Társoldalunk:

Kökényék visszavághatnak a sydney-i kézivereségért

2010.10.01. 12:28

Tíz év után megismétlik a sydney-i olimpia Dánia-Magyarország nőikézilabda-döntőjét. A találkozót napra pontosan tíz éve, 2000. október 1-jén rendezték, míg a jubileumi meccsre december 29-én, a 18 órakor kezdődő debreceni Sportface Kézilabda Gálán kerül sor ugyanazokkal a szereplőkkel. Az azóta elhunyt Kulcsár Anitáról külön megemlékeznek majd.

A magyar válogatott kapitánya ismét Mocsai Lajos lesz, aki elmondta: utólag is látszik, hogy milyen fantasztikus eredménye ez a hazai kézilabdázásnak, és büszke arra, hogy hét évig lehetett szakvezetője ennek a csapatnak. Hozzátette: hiányérzet évekkel az esemény után is van, de mindenki feldolgozhatta már a történteket.

Jan Pytlick, a dánok mestere videoüzenetében jelezte: nagy várakozással tekint a gála iránt. "Az első gondolatom az volt, amikor halottam a mérkőzésről, hogy ez egy nagyon jó ötlet. 2000-ben fantasztikus mérkőzést játszottunk, Rengeteg jó emlékem van a tornáról, kétségtelen, a döntőben szerencsénk is volt. Többgólos hátrányban is voltunk, végül mégis sikerült nyerni. Úgy gondolom, a szurkolóknak is nagyszerű lesz, hogy ennyi jó játékost látnak majd kézilabdázni" - fogalmazott.

Kökény Beatrix elmondta: rengetegszer belegondolt abban, hogy miként hatott volna életére, ha a válogatott megnyeri a döntőt. "Az olimpiai bajnokok megkülönböztetett figyelmet kapnak Magyarországon, nagy űr választja el őket az érmesektől, de nem hinném, hogy más lenne emiatt az életminőségem" - nyilatkozta.

"Az emlék már elhalványult, főleg hogy azóta gyermekeim születtek. Az akkori siker felértékelődött, hiszen azóta a magyar kézilabdások nem szereztek érmet olimpián. A gála nem a sydney-i döntő visszavágója lesz, hiszen most nem osztanak olimpiai aranyat, ám igazi presztízsmeccs lesz. Mindenki nagyon készül."

A sydney-i döntőt - az ötkarikás ezüstérem a magyar kézilabdázás történetének legnagyobb sikere - úgy nyerte meg 31-27-re a dán csapat, hogy a magyarok már 23-17-re is vezettek.


A debreceni gálán több bemutató is, és összecsapnak majd például a város kézilabdázói és labdarúgó is.

A Sportface Kézilabda Gála programja (2010. december 29., Debrecen, Főnix-csarnok):

- Magyarország 2000 - Dánia 2000 nőikézilabda-mérkőzés

- Best of Loki - Best of Loki (Debrecen kézilabdás és labdarúgó kedvencei egymás ellen)

- DSI-FTC szivacskézilabda-mérkőzés

Az emlékezetes döntő statisztikája:
Dánia - Magyarország 31-27 (14-16)
Sydney Dome, 6000 néző
v.: Garcia, Moreno (franciák)
Dánia: Rantala, Petersen (kapusok) - Vestergaard 1, Kolling 5, C. Andersen 7/3, Kjaergaard, Freulund 5, Hoffmann 11, Kiaerskou 1, Böttzau 1. Szövetségi kapitány: Jan Pytlick
Magyarország: Farkas A., Pálinger (kapusok) - Balogh B. 7, Siti 3, Simics, Kökény, Farkas Á. 3/1, Pigniczki 1, Radulovics 9/3, Pádár 1, Deli 1, Lőwy 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

A dánok olimpiai bajnok kerete: Lene Rantala, Camilla Andersen, Tina Böttzau, Janne Kolling, Tonje Kjaergaard, Karen Brödsgaard, Katrine Fruelund, Maja Gronbek, Christina Roslyng-Hansen, Anette Hoffmann-Möberg, Lotte Kiaerskou, Karin Mortensen, Anja Nielsen, Rikke Petersen, Mette Vestergaard-Larsen

Forrás: AFP

Az olimpiai ezüstérmes magyarok: Farkas Andrea, Pálinger Katalin, Balogh Beatrix, Deli Rita, Farkas Ágnes, Kántor Anikó, Kökény Beatrix, Kulcsár Anita, Lőwy Dóra, Nagy Anikó, Pádár Ildikó, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Simics Judit, Siti Bea

KAPCSOLÓDÓ CIKK