Vágólapra másolva!
"Három év kegyetlen melója után, amellyel felhoztam a Fradit a szakadék mélyéről, nem érdemlem meg, hogy idén learassam a munkám gyümölcsét?" - kérdezi Somossy József, akivel pár nappal a bajnoki rajt előtt bontott szerződést a nyáron alaposan megerősített FTC-Fisher Klíma férfivízilabda-csapata. Az új edző Godova Gábor lett, a szakosztályelnök szerint a magatartása miatt nem mertek nekivágni az új idénynek Somossyval.

A ferencvárosi vízilabda-szakosztály pár éve még a megszűnés szélén állt, Somossy József azonban a nehéz körülmények ellenére a hatodikról a negyedik helyre hozta fel a csapatot három év alatt. Időközben stabilizálódott a klub anyagi helyzete, a nyáron kifejezetten megerősödött az együttes, amely akár az aranyéremért is versenyben lehet a hétvégén kezdődő bajnokságban.

Éppen ezért volt váratlan, hogy a Magyar Kupában még a legjobb nyolc közé sem jutott be a csapat, ugyanakkor az is meglepő, hogy három nappal a bajnoki rajt előtt váltották le az edzőt.

Farkas József, az FTC-Fisher Klíma szakosztályelnöke az [origo]-nak elmondta, hogy a csapat öt tulajdonosa közösen döntött Somossy József menesztéséről, információink szerint 3:2 szavazati arányban. Szerinte nemcsak a Magyar Kupából való kiesés vezetett idáig, a döntésnek voltak más előzményei is. "Már korábban is felmerült, hogy sokszor indokolatlanul ellenünk fújnak a bírók, és ez Somossy habitusa, magatartása miatt van" - mondta Farkas.

"A kecskeméti kiesés az utolsó csepp volt a pohárban, ott is kemény bírói ítéletek sújtották a Fradit, s sokunk véleménye volt, hogy ha nem Somossy az edző, akkor jobb fújást kaptunk volna. Erre a szezonra a bajnokságban a dobogós helyezés, a LEN-kupában a négy közé jutás a kitűzött cél, s Somossyval nem mertünk nekivágni az idénynek. Úgy éreztük, a személye veszélyezteti céljaink megvalósítását."

Somossy József keserűen kommentálja a szerdai döntést. "Úgy látszik, én azok közé az edzők közé tartozom, akiknek csak egyetlen hibázási lehetőségük van, sohasem kapok második sanszot. Annak idején a Vasasnál, két Kupagyőztesek Európa Kupája megnyerése után a harmadik döntőjében elegendő volt idehaza döntetlent játszani a Posillipo Napolival, s már a visszavágón más vezette a csapatot. Most sem számított, hogy a Fradit három év gyilkos munkájával elindítottam a semmitől a valami felé, az első kudarcnál mennem kellett. Vannak a problémás haladók és a problémamentes hátramenők. Számos olyan edzőt ismerek az utóbbi kategóriából, akiknek a bónusza sohasem fogy ki. Nekem az első esetnél elfogyott."

- Mi történt azon a Magyar Kupa-selejtezőn, Kecskeméten?
- Az első meccset simán hoztuk a Hódmezővásárhely ellen, s utána a Szolnok ellen egy négygólos győzelem is biztosította volna a továbbjutásunkat, mivel két csapat ment tovább. A vége előtt három és fél perccel 7-3-ra vezettünk, a Szolnok már csak lézengett a vízben, amikor a bíró az egyik játékosunkat, Ramiro Georgescut végleg, csere nélkül kiállította, és büntetőt is ítélt ellenünk. Azt bedobták, majd még egy gólt szereztek, így lett 7-5 a vége. Az utolsó fordulóban a Szeged ellen - amely előzőleg kikapott a Szolnoktól - egygólos vereség is elegendő lett volna a továbbjutáshoz, három perccel a lefújás előtt 5-5-re álltunk, de akkor a centerünket, egy másik játékosunkat, végül Georgescut is végleg, cserével kiállították, majd még egy emberem kipontozódott, és a hajrát két állóbekkel és négy jobbszélsővel voltunk kénytelenek végigküzdeni. Kikaptunk, kiestünk.

- Mit gondol a vereségről és annak következményeiről?
- Szerintem is elfogadhatatlan a Fradi kiesése, érdemtelenül búcsúztunk, egy nálunk gyengébb csapat jutott tovább, de ez senkit sem érdekel, és nem is kell, hogy érdekeljen. Engem csak az bánt, és nemcsak bánt, hanem elviselhetetlenül fáj, hogy nem kaptam egy második esélyt.

- De nyilván megérti a szponzorokat.
- Én mindenkit megértek, csak miért van az, hogy mások millió lehetőséget kapnak, nekem meg már az első hibázásnál kitelik a becsületem? Három év kegyetlen melója után, amellyel felhoztam a Fradit a szakadék mélyéről, nem érdemlem meg, hogy idén learassam a munkám gyümölcsét? És egy olyasvalaki kapja meg ezt a lehetőséget, aki a kisujját sem mozdította érte. Nem Godova Gáborról van szó, bárki lehetne most a helyében.

- Azt mondják, ön túl balhés edző.
- Két éve nem kaptam piros lapot, annyira vigyázok, hogy ne találjanak rajtam fogást, akárhol fordultam meg eddig - az RN Sorinál Genovában, Cagliariban, a Vasasnál, a firenzei női csapatnál s most a Fradinál -, mindenhol előrébb jutott a csapat az irányításommal. Mi az, hogy balhés edző vagyok? Én csak konkrétumokra tudok reagálni.

- A játékosai mit szóltak a menesztéséhez?
- Ha most megmutatnám azt a kilenc sms-t, amit a fiúktól kaptam szerdán, kellemetlen helyzetbe hoznám őket. Így legyen elegendő annyi, hogy nem voltak boldogok, amikor meghallották a hírt.