Vágólapra másolva!
Kicsit gyengébb első és utolsó negyed ellenére is magabiztosan nyerte első mérkőzését a magyar férfivízilabda-válogatott a zágrábi Európa-bajnokságon. A meccs elején a négy gólig jutó Biros Péter parádézott, később aztán többen is felzárkóztak mellé. A végén kapaszkodtak a németek, de nem volt esélyük ledolgozni a hátrányukat.

Hullámzó játékot mutatott a magyar válogatott első Eb-mérkőzésén. A meccs elején a németek kétszer is vezettek, a második és a harmadik negyedben azonban a csapat határozottabban kezdett védekezni, és pontosabban fejezte be a támadásokat, elsősorban az emberelőnyöket játszotta meg jól Kemény Dénes együttese. Ebben az időszakban - rengeteg kiállítás ellenére is - jól zárt a magyar csapat védelme, ennek köszönhetően fordulhattunk négy gólos előnnyel az utolsó negyedre, amit ugyan megnyertek a németek, de nem volt rá reális esélyük, hogy ledolgozzák a tetemes hátrányt.

Az első negyedben csak a csapatkapitány, Biros Péter góljai tartották meccsben a csapatot a lelkesen játszó németekkel szemben. A magyar védelem sokat hibázott hátul, és a játékvezetők is könnyű szívvel osztogatták a kiállításokat, Madaras Norbertet például kétszer is kiküldték az első kilenc percben. A német kapu előtt ebben a játékrészben háromszor is kontrát fújtak a magyarok ellen, ráadásul az egyik után Varga Dénest cserével végleg kiállították.

A második negyed elején újra a németek nyerték a ráúszást, gólt azonban Madaras lőtt - ez volt az első találatunk az Eb-n, amit nem Biros szerzett (4-3). A csapatkapitány azonban nem hagyja annyiban, két másodperc alatt váltó gólra egy emberelőnyt a német kapu előtt (5-3). A nagyszünetig még mindkét oldalon esett egy-egy gól (6-4), de az első negyed kissé ideges játéka után most már megnyugodni látszottak a kedélyek.

A harmadik megnyert ráúszással sem mentek sokra a németek, ugyanis Varga Dániel révén megint a Kemény-csapat lőtt gólt (7-4). A kiállításokkal továbbra sem spóroltak a bírók a magyar kapu előtt: két perc leforgása alatt kiállították Birost, Hosnyánszkit és Varga Dánielt is. Valamennyi hátrányt kivédekeztük, majd a másik oldalon kapott emberelőnyt Szívós Márton váltotta gólra (8-4). Nem sokkal később Madarast megütötték a német kapu előtt, ami után Kemény Dénes le is cserélte, de ez nem törte meg a magyarok lendületét: Vámos Márton is megszerezte karrierje első felnőtt Eb-gólját (9-4), igaz, erre Roessing a következő támadásból válaszolt is (9-5).

A negyedik ráúszást is megnyerték a németek, és most ők lőtték a negyed első gólját is, sőt a másodikat (9-7), Kemény Dénes pedig sárga lapot kapott reklamálásért (Oeler úszás közben megütötte Birost). Hárai és Oeler gólváltása után maradt a kétgólos különbség (10-8).

Több gól már nem született, a magyar válogatott a mérkőzés közepén mutatott magabiztos, gólerős játékával végső soron simán nyerte meg első mérkőzését az Eb-n.

"Elégedett vagyok az eredménnyel - de csak azzal..." - idézte Kemény Dénes szövetségi kapitányt az Eb honlapja a meccs után. Szécsi Zoltán, a háromszoros olimpiai bajnok kapus így nyilatkozott a mérkőzést követően: "Mindig nehéz egy tornán az első meccs, a legfontosabb, hogy a három pont megvan. Ám nyilvánvaló, hogy javulnunk kell, jobbat kell nyújtanunk, különösen holnap, Szerbia ellen."

A csapat hétfőn játssza következő mérkőzését: 16.30-tól az örök rivális Szerbia lesz az ellenfél.

A mérkőzés beszámolójának megírásában a vlv.hu portál tudósítására támaszkodtunk.

Eredmény, B csoport 1. forduló:
Magyarország - Németország 10-8 (3-3, 3-1, 3-1, 1-3)
a magyar góldobók:
Biros 4, Madaras, Hosnyánszky, Varga Dániel, Szivós, Vámos, Hárai 1-1

A B csoport további eredményei:
Szerbia - Görögország 13-5 (2-1, 4-2, 3-1, 4-1)
Macedónia - Oroszország 10-9 (3-3, 2-2, 1-2, 4-2)

A csoport, 1. forduló:
Olaszország - Spanyolország 7-6 (3-1, 0-1, 2-3, 2-1)
Románia - Törökország 12-6 (3-2, 3-2, 4-1, 2-1)
Montenegró - Horvátország 11-9 (1-3, 6-2, 1-3, 3-1)