Vágólapra másolva!
Rátgéber László bemutatkozott a Fenerbahce nőikosárlabda-csapata élén, a szeptember eleje óta Isztambulban dolgozó mesteredző csütörtök este 75-58-as  győzelemre vezette csapatát a Galatasaray ellen a török szuperkupa döntőjében. A botrányos mérkőzés a Galata-szurkolók támadása miatt kétszer is félbeszakadt, s összesen hetvenöt perces kényszerszünetet követően fejeződött be.

"Kevés ilyen mérkőzést éltem át, sőt, talán még egyet sem, pedig volt részem egy-két botrányos összecsapásban" - mondta az [origo]-nak Rátgéber. "Még el sem kezdődött a találkozó, már egy-egy teli doboz joghurt landolt a segédedzőm és a magam hátán, az egyik játékosomat, Nevin Nevlint pedig fejbe találták. De ez csak a bevezető volt, a java még csak ezután következett" - adott ízelítőt Rátgéber az Abdi Ipekci csarnokban, tízezer néző előtt megrendezett mérkőzés hangulatából.

Forrás: --

A bajnoki címvédő Fener a Vardarli, Taurasi, Taylor, Yilmaz, Matovic kezdő ötössel állt ki, a csehországi világbajnokság MVP-je, a cseh Hana Machová-Horáková csak csereként jutott szóhoz, Vajda Anna pedig még úgy sem.

"A török szabályok értelmében öt légiósunk közül négyet nevezhettem a meccsre, ezúttal Vajda maradt ki, s a négyből hármat lehet egyszerre a pályán tartani. A világbajnokság még nagyon közel van, nem igazán pihenték ki magukat az ott főszerepet játszó sztárok, például az All-Star ötösbe bekerült amerikai Diana Taurasi és Horáková, vagy éppen az ausztrál Penelopé Taylor. Sokan azt mondják, kellemes gondjaim vannak, ha a vb MVP-jét a kispadról küldhetem pályára, ez részben igaz, de az is, hogy ezt a mérkőzést a török játékosaim jó teljesítményével nyertük meg, méghozzá nagyon" - elemezte Rátgéber a történteket.

Ha csak az eredmény alakulását nézzük, valóban nagyon simán alakult a meccs, a kezdeti bizonytalankodás után gyorsan elhúzott a Fener, de 27-14-nél jött az első - tízperces - kényszerszünet.

"Már ekkor nem bírták cérnával a Galata-fanatikusok, be akartak nyomulni a parkettre, joghurtzáporral árasztották el a pályát. Aztán nagy nehezen folytatódott a mérkőzés, a harmadik negyedben már 62-32-re is vezettünk. Négy perc tizenöt másodperc volt már csak hátra a pokoli hangulatú összecsapásból, 71-45-re vezettünk, amikor újból félbe kellett szakítani a küzdelmet. Nem ok nélkül, hiszen egy petárda például az egyik ifijátékosom édesanyjának a térdén robbant. Azon a helyen, ahol öt perccel korábban még Vajda ült" - folytatta Rátgéber.

Ezúttal több mint egy órát vett igénybe a rend helyreállítása, amit úgy tudtak megoldani a rendezők, hogy a 4000 fős Galata-tábort kiterelték a teremből.

Forrás: --

"A hajrát mindkét csapat az ifjúsági kosarasaival játszotta végig, s amikor 75-57-es győzelmünkkel véget ért a döntő, csak ennyi jutott eszembe: Welcome to Turkey! A díjátadást ellenfelünk vezetősége már nem várta meg, kivonultak a közönség viselkedése miatti szégyenükben, s mivel már elmúlt éjfél, különösebb ünneplésre sem volt idő. Azt a klubvezetés és Yildirim elnök úr vasárnapra tervezi, amikor a Fenerbahce futballcsapata a nagy rangadón ugyancsak a Galatasarayt fogadja. Sajnos mi azon nem lehetünk jelen, mert vasárnap megkezdődik a kosárbajnokság is, mi Kayseribe látogatunk. Ott már szerepeltetni fogom Vajdát, mint ahogy a nemzetközi fronton is, hiszen ott nincs létszámkorlátozás a légiósoknak. Szerdán pedig már irány Madrid, indul az Euroliga-szezon, csütörtökön a spanyol Rivas Ecopolis otthonába látogatunk. Nem lesz könnyű ellenfél, elég, ha csak a legendás Amaya Valdemoro nevét említem."