Vágólapra másolva!
A jövő héten Magyarországra érkezik Lyle Seitz, aki 736 mérkőzésen tevékenykedett az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL). A Magyar Jégkorong Szövetség csütörtöki közleménye szerint a 42 éves játékvezető - amellett, hogy előadásokat tart majd, valamint edzéseket látogat meg - a február 8-i Vasas HC-Dab.Docler ob I-es találkozón is közreműködik.

736 NHL-mérkőzéssel a háta mögött magyar jégkorong-mérkőzésen is szerepet vállal Lyle Seitz. A most 42 esztendős kanadai játékvezető 1992 és 2010 között vonalbíróként közreműködött az NHL mérkőzésein, a jövő héttől pedig Magyarország vendégeskedik. A programjában edzés- és mérkőzéslátogatás is szerepel, továbbképzést tart magyar kollégáinak, illetve egy bemutatóedzésre is vállalkozott. Sőt, a február 8-i Vasas HC-Dab.Docler OB I-es mérkőzésen ő fújja majd a sípot a káposztásmegyeri Jégpalotában.

"A Magyar Jégkorong Szövetségtől érkezett a meghívás, ráadásul az egyik jó barátom, Glen Williamson, aki tavaly a Vasas Budapest Stars vezetőedzőjeként dolgozott, rengeteg jót mesélt az országról és Budapestről" - mondta Lyle Seitz.

- Williamson információin túl mennyire tájékozott a magyar hokival kapcsolatban?
- Az internet kiváló szövetséges abban, hogy az ember kedvére nyomozhasson. Tudom például, hogy több kanadai edző és játékos is dolgozik Magyarországon, azzal is tisztában vagyok, hogy a szövetségi kapitányt Ted Satornek hívják; és van egy jégkorongozó, aki Chicagóban született, de az ő neve most nem jut eszembe.

- Holéczy Roger?
- Így van, ő az! A hokis társadalom nem túl nagy közösség, szóval ebben a családban jó eséllyel mindenki ismer mindenkit. Visszatérve a magyar hokira: a tervek szerint több előadást is tartok majd Budapesten, szeretnék mérkőzéseket és edzéseket megtekinteni; illetve hallottam, hogy az országban egyre nagyobb teret kap a női hoki is. Ennek nagyon örülök, mert én nagyon sokat foglalkoztam a női jégkoronggal, és szeretnék segíteni azzal, hogy átadom a tapasztalataimat.

Forrás: AFP/Doug Pensinger

- Emlékszik még arra az NHL- találkozóra, amikor először öltötte magára a vonalbírók csíkos mezét?
- Hogyne! 1992. október 2-a, egy Calgary Flames-Los Angeles Kings csata volt ez a jeles esemény. Nem lehet szavakkal kifejezni, hogy mit érzel akkor, amikor elérkezel az NHL kapujához. Észak-Amerikában több tízezer játékvezető közreműködik, és rettentő nehéz bekerülni a legmagasabb ligába, éppen ezért óriási megtiszteltetés, ha rád esik a választás. Az NHL egyértelműen a világ teteje, játékosnak, edzőnek és játékvezetőnek egyaránt. A magyar szövetségtől tudom, hogy jelenleg 17 fedett jégpálya működik Magyarországon. Viszonyításképp mondom, csak Calgary-ban kilencven van! Én tulajdonképpen egy farmon nőttem fel, egy eldugott kanadai településen, ahol összesen nyolc ház volt. Ott még fű is alig nőtt, iskolába is a szomszédos kisvárosba jártunk át, de jégcsarnokunk még nekünk is volt! A legkisebb városokban is legalább 200 000 utánpótláskorú gyerek hokizik, szóval Kanadával nehéz versenyre kelni.

- Azért egy Winter Classic levezénylése még egy rutinos vonalbírónak is különleges élmény lehetett.
- Bizony, az volt. Évekig Bostonban éltem, itt születtek meg a gyerekeim is, így aztán örömmel tértem vissza a városba. A srácok ráadásul hatalmas Red Sox-drukkerek, így nekik pláne nem mindennapi volt, hogy az imádott csapatuk stadionjában láthatnak egy Boston Bruins - Philadelphia Flyers hokimeccset. Egyébként hamarosan újra a szabad ég alatt kell fújnom a sípot, ugyanis a február 20-i, Calgary-Montreal NHL-meccs előestéjén a két csapat öregfiúk-együttesei csapnak össze, és ezen én leszek az egyik vonalbíró. A hírek szerint teltház várható, hiszen már most alig lehet rá jegyeket kapni. És ha lehet is, már csak nagyon drágán.

- Igaz, hogy a játékvezetés mellett az edzősködés a másik nagy szerelme?
- Valóban dolgoztam az Alberta Junior Hockey League-ben szereplő Okotoks Oilers edzőjeként, de a nyáron lemondtam erről a posztról. Az NHL-játékvezetés rengeteg utazással jár, én pedig közel két évtizedig csináltam ezt, most viszont azt mondtam, hogy több időt szeretnék tölteni a gyerekeimmel.

Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség