Vágólapra másolva!
Egyik leggyengébb csoportellenfelével, Horvátországgal játszotta soron következő mérkőzését a magyar jégkorong-válogatott a divízió I-es világbajnokságon, és végül a papírformát igazolva 8-0-ra diadalmaskodott.

Eredmény, divízió I-es vb, B csoport, 2. forduló:
Magyarország - Horvátország 8-0 (3-0, 5-0, 0-0)
Ljubljana
v.: Vlagyimir Nalivaiko (fehérorosz), Matjaz Hribar (szlovén), Dmitrij Sabunevics (fehérorosz)
gól: Vas M. (3:27), Fekete (3:53), Peterdi (15:56, 24:39, 32:10), Ladányi (26:38), Svasznek (29:41), Magosi (32:57)

A magyarok két sikerrel megvívott mérkőzés után készülhettek a keddi összecsapásra, már csak ezért is egyértelműen esélyesek voltak a győzelemre a pontnélküli horvátokkal szemben.

Gyorsan jött is az első két magyar találat, Vas Márton és Fekete 26 másodperc különbséggel köszönt be. A horvátok gyakorlatilag nem lőttek kapura, fellángolásaik sem voltak az első harmadban, melynek végén Peterdi emberelőnyben nem hibázott közelről.

A második szakaszban folytatódott az örömhoki, gyakorlatilag akkor esett gól, amikor csak akarták a magyarok. A záróharmadban vb-újoncot avatott a válogatott: Hetényi helyett Rajna állt a kapuba, ám sok dolga neki sem akadt.

"A második szünetben szólt a kapitány, hogy álljak be. Eleinte kicsit izgultam, de aztán levetkőztem a lámpalázat. A többi játékos persze viccelődött velem, de a titkokat nem árulhatom el. Nagyon jó volt a hangulat, élveztem, hogy védhetek" - mondta Rajna Miklós a mérkőzés után.

"A horvátok nagyon rosszul védekeztek, nem tudtak bennünket követni, sokat lehettünk üresen, és könnyű gólokat szereztünk. Két harmadon át nagyon jól összpontosítottunk - foglalta össze a történteket Magosi Bálint, aki az első világbajnoki gólját szerezte.

"Nem kell ezzel a meccsel sokat foglalkozni. Könnyű ellenfél volt a horvát csapat. Azért persze jólesik, hogy háromszor is betaláltam, de a legfontosabb a magabiztos győzelem" - fogalmazott a mesterhármast ütő Peterdi Imre, aki az első kerethirdetésénél még be sem került a bő keretbe.

"Minden győzelmet meg kell becsülni. Most az volt a legfontosabb, hogy mindenki szerephez jusson, és nyerjünk lehetőleg jó játékkal. Ez sikerült is. Menni kell tovább, szerdán jönnek a britek, ellenük más lesz" - összegzett Ted Sator szövetségi kapitány.

Az élő közvetítés

Két perc sem telt el, amikor Fekete először próbára tette Belicet, de emelését könnyedén hárította a horvát kapus, majd Kóger lövése sem fogott ki rajta. Aztán beindult a gólgyártás: a 4. percben Vas Márton kapott kiváló indítást, s bár mellette érkezett társ, inkább kilőtte a bal felsőt (1-0). 26 másodperc múlva növelte előnyét a válogatott. Fekete a kapu mögött kapott korongot, s miután senki sem zavarta, bekanyarodott a ketrec elé, s Belic lábai között ütött gólt (2-0).

A 11. percben emberelőnyt rontott az együttes, sőt, Horváth ütésért szintén két percet kapott. A 14. percben Smerdelj lövését védte Hetényi, majd Vas Márton lépett ki ziccerben, de Ljubic szabálytalankodott vele - újabb emberelőny. Ezt kihasználva a 16. percben harmadszor is zörrent a horvát háló: Horváth a kapu előtti kavarodásban ugyan átemelte a kapuson a korongot, de a gólvonalról a tisztázni akaró védőt megelőzve Peterdi még belekotort (3-0).

A harmad utolsó percében még Sofron és Peterdi hagyott ki helyzetet, maradt a 3-0-s vezetés, de az első húsz perc 15:2-es kapura lövési aránya is jól mutatta a két csapat közötti különbséget.

A második harmad emberhátránnyal indult, Tokaji kapott kisbüntetést, ezt nemcsak kibekkelte a válogatott, de Vas Márton pazar helyzetfelismerése és ziccerbe kerülését követően Glavota is csak szabálytalanul tudott szerelni. Egy másodperccel az emberelőny letelte előtt Nagy Gergő okos passzát Peterdi lendületből érkezve váltotta gólra (4-0).

A 27.percben Sijan kiállítását Ladányi váltotta gólra, aki egy remek kényszerítő után úgy kapta vissza a korongot Vas Mártontól, hogy a bal saroknál ragadó Belic miatt csak az üres kapuba kellett lőnie (5-0).

Forrás: www.iihf.com

A 30. percben Svaszunek távoli lövése megpattant a kapu előtt keresztbe korcsolyázó Chovanecen, Belic nem védhette (6-0). A 33. percben egy Kóger, Nagy Gergő, Peterdi akció során utóbbi műár harmadik gólját ütötte (7-0).

Belic kapus jelezte is, neki ennyi elég, cserét kér, de Pavle Kavcic edző visszazavarta a jégre. Hiába, 47 másodperc múlva Magosi is betalált (8-0).

Elképesztő különbség volt a két csapat között, gyorsaságban, összjátékban, két harmad után a 8-0 még hízelgőnek is tűnt a horvátok szemszögéből.

A harmadik harmad elején Rajna Miklós állt a magyar kapuba, a másik oldalon Belic nem tudta meggyőzni edzőjét, így maradt a jégen. A csapat elbírta a rossz csere miatti emberhátrányt, igaz, Rendulic váratlan szólója egyedül Rajnát nem lepte meg, nagyon védett. A másik oldalon Palkovics csuklója kétszer is villant, de Belic szépen védett.

A harmad visszafogottabb tempója miatt kevesebb helyzet alakult ki, a magyar válogatott tartalékolta erejét, az ellenfél pedig képtelen volt komolyabb nyomást gyakorolni. A végeredmény 8-0 lett, szerdán Nagy-Britannia következik.

A házigazda szlovén válogatott 4-3-ra nyert hosszabbításban a brit csapat ellen a magyar érdekeltségű ljubljanai divízió I-es jégkorong-világbajnokság keddi fordulójában. Az első két harmadban csak a szlovénok ütöttek gólt, majd a harmadik felvonásban 22 másodperc alatt egyenlítettek a szigetországiak. Ticar az 52. percben ismét a hazaiaknak szerzett vezetést, ám 52 másodperccel a vége előtt jött az egyenlítés, amikor a britek a kapusuk helyett is mezőnyjátékost küldtek a jégre. A hirtelen halálban végül egy szerencsés Jeglic-góllal a szlovénok győztek.

Eredmények, 3. forduló:
Lengyelország - Koreai Köztársaság 5-2 (3-1, 1-1, 1-0)
Szlovénia - Nagy-Britannia 4-3 (1-0, 1-0, 1-3, 1-0), hosszabbítás után

A divízió I-es vb A csoportjának keddi mérkőzésein:
Ausztria - Litvánia 6-2 (1-1, 3-0, 2-1)
Japán - Szerbia 5-0 (1-0, 3-0, 1-0)
Ukrajna - Hollandia 9-2 (3-0, 4-1, 2-1)

Az állás:
1. Magyarország 9 pont
2. Szlovénia 8
3. Nagy-Britannia 7
4. Lengyelország 3
5. Koreai Köztársaság 0 (5-11)
6. Horvátország 0 (2-22)

A további program, szerda:
Lengyelország - Horvátország 13.00
MAGYARORSZÁG - Nagy-Britannia 16.30
Szlovénia - Koreai Köztársaság 20.00

csütörtök:
szünnap

péntek:
Koreai Köztársaság - Horvátország 13.00
Lengyelország - Nagy-Britannia 16.30
Szlovénia - MAGYARORSZÁG 20.00