Vágólapra másolva!
Hat héttel azt követően, hogy egy mérkőzés közbeni ütközés miatt megvakult a bal szemére, visszatért a pályára napjaink egyik legjobb átlövője, Karol Bielecki. A világbajnoki ezüst- és bronzéremmel büszkélkedő lengyel kézilabdázó a műtétek után úgy érzi, képes lehet ugyanarra a teljesítményre, mint korábban, nem haragszik a baleset horvát résztvevőjére, Josip Valcicra, klubja, a német Löwen pedig kitart mellette.

Szörnyű balesetet szenvedett július 11-én Karol Bielecki, a lengyel férfikézilabda-válogatott világklasszis átlövője. A világbajnoki selejtezőre készülő együttes Horvátországgal játszott felkészülési mérkőzést Kielcében, és a 9. percben Bielecki olyan szerencsétlenül ütközött Josip Valciccsal, hogy a horvát kézis véletlenül a lengyel szemébe kapott. Bielecki földre zuhant, a talajon keletkezett vértócsa jelezte, komoly a baj.

A bal szemét fájlaló játékost letámogatták a pályáról, beszállították a helyi kórházba, ahonnan rohammentővel szállították Lublinba. Először ott, majd a németországi Tübingenben műtötték meg, s miután átszállították a heidelbergi rehabilitációs klinikára, orvosa akkor közölte először a rossz hírt, az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem tudják visszaadni a bal szeme látását.

"Tudom, hogy van még esélyem"

Bár a diagnózis letaglózta, Bielecki egy percig nem adta fel a reményt, folyamatosan azt hangoztatta, amíg egyszázaléknyi esély is mutatkozik arra, hogy folytathatja pályafutását, nem adja fel. "Tizenegy évet játszottam a legkisebb sérülés nélkül, erre most elveszítettem a látásomat. De tudom, hogy van még esélyem" - jelentette ki a Bildnek.

Kezelőorvosa, dr. Thomas Katlun elmondta, a lengyel átlövő ugyan képes lehet a legmagasabb szintű játékra, de mindent el kell követni, hogy az ép, jobb szemét megvédjék, ezért speciális védőszemüveg használatát javasolja.

"Nem érzek félelmet, az eset sokkal erősebbé tett" - állítja Bielecki. "Persze a gondolkodásomnak kicsit meg kellett változnia, hiszen nem látom be úgy a pályát, mint eddig. Meg kell találnom a legideálisabb módot a játékra, szerencsére a labdát el tudom kapni és el tudom dobni. A szemüveggel pedig meg kell barátkoznom."

Megbocsátani pedig nincs miért, szerinte baleset történt. "Valcic nem bűnös, miért haragudnék rá? Szerencsétlen baleset történt, tudomásul kell venni, hogy a sportban mindig van kockázat."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=P0CMTyuwfXyVKHrv


Valcic: Miért velem történt?

"Ha ezerszer elismétlem, hogy bocsánat, akkor sem változtathatok meg semmit" - nyilatkozta Valcic a Sportske Novosti című napilapnak. "Nagyon sajnálom az esetet, életem végéig nyomasztani fog. Tudom, hogy ilyen bármikor megtörténhet a pályán, de miért éppen velem? Ütköztünk, s éreztem, ahogy az ujjam Karol szemébe fúródott. Nagyon mélyen. Azonnal tudtam, nagy a baj, döbbenetes és szörnyű érzés volt".

"Amint Németországba érkezem, az első dolgom lesz, hogy meglátogatom, s szemtől szembe is bocsánatot kérek tőle" - ígérte meg a nyártól a német Gummersbachban kézilabdázó horvát.

Visszatérés a Világválogatott ellen

Július 17-én a lengyel állami rádió szenzációs hírről számolt be: öt héttel a baleset után Bielecki játékra jelentkezett klubcsapatánál, s megkezdte a bajnoki felkészülést a Rhein Neckar Löwennel. "Sokkal jobban érzem magam, úgy érzem, lépésről lépésre visszanyerem az önbizalmamat. Szeretnék ugyanazon a szinten kézilabdázni, mint eddig, s hiszek abban, hogy sikerülni fog" - mondta.

"Karol nagyon pozitív szemlélettel készül, nincs problémája a labdával, a visszatérés csakis rajta múlik" - nyilatkozta a Sport.pl internetes portálnak klub- és honfitársa, Grzegorz Tkaczyk.

Forrás: www.rhein-neckar-loewen.de

Negyvenöt nappal a szörnyű esetet követően Bielecki a pályára is visszatért, Mannheimben, 9000 néző előtt pályára lépett a Löwen csapatában a Világválogatott ellen, s három gólt szerzett. Az összecsapást a 2010 tavaszán elhunyt német kézilabdázó, Oleg Velikij családjának megsegítésére rendezték, a Világválogatottban pályára lépett Iváncsik Gergő is.

"Ha nem lett volna rajta a szemüveg, s nem hallok az esetről, nem tűnt volna fel, hogy csak fél szemmel lát" - mondta róla az MKB Veszprém szélsője

"Csodálom eltökéltségét és bátorságát, most már elhiszem, hogy képes lehet a visszatérésre"- mondta róla Thorsten Storm, a Rhein Neckar Löwen klubmenedzsere. "A klubnak hatalmas érdemei vannak, mert megadott minden támogatást Karolnak, s kijelentette, addig nem keres a helyére senkit, amíg nem derül ki, játszhat-e még vagy sem. Bebizonyítottuk, nemcsak sportklub vagyunk, hanem egy nagy család. A Löwen Karol nélkül nem lehetne olyan, mint régen. Jelenléte pályán kívül és belül egyaránt extra fontossággal bír."

Lengyel csillag Bundesliga-csapatban

Bielecki 1982. január 23-án született Sandomierzben, s a helyi Wisla csapatában kezdett el sportolni. A labdarúgás vonzotta, majd megpróbálkozott a kosárlabdával is, s mindössze tizenöt évesen ismerkedett meg a kézilabdával. 1999-ben szerződött a Vive Kielce együtteséhez, amelynek színeiben bemutatkozott az élvonalban, 2003-ban bajnoki aranyat nyert, s belekóstolhatott a Bajnokok Ligája légkörébe.

2004-ben már BL-gólkirályként szerződtette 200 ezer euróért a Magdeburg (ez a mai napig átigazolási csúcsnak számít a lengyel kézilabdázásban), onnan szerződött 2007 decemberében Grzegorz Tkaczykkal együtt a Löwenhez. Szerződése 2015-ig köti klubjához, Bundesliga-pályafutása alatt eddig 892 gólt lőtt.

Forrás: AFP

A válogatottban 2002-ben mutatkozott be, miután az U20-as együttest Európa-bajnoki aranyéremig vezette. Az aranygeneráció 2007-re érett be, amikor a csapat a németországi világbajnokágon ezüstérmet nyert, két évvel később Horvátországban pedig a 3. helyen zárt.

Bielecki eddig 148 meccset játszott a nemzeti csapatban, összesen 643 gólt szerzett, ezzel a hazai örökranglistán már a hetedik legeredményesebb játékos.

Korábban a horvát Petar Metlicic és az izlandi Jason Olafsson szenvedett Bieleckiéhez hasonló sérülést. Metlicic a 2004-es Európa-bajnokság elődöntőjében sérült meg, több hónapos kényszerpihenőt követően azonban visszatérhetett. Nem járt ilyen szerencsével Olafsson, akit 1998-ban könyököltek szemen, de hiába műtötték meg kétszer is, nem javult az állapota, így bejelentette visszavonulását.