Vágólapra másolva!
A magyar csapat elsődleges célja és a világbajnokságon való szereplésének tétje a magyar kézilabdázás presztízsének helyreállítása volt - jelentette ki Mocsai Lajos. A férfi válogatott szövetségi kapitánya megjegyezte: a vb előtt nem nagyon tolongtak ezért a posztért az edzők. Nagy Lászlónak ezúttal péntekig kell választa adnia arra, hogy vállalja-e a válogatott szereplést.

Az MKB Veszprém vezetőedzője klubja sajtótájékoztatóján elmondta, december 20-tól nagyon sokat dolgozott a válogatott, melynek játékával elégedett volt a svédországi vébén, és amely végül "szerethető csapattá" vált. Hangsúlyozta, hogy az együttes - amely a hetedik, még éppen olimpiai selejtezőt érő helyen zárt - a vb egyik meglepetéscsapatává vált. Hibaként említette viszont a kapitány, hogy nem tudta a csapatot a rajt előtt három nappal kivinni a vb-re, ebből adódóan az első, Izland elleni meccset közvetlenül a fárasztó utazás után kellett megvívniuk.

Mocsai Lajos emlékeztetett a vb-re való kijutás kiharcolására a Veszprém Arénában a szlovén válogatott ellen. Szerinte a győzelem másutt, más közegben nem jött volna össze, hiszen akkor - miután kiderült, hogy egy erősebb válogatottal szemben kell a vb-re kijutni - "olyan sok jelentkező nem volt a szövetségi kapitányi posztra".

Az edző szerint ugyanakkor sikerült pontot tenni arra a több éves folyamatra, amely után elindulhatott egy "új szemlélet és új időszámítás" a közös munkavégzésben. A szövetségi kapitány szerint a világbajnoki hetedik hely kifejezetten jónak mondható, és a csapat kreativitásban, dinamikában sokat fejlődött.

A veszprémi vezetőedző elmondta, a klubnál most az a fő cél, hogy "összerakják" a csapatot, mert hat-hét játékos a vb alatt itthon dolgozott. Kitért a Magyar Kupára is, mondván: a Ferencvárosnak az ország második legfontosabb sorozatától való visszalépése nem helyes, mert "az erkölcs azt diktálja, hogy ilyet nem lehet megtenni a magyar kézilabdában". Az FTC a múlt héten jelezte, hogy a szerinte rossz versenykiírás miatt visszalép az MK-negyeddöntőtől.

"Nekünk az a feladatunk, hogy a BL-ben eljussunk addig, amíg lehet, a hazai bajnokságban pedig megőrizzük a sok éve tartó hegemóniát" - tette még hozzá Mocsai Lajos.

A Veszprém ellenfele február 19-én a Tatran Presov, 26-án a dán Kolding, március 6-án pedig a francia Montpellier lesz idegenben, miközben két válogatott mérkőzést is játszanak a macedónok ellen.

Hajnal Csaba, a klub szakosztályvezetője elmondta, péntekre tisztázódik a Barcelonában játszó Nagy Lászlóval kapcsolatosan minden kérdés, a klasszisnak legkésőbb addigra kell választ adnia, hogy vállalja-e a játékot a magyar válogatottban. "Tovább nem lehet ezt a tésztát nyújtani", fogalmazott Hajnal, aki a Magyar Kézilabda Szövetség Nagy Lászlóval tárgyaló bizottságának vezetője.