Vágólapra másolva!
Éremben bízik a házigazda magyar junior nőikézilabda-válogatott a péntektől jövő vasárnapi tartó Európa-bajnokságon, amelynek mérkőzéseit Pápán, Szombathelyen és Győrött rendezik.

2001 óta négyévente rendez komoly utánpótlás világversenyt a Magyar Kézilabda Szövetség. Nyolc éve Győr, Győrszentiván és Pápa adott otthont a junior női világbajnokságnak, amelyen a Kovács Péter, Szarka Éva vezette magyar válogatott ezüstérmet szerzett Oroszország mögött.

A döntőbeli 29-27-es vereség után Kovács Péter azt mondta, a keretből minimum hatan meghatározó játékosai lesznek a felnőtt válogatottnak is, s bizony Görbicz Anita és Vérten Orsolya világklasszissá nőtte ki magát, a szülési szabadságát töltő Mehlmann Ibolya sem panaszkodhat pályafutására, de bemutatkozott a legjobbak között Nagy Ivett, Pastrovics Melinda, Bulath Anita, Gaál Adrienn, Szrnka Hortenzia, Őri Cecília és Tóth Mária is.

2005-ben a férfiak junior világbajnokságán a bronzérmet szerezte meg a Tóth László vezette nemzeti csapat, amely Dánia és Szerbia-Montenegró mögött Németországot legyőzve lett harmadik.

Idén ismét Győrre, Pápára és Szombathelyre kell figyelni, hiszen a hölgyek Európa-bajnokságon bizonyíthatnak. S ahogy Róth Kálmán szövetségi edző fogalmazott: "Ennek a csapatnak a legjobb négy között a helye!"

"A csoportban kétségtelenül a franciák elleni találkozó a legfontosabb, de jól ismerjük őket. Montenegróról kevés az információnk, a szlovákokkal többször játszottunk, és mindannyiszor magabiztosan legyőztük őket. A mezőnyből kiemelhetjük az ifi Eb-döntős spanyolokat, a ifjúsági világbajnok oroszokat és vb-döntős szerbeket, valamennyi skandináv csapatot, tehát a dánokat, a norvégokat és a svédeket, és jókat hallottunk a hollandokról is. Tehát összesen kilenc csapat esélyes arra, hogy a legjobbak közé jusson, így nüanszok fognak dönteni" - mondta a szakember a kezi.hu-nak.

A keretben több olyan játékos is helyet kapott, aki már a felnőtt bajnokságban is bizonyított. például Kovacsics Anikó, a Győri Audi ETO KC irányítója, aki a Viborg elleni Bajnokok Ligája döntőn összesen 9 gólt lőtt.

Ráadásul az európai szövetség (EHF) fellebbviteli bizottsága hétfőn úgy döntött, hogy eltörli Zácsik Szandra féléves eltiltását, és engedi számára a játékot. A 19 éves, már a "nagyok" között is alapembernek számító átlövőt azért marasztalta el július közepén az EHF, mert szerződést kötött a szlovén Krim Ljubljanával, majd meggondolta magát, és hosszabbított a Ferencvárossal.

A célként a legjobb négy közé jutást kitűző magyar válogatott a múlt héten Balatonbogláron edzőtáborozott, ahol előbb kedden magabiztosan 34-22-re legyőzte az LC Brühlt, a svájci bajnokcsapatot, majd csütörtökön, zsúfolásig megtelt nézőtér előtt igazi közönségszórakoztató mérkőzésen, 36-23-as vereséget szenvedett az A válogatottól.

A győri, pápai és szombathelyi rendezésű Eb-n 16 csapat szerepel négy négyes csoportban. A kvartettek első két helyezettje jut a középdöntőbe, a többiek az alsóházban, a 9-16. helyért játszanak. A magyarok a franciákkal, a montenegróiakkal és a szlovákokkal találkoznak kvartettjükben, és jó eredmények esetén a spanyol, szlovén, norvég, osztrák négyes legjobb két válogatottja ellen folytatják.

Az elődöntőket augusztus 21-én rendezik, a bronz- és az aranymeccset 23-án tartják ugyancsak Győrött.

A szervezők arra törekszenek, hogy az Európa-bajnokság mérkőzései jó hangulatban, nagyszámú közönség előtt kerüljenek sorra. Ehhez igazodnak a mérsékelt, 500 és 1500 Ft közötti jegyárak, valamint a 14 éven aluli gyerekek és a nyugdíjasok ingyenes belépési lehetősége.

A magyar válogatott minden mérkőzését élőben közvetíti a SportKlub televízió, mely további mérkőzéseket is műsorára tűz, összesen 18-at.

A magyar keret:
kapusok: Víg Vivien (Győri Audi ETO KC), Janurik Kinga (Újbuda TC)
mezőnyjátékosok: Tamás Krisztina (Dunaújváros), Hosszu Boglárka (Győri Audi ETO KC), Hornyák Dóra (DVSC-Aquaticum), Léránt Vivien (Hypo NÖ), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC), Dajka Bettina (FTC-RightPhone), Szögi Tímea (Sonepar-Békéscsaba), Horváth Bernadett (Fehérép-Alcoa), Kisfaludy Anett (Győri Audi ETO KC), Zácsik Szandra (FTC RightPhone), Deáki Dóra (Győri Audi ETO KC), Drávai Gyöngyi (Újbuda TC), Turcsányi Krisztina (Vasas), Szalai Babett (Győri Audi ETO KC)

A csoportbeosztás:
A csoport (Győr, Pápa): Spanyolország, Szlovénia, Norvégia, Ausztria
B csoport (Szombathely): Magyarország, Franciaország, Montenegró, Szlovákia
C csoport (Győr, Pápa): Hollandia, Dánia, Svédország, Románia
D csoport: (Pápa, Győr): Oroszország, Németország, Szerbia, Lengyelország

A B csoport programja
Augusztus 14. (péntek)
16.15: Montenegró - Szlovákia (tv: SportKlub, élő)
18.15: Franciaország - Magyarország (tv: SportKlub, élő)

Augusztus 15. (szombat)
15.45: Szlovákia - Franciaország (tv: SportKlub, élő)
17.45: Magyarország - Montenegró (tv: SportKlub, élő)

Augusztus 16. (vasárnap)
16.15: Franciaország - Montenegró (tv: SportKlub, élő)
18.15: Magyarország - Szlovákia (tv: SportKlub, élő)