Vágólapra másolva!
A Los Angeles Lakers fennállásának 15. bajnoki címét szerezte meg, miután hétfőn legyőzte a házigazda Orlando Magicet, ezzel 4-1-re megnyerte az észak-amerikai profi kosárlabdaliga(NBA) négy sikerig tartó döntőjét.

Eredmény, NBA-döntő, 5. mérkőzés:
Orlando Magic - Los Angeles Lakers 86-99 (28-26, 18-30, 15-20, 25-23)
Legjobb dobók:
Lewis 18, Türkoglu 12, Lee 12, Alston 12, Howard 11, illetve Bryant 30, Odom 17, Ariza 15, Gasol 14, Fisher 13
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc végeredménye: 4-1 a Lakers javára.

Ezúttal is az első bajnoki címére hajtó Orlando kezdte jobban az egyik fél negyedik sikeréig tartó finálét, és főként a török Hedo Türkoglunak köszönhetően két ponttal hozta a nyitónegyedet. A folytatásban beindult a tavalyi döntőt 4-2-re elbukó kaliforniaiak vezére, Kobe Bryant, miközben a címvédő Bostont és az alapszakaszgyőztes Clevelandet is búcsúztató floridaiak sztárja, a tavalyi zsákolóverseny óta Supermannek becézett Dwight Howard szinte észrevétlen volt a pályán. A félidőben 46-56 volt az állás.

Nagyszünet után maradt a vendégfölény, és bár a Magic mindent megtett a hatodik meccs kicsikarásáért, egyre inkább elúszni látszottak az aranyesélyek. A 61-76-ról induló utolsó felvonásban a Lakers már csak a különbség tartására törekedett, a veterán Derek Fisher és a spanyol világbajnok Pau Gasol is hozzátette a maga pontjait, így végül valóra vált az edzőként tizedik bajnoki aranygyűrűjére áhítozó Phil Jackson álma: a sárga-lila alakulat elhódította fennállásának 15. bajnoki trófeáját.

A döntősorozat legjobbjává a Lakersszel immár negyedszer diadalmaskodó Kobe Bryantet választották, aki bebizonyította a tamáskodóknak, hogy a 2004-ben távozott centersztár, Shaquille O'Neal nélkül is képes bajnoki címet nyerni. "Annyit hallgattam, hogy Shaq nélkül nem megy, hogy az már felért egy kínai kínvallatással. A csapat azonban felnőtt a feladathoz, és megértette, hogy milyen kihívással szembesülök. Az utóbbi hónapokban mindent ennek a trófeának rendeltem alá, két kislányom már csak mufurcnak hívott otthon. De most hatalmas teher esett le a vállamról, alig tudom elhinni, hogy eljött ez a pillanat."

Phil Jackson - aki tíz gyűrűjével megelőzte a 2006-ban elhunyt Red Auerbachot - ugyancsak Bryantet dicsérte: "Korábban önzőnek neveztem őt, de mostanra megtanulta, hogyan váljon olyan vezérré, akit követnek a többiek. Az öreg Red mindig szivarral ünnepelte a győzelmeket, ma este én is elszívok egyet az ő tiszteletére."

Az elmúlt tíz év bajnokai:
2000: Los Angeles Lakers
2001: Los Angeles Lakers
2002: Los Angeles Lakers
2003: San Antonio Spurs
2004: Detroit Pistons
2005: San Antonio Spurs
2006: Miami Heat
2007: San Antonio Spurs
2008: Boston Celtics
2009: Los Angeles Lakers