnak volt a legnagyobb sikere, amelyet a 16 és a 33 éves is élvezett."

A női sportolók esetében a lelki támogatásnak mindig hangsúlyosabb szerep jut, de mivel a kapitány a játékosok nagy részét hat-hétéves kora óta ismeri, általában tudja, "mikor használ a korholás, és mikor a simogatás", és úgy látta, az arányt sikerült is eltalálni a vébén.

"Okos kis csajok ezek" - mondta Gömöri, de hozzátette, amit a fiúknál egy percben el lehet intézni, ahhoz a nőknél nem ritkán negyed óra kell, és a mondandó nyelvezetét is érdemes megváltoztatni, amíg a fiúknál belefér a "lefőtt a kávéd" mondat akkor, ha valaki nagyon elfáradt, a lányoknál érdemes hanyagolni a szlenget. "Minden napra jutott olyan, hogy egy játékossal leültünk beszélni, vagy ő érezte, hogy valami nem stimmelt, vagy mi gondoltuk úgy, hogy jót fog tenni neki, mondogattam is, hogy doktor Csernus ekkor és ekkor rendel."

Általában a fiútestvérek és az apák jelentik a példát

Ahogy Gyömbér Mónika esetében is, Gömöri Csaba szerint a lányok többsége azért választja a jégkorongot, mert vagy az édesapa vagy fiútestvér kipróbálta magát a sportágban. Mivel 16 éves korokuig a fiúk és a lányok együtt játszhatnak, sok szülő vitte le a fia mellett a lányát is hokizni, de előfordulnak olyanok is, akik műkorcsolyával kezdték, aztán amikor az nem kötötte le őket, ütőt ragadtak. "Vagányabb, fiúsabb aggyal rendelkeznek ezek a lányok, de ha van létjogosultsága a női súlyemelésnek vagy a női boksznak, akkor miért ne lehetne a női hokinak is" - érvelt a kapitány, aki a Budai Bocsok névre hallgató utánpótláscsapatnál is azt tapasztalta, hogy akár 8-10 lány is megfordult egy-egy csapatnál.


Akik a nagy ütközések miatt szeretik a hokit, azoknak nem ajánljuk a női meccseket, a szabály szerint ugyanis a testjáték nem megengedett, persze a palánkharcot és a lökdösődést ritkán fújják le a bírók, a komoly bodicsekket viszont kiállítással büntetik. Gömöri azért emlékszik egy prágai U18-as torna döntőjére, amely olyan kemény volt, hogy féltette a játékosait, de a verekedés úgy is ritkaságnak számít, hogy néha a lányok agya is elborul. A beszólógatás ellenben előfordul a jégen, a színészkedés viszont nem jellemző, ha valaki a jégre került, azt valóban fellökték.

Forrás: Magyar női jégkorong-válogatott
Forrás: Magyar női jégkorong-válogatott

"Nem szoktuk hagyni magunkat"

A piszkálódásról a férfiak között játszó Gyömbér Mónika is tudna mesélni, előfordult, hogy egy hárított lövés után megkapta, hogy "biztos a harisnyádban akadt el", vagy azzal cukkolták, hogy nem csúszott-e le a melltartópántja meccs közben. Azt mondja, megszokta már az efféle megjegyzéseket, és a társai is elfogadták, hogy nőként véd közöttük.

Az ütközésekről azt mondta, a magyar válogatottban is van két játékos, akik erősebb testalkatuk miatt keresik a kontaktust az ellenféllel, és szerinte a lányoknál is igaz, hogy a sérelmeket megjegyzik maguknak. "Előfordul olyan, hogy az ellenfél kihúzza egy társam lábát, ilyenkor általában vissza is kapja hamarosan, nem szoktuk hagyni magunkat, nem vagyunk egy nyafka csapat" - villantja meg harciasabb oldalát a kapus, akit nem csak a neme miatt, de a posztjából adódóan is kötelesek megvédeni a védők, amiből aztán gyakran bunyó kerekedik, ahogy a Szombathely elleni bajnokin is történt, amikor egy támadó rázuhant.

A nemzetközi szövetség honlapján a torna meglepetéscsapatának titulálták a magyart, és Gömöri amondó, ez a sikeres vébé megfelelő kezdet lehet az elkövetkező évekre kitűzött célokhoz, ahhoz, hogy a válogatott fokozatosan magasabb szintre lépjen. "Ha a mostani csapat kiegészül azokkal a fiatalokkal, akik a 16 éves korhatár miatt nem utazhattak a csapattal a vébére - köztük volt a tavalyi és tavalyelőtti év játékosa Huszák Alexandra és Medgyes Dorottya -, akkor a feljutásra is jó esélyünk lehet, és mivel ezek a játékosok a koruk alapján még évekig együtt játszhatnak, akár a divízió II-ben is megkapaszkodhatunk, ott olyan országok vannak, mint a nálunk sokkal komolyabb hokikultúrával rendelkező csehek."

Külföldön sem pénzért játszanak

A vébén szereplő csapatból hárman is Svédországban játszanak, de Gyömbér Mónika is kipróbálta magát Német- és Svédországban, majd azért jött haza, mert az iskolában nem nézték jó szemmel, hogy nyolc hónapot kihagy, és megmondták neki, hogy döntsön a hoki és a tanulás között. "Vannak fizetős nyári edzőtáborok külföldön, ahova gyakran eljutnak magyar játékosok, és ha ott felfigyelnek rájuk, akkor a külföldi csapatok tanulási lehetőséget ajánlva szerződtetik őket. A Svédországban játszók egyedül élnek kinn, ami nem egyszerű, hiszen 17 éves korukban elszakadtak a családjuktól, de vagány csajok, tanulnak, pihennek, hokiznak, látszott rajtuk a válogatottnál is, hogy többet megtanulnak a profi hokiból, mint itthon. A csapatok segítenek nekik az iskolában, a lakással kapcsolatos ügyekben, valamint az étkezésben, de ott sem pénzért játszanak" - adott helyzetjelentést a légiósok helyzetéről a kapitány, aki úgy tudja, jövőre ketten Kanadában játszanak majd a tanulással összekötve.


Hogy a következő vébét ki rendezi, még nem tudni, az ausztrálok várhatóan megint bejelentkeznek, de Gömöri bízik benne, hogy a szövetség támogatásával összejöhet egy hazai rendezésű torna, amelyen szerinte jó reklámmal és PR-ral telt házas meccseket lehetne rendezni az 1800-2000 nézőt befogadó káposztásmegyeri Jégpalotában.

A női kézilabda a példa

A válogatott a mostani előtt utoljára 2008-ban szerepelt vébén, amikor Miskolc volt a házigazda, de az előzetesen nagy reményekkel várt tornából majdnem a magyar női hoki Mohácsa lett, egy gólon múlt, hogy nem esett ki a csapat. Érdeklődökben akkor sem volt hiány, a magyarok meccsein 800-1000 néző összegyűlt, mint ahogy a tavalyi U18-as tornán is kiment ezer néző a szlovákok elleni döntőre. Igény tehát van, és Gömöri szerint butaság lenne elnyomni a női hokit, amikor jó lehetőségek vannak benne.

Forrás: Magyar női jégkorong-válogatott
Forrás: Magyar női jégkorong-válogatott

"Tudjuk, hogy vannak olyanok, akik sohasem fogják elfogadni a női hokit, de a szövetség szerencsére változtatott az 'eltűrjük, hogy vagytok' hozzáálláson, amihez az is kellett, hogy a tavaly elindított program az U18-as válogatottnál olyan eredményeket hozott, amire külföldön is felfigyeltek" - mondta a szakvezető. "Az lenne a jó, ha a női hokit ugyanúgy külön kezelnék szponzoráció szempontjából a férfitól, mint a női kézilabdát, és be lehetne vonni olyan támogatókat, mint egy nőknek szóló magazin vagy egy kozmetikai cég."

Azok, akik kíváncsiak a csapatra, vagy csak szeretnének személyesen gratulálni a vb-bronzhoz, a kedden 17 órakor kezdődő szurkolói ankéton megtehetik, amelyet a Petőfi Csarnokban rendeznek.