Vágólapra másolva!
Pálinger Katalin, a világ egyik legjobb kézilabdakapusa nem vesz részt a decemberi, kínai világbajnokságon. A Győr játékosa hétfő este beszélt erről Mátéfi Eszter szövetségi kapitánnyal, azt mondta, jövőre újra számíthatnak rá a válogatottban, de jelenleg úgy látja, biztosan nem lesz ott a londoni olimpián.

"Az elmúlt években alig volt megállás a klubomban és a válogatottban, rendkívül kizsigereltnek érzem magam, érzem, hogy nem tudnám megfelelően végigcsinálni a felkészülést és a nagyon hosszú, két és fél hetes világbajnokságot, amelyet egyhetes akklimatizáció is megelőz Kínában. Nemrég értünk haza Azerbajdzsánból, huszonnégy órát voltunk talpon, tizenkét órát utaztunk, öt órát vesztegeltünk az isztambuli repülőtéren egy tizenhat góllal megnyert meccs után, jelenleg úgy érzem magam, mint egy zombi, vasárnap pedig Oroszországban lépünk pályára BL-meccsen. Saját magamnak sem tudnék megfelelni a világbajnoki felkészülés alatt és a tornán, ezért döntöttem úgy, hogy nem vállalom a szereplést" - nyilatkozta Pálinger a kezi.hu-nak.

A Győri kiváló kapusa szerint azonban a búcsú nem végleges. "Jövőre újra számíthatnak rám a válogatottban, ha meghívnak, jövök, és mindent megteszek a csapat sikeréért."

De a londoni olimpia idején már nem a kézilabdával, hanem a gyerekneveléssel foglalkozna.

"Addigra szeretnék gyereket vállalni, ezért jelenleg úgy látom, biztosan nem leszek ott már a válogatottban 2012-ben. Természetesen ki tudja, mit hoz az élet, 1998-ban Michael Jordan is azt mondta, 99,9 százalék, hogy nem tér vissza többet, 2001-ben mégis elvállalt még egy szezont az NBA-ben."

Mátéfi Eszter azt mondta, tartalmas és pozitív beszélgetésen van túl Pálingerrel. "Bízom benne, hogy a világbajnokságon Kati nélkül is jól tudunk szerepelni, tovább tudunk építkezni, hiszen a kínai vb nem kvalifikációs verseny, jövőre pedig vele együtt még eredményesebbek lehetünk" - nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Pálinger 1997-ben mutatkozott be a válogatottban, a nagyközönség pedig az egy évvel későbbi Európa-bajnokságon jegyezhette meg a nevét, amikor Farkas Andreának a bronzmérkőzés előtt eltörött az ujja, így ő védett az osztrákok ellen. Az alig húszéves játékos remek teljesítménnyel járult hozzá a harmadik hely megszerzéséhez, a sydney-i olimpia ezüstéremben pedig már nagyobb szerepet vállalt, utána lett első számú kapus a válogatottban. Ezt a pozíciót meg is tartotta az elmúlt kilenc évben, saját számításai szerint a világversenyek 70 százalékát végigjátszotta.

Pálinger Katalin
Születési idő: 1978. december 6.
Eddigi klubjai: Győri ETO, Dunaferr, FC Köbenhavn, Krim Ljubljana, Győri Audi ETO
Válogatottságainak száma: 234
Eredményei: ötszörös magyar bajnok (2001, 2003, 2004, 2008, 2009), négyszeres Magyar Kupa-győztes (2002, 2004, 2008, 2009), BL-döntős (2009), kétszeres EHF-kupa-döntős (1999, 2003), olimpiai ezüstérmes (2000), olimpiai 4. (2008), olimpiai 5. (2004), vb-ezüstérmes (2003), vb-bronzérmes (2005), Európa-bajnok (2000), Eb-3. (1998, 2004), az év játékosa Magyarországon (2003, 2004)