Vágólapra másolva!
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökségi ülésén készült, az [origo] birtokába került jegyzőkönyv szerint a  soproni kosárcsapat főszponzora szeptember 9-én hétmillió forintos támogatást ajánlott a szövetségnek azért, hogy Rátgéber László helyett a Sopron edzője, Székely Norbert legyen a női válogatott szövetségi kapitánya. Rátgéber szerint borzasztó, amit a kosárszövetségben megengednek maguknak.  

Az [origo] birtokába került az MKOSZ szeptember 9-ei elnökségi ülésének jegyzőkönyve, amelyből kiderül, milyen körülmények között váltották le Rátgéber Lászlót a női válogatott kapitányi posztjáról.

A Sport Plusz pénteki számában is megjelent jegyzőkönyv szerint az ülésen az egyik elnökségi tag, Farkas Balázs, az MKB-Euroleasing elnök-vezérigazgatója, a női bajnok soproni kosárcsapat főszponzora vállalta, hogy hétmillió forinttal kiegészíti a szövetség költségvetését, "amennyiben a női felnőtt válogatott szakmai vezetése az általa javasolt módon alakul." Farkas az ülésen a Sopron edzőjét, Székely Norbertet javasolta a posztra.

Sterbenz Tamás felvetette, hogy Rátgéber László írásos és videós beszámolóját korábban egyhangúan elfogadta a szakmai bizottság, majd pedig javasolta, hogy a döntés meghozása előtt előbb tárgyaljanak Rátgéberrel. Az elnökség ennek ellenére végül 6:0 arányban a szövetségi kapitány leváltása mellett döntött - noha az előzetesen meghirdetett napirendi pontok között nem is szerepelt a kapitánykérdés.

Dr. Ruttner György elnökségi tag szerint éppen ez az oka annak, hogy a tizenegy tagú elnökségből öten nem mentek el az ülésre, köztük ő sem. "Az embernek az a benyomása, hogy suttyomban, fű alatt akarták lerendezni ezt a kérdést, úgy, hogy a döntésre jogosult személyek jelentős része ne legyen jelen" - mondta az MKOSZ jogi ügyeit intéző Ruttner, aki felháborítónak tartja a szeptember 9-én történteket.

"Torkig vagyok már azzal, hogy minden jogszerűtlen lépést a 'sportág érdekében történik' szlogen alatt szentesítenek. Farkas Balázs szó szerint megvette Székely Norbertnek a szövetségi kapitányi posztot, ettől kezdve teljesen formálissá válik az én elnökségi tagságom. Már úgyis alig van jogosítványa az elnökségnek, jószerével csak a válogatottakkal kapcsolatos döntések maradtak meg, hiszen a bajnokságokat a ligák, vagyis a tagozatok szervezik. Szeptember kilencedikén a jogot is seggbe rúgták!" - fakadt ki Ruttner.

Berényi cáfol, Rátgéber elszörnyedt

A szövetség elnöke, Berényi János cáfolta, hogy Székely kinevezése volt az Euroleasing anyagi támogatásának feltétele. "Ilyesmi nem történt. Senki nem vette meg a kispadot Székelynek. Rátgéber megbízatása lejárt, s az volt a logikus lépés, hogy Székelyt, a másik legsikeresebb magyar edzőt kérjük fel a helyére" - mondta még a jegyzőkönyv nyilvánosságra kerülése előtt az MKOSZ vezetője. Utána már nem akart válaszolni a kérdéseinkre, azt mondta, rövidesen közleményben ismerteti az álláspontját.

"Borzasztó, amit a kosárszövetségben megengednek maguknak" - reagált a jegyzőkönyvre Rátgéber László. "Tíz éven keresztül folyamatosan támadtak, hol mert a Pécs, hol mert a Szpartak edzője voltam, hol meg azért, mert szemüveges vagyok. Én állandóan belül probáltam keresni a hibát, hogy miért bojkottálják a soproniak a válogatottat. Most kiderült: mert ők szeretnének odakerülni."

A szakember hozzátette, nem véletlenül sorolta fel korábban is mindig azoknak az elnökségi tagoknak a nevét, akik döntöttek a sorsáról. "Ezek után már nemcsak súlytalan embereknek tartom őket, hanem hiteltelennek is. Hogy lehetnek annyira naívak és képzetlenek, hogy mindezt még jegyzőkönybe is veszik?!"

JEGYZŐKÖNYV

Készült: A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökségi ülésén, 2009. szeptember 09-én, 15.00 órai kezdettel Budapesten.

Jelen vannak: Dr. Berényi János, Bodrogváry Iván, Horváth Frigyes, Tóth Tamás, Kiss Lenke, Farkas Balázs

Állandó meghívott: Henye István EB elnök, Dr. Sterbenz Tamás főtitkár

Mészáros Lajos, Rózsás Gábor, Szaniszló Sándor

1. napirendi pont:

Dr. Berényi János: Ismertette a Férfi Tagozattal körvonalazódó megállapodás főbb pontjait, miszerint a férfiak évi 20 millió forintot, és a felmerülő bírságok 20%-át fizetnék a Szövetségnek. Felkérte Rózsás Gábort, hogy a három éves megállapodás érdekében, évente emelkedjen a fizetendő összeg és a 10 milliós Liga kölcsönt pedig "lakja le" a Tagozat a Szövetség helyiségében.

Rózsás Gábor: támogatásáról biztosította az elnökséget, s jelezte, hogy a kérést a férfi Intéző Bizottág elé terjeszti másnap.
Dr. Berényi János: A Női Tagozattól kapott 4,3 milliós javaslatot továbbra is kevésnek tartja, ez a női válogatott programjához nem nyújt elég támogatást.

Sterbenz Tamás: ismertette a 2009., illetve a 2010. aug. 31-ig tervezett szövetségi költségvetést.

Dr. Berényi János: megállapította, hogy a tervezetnek megfelelően befolyt 36 millió forint, a hiányzó 16-17 millió forint pedig a tárgyalások szerint realizálható még 2009-ben.

Farkas Balázs: a 4, illetve a korábban kért 10 milliós összeg közötti kompromisszum lehetőségét vetette fel.

Sterbenz Tamás: megismételte a 6 millió forint + a vagyonértékű jogok értékesítéséből befolyt összeg 50%-ról szóló javaslatát.

Farkas Balázs: vállalta a Női Tagozat és a kompromisszum közötti különbözet megszerzését, abban az esetben, amennyiben a női felnőtt válogatott szakmai vezetése az általa javasolt módon alakul. Méltatta Rátgéber László érdemeit, de a támogatást csak abban az esetben tudja nyújtani, ha garanciát lát szigorú szakmai alapokon nyugvó felhasználásra. A vagyon értékű jogok közös értékesítése jó üzenet, hogy a kosárlabdázásért a szövetség és a tagozat együtt dolgozik.

Bodrogváry Iván: járható útnak tartotta a javaslatot, de a már megkötött televíziós díjat már nem tudja ebbe a körbe. A pénzügyi támogatás növelése helyett egy-egy hetes edzőtábort vállalhatnának a női csapatok.

Dr. Berényi János: szerint Moszkvából nehezebb a válogatottat irányítani és ismertette, hogy beszélt Rátgéber Lászlóval, aki várja az elnökség döntését.

Mészáros Lajos: szerint a szövetség a szakmai munkáért van, ezért szakmai programból nem szabad forrást elvenni. Úgy vélte, hogy a működési költségek a tagozatok megalakulásával feleslegesen megemelkednek. Kiemelte, hogy a válogatottban való részvétel önkéntes, ezért legalább a feltételeket kell méltó módon megteremteni. Rámutatott, hogy a 2010-re tervezett 18-18 millió forint nem elég, szerinte legalább 25 millió kell csapatonként.

Farkas Balázs: a múlt lezárását sürgette, első lépésként a női megállapodást, másodiknak az utánpótlás koncepciót, majd végül a Férfi Tagozat rendezését javasolta. Előző javaslatát kiegészítve közölte, hogy az elnökség által elfogadott szakmai program 18 milliót meghaladó részét 25 millió forint felső határig kiegészíti.

Horváth Frigyes: minden programnak legyen egy felelős személye és egy hozzá rendelt költségvetése.

Sterbenz Tamás: ismertette a Szakmai Bizottság ülésén elhangzottakat, melyen Horváth Gergely elnökségi tag is részt vett. Elmondta, hogy Rátgéber László írásos és videós beszámolóját az Szakmai Bizottság egyhangúan elfogadta, a tárgyszerű vitában a bizottság 4-5 témakört, kérdéses területet vetett fel (regenerálódási időszak rövidsége, felkészülési mérkőzések túl nagy száma, támadó játék hatékonyságának elégtelensége, ill. néhány játékos sikertelen csapatba építése). Beszámolt a női Universiade-válogatott szerepléséről, kiemelte, hogy a hiányzó játékosokkal és hosszabb felkészüléssel sikerülhetett volna a legjobb nyolcba jutni, de ennek ellenére a szakmai program jónak bizonyult, és folytatásra javasolja a bizottság.

Dr. Berényi János: kérte, hogy az Universiade-válogatott csapat költségvetéséről külön elszámolás készüljön.

Tóth Tamás: javasolta a kérdés lezárását, szerinte Rátgéber László Moszkvában messze van a magyar játékosoktól, és javadalmazása nem áll arányban a csapat eredményével, illetve e Szövetség teherbíró képességével.

Horváth Frigyes: a Szövetség és csapatvezetés közti együttműködés hiányát tette az előtte szólókhoz.

Bodrogváry Iván: kiemelte, hogy szerinte Rátgéber László először készített tartalmas beszámolót, de a női szakág elégedetlen ez EB szerepléssel. Kérte, hogy az EB-be jutást is reálisan értékelje mindenki.

Farkas Balázs: összegezte a két reális alternatívát, s hangsúlyozta, hogy Rátgéber Lászlót a világ egyik legjobb női edzőjének tarja, de ebben a helyzetben Székely Norbertet javasolja a 2012-es Olimpiáig kinevezni.

Sterbenz Tamás:javasolta, hogy a 2009.09.14-én Budapesten tartózkodó Rátgéber Lászlóval tárgyaljon a Szövetség, s mielőtt döntést hoz, tisztázza a felmerülő problémákat.

Dr. Berényi János: összegezte a vitában elhangzottakat és javasolta, hogy az utóbbi évek itthon legeredményesebb edzőjét, Székely Norbertet kérje fel az elnökség. Hangsúlyozta, hogy a lejárt szerződésű Rátgéber Lászlónak az elnökség köszönetét fejezi ki.

Határozat: az elnökség 6-0 arányban úgy döntött, hogy Rátgéber László szerződését nem hosszabbítja meg, női szövetségi kapitányi posztra Székely Norbertet kéri fel, és azzal bízza meg, hogy a Szakmai Bizottság elé 2012 Londoni Olimpiáig szóló programot terjesszen be.


Az elnökség tárgyalja a kapitányügyet

Pénteken rendkívüli küldöttgyűlést tartott az MKOSZ, amelyen bejelentették, hogya az elnökség később foglalkozik a sajtóban kipattant kapitányüggyel, mert ez a téma nem tartozik a küldöttgyűlés napirendjébe.

A Testevelési Egyetem előadójában tartott tanácskozásra azért volt szükség, mert a júniusi küldöttgyűlésen nem szavaztak az idei költségvetésről, ráadásul azóta a klubok négy elnökségi tag visszahívását is kezdeményezték. Közülük Fülöp Tibor még az ülést megelőzően lemondott, míg Horváth Frigyes korábbi főtitkár, a 328-szoros válogatott Kiss Lenke, továbbá Tóth Tamás leváltását a küldöttek megszavazták. Helyükre - újabb titkos voksolás nyomán - Bokor Ákos, Király Sándor, Rózsás Gábor és Török Ferenc került.

A megjelentek elfogadták az MKOSZ 2009-es büdzséjét is, amely 152 millió forintot tesz ki. Elhangzott, hogy a felnőtt női és férfiválogatott működtetése idén 20-20 millió forintot emésztett fel, ehhez jön hamarosan a sikeres európai osztályozót vívott férficsapat hárommilliós prémiuma. A sportági szervezet januárban 30 millióval tartozott a nemzetközi szövetségnek és a férfiligának, ez az év végén várhatóan 27 millióra csökken.

A küldöttgyűlésen a MiZo Pécs 2010 delegáltjaként Vujity Tvrtko szóvá tette a pénteki Sport Pluszban megjelent cikket, kifogásolta, hogy a korábban beharangozottakkal ellentétben nem az RTL, hanem a Sport Klub közvetíti a magyar bajnoki mérkőzéseket, és hangsúlyozta: nem tudnak azonosulni Berényi János elnök irányításával.