Vágólapra másolva!
A lengyelektől is kikapott - mégpedig 60-53-ra -, így három vereséggel fejezte be szereplését kedden a magyar női válogatott a lettországi kosárlabda Európa-bajnokságon. Rátgéber László együttese a sorsdöntő találkozó közben többször is továbbjutásra állt - azaz 10 ponttal vezetett -, ám a hajrá az ellenfélé volt, így már nem maradt remény a középdöntőre. A magyarok szerdán utaznak haza az Eb-ről.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Liepajából

női Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló:
Magyarország - Lengyelország 53-60 (16-13, 17-14, 10-15, 10-18)
Liepaja, 2500 néző
v: Maestre (francia), Nynäs (finn), Krug (orosz)
legjobb dobók: Vajda 18, Fegyverneky 13, Honti 7, Bujdosó 6, illetve Kobryn 11, Jeziorna 10

Keddre végre a nap is kisütött Liepajában. Ezt jó jelnek is vehettük, talán az égiek is ránk mosolyognak, igenis sikerülhet Lengyelország legalább tízpontos különbségű legyőzése az utolsó csoportmérkőzésen! Ha már egyszer sikerült ugyanez a bravúr tavaly szeptemberben Eszéken, az utolsó selejtezőnkön, csak akkor Horvátország ellen.

Mintha a hangulat is más lett volna a magyar táborban, mint az eddigi mérkőzések előtt. Rátgéber László szövetségi kapitány elegáns, szürke öltönyben készülődött a döntő csatára, s a lányok szemében is felizzott a tűz, amit olyannyira hiányoltunk az eddigiek során.

Hogy teljes legyen az ünnepi hangulat, arról dr. Mohácsi István, hazánk rigai nagykövete gondoskodott. Fél órával a kezdés előtt megérkezett a csarnokba 214 kilométerre fekvő állomáshelyéről, s egy szép csokor virággal kedveskedett a lányoknak, majd leült a nézőtérre, és végig biztatta válogatottunkat.

Kezdetben igen eredményesen. Először az Európa-bajnokságon sikerült előnnyel befejeznünk az első negyedet (16-13), majd a másodikban 28-17-nél, Vajda Anna remek tripláját követően megvolt a középdöntőbe jutáshoz szükséges, legalább tízpontos differencia. Sajnos azonban felébredtek a lengyelek, s a nagyszünetig hatpontosra faragták a különbséget, sőt egy alkalommal csak 28-27 volt ide.

Az első félidőben Vajda Anna és Fegyverneky Zsófia vitte a hátán a csapatot, előbbi, a csapatkapitány 16 pontja és 6 lepattanója hihetetlen teljesítmény volt.

Forrás: MTI

Németh Bernadették hiába álltak továbbjutásra, végül még a győzelem sem lett meg

Sajnos, félő volt, hogy a pécsi magasbedobó nem bírja végig, és nem is bírta, nem bírhatta. A második félidőben már csak két pontra futotta erejéből, s végül 8/21-es mezőnymutatóval fejezte be a meccset, azaz nagyszünet után kilenc rádobásából már csak egy sikerült.

Fegyvernekynek is 36 percet kellett gürcölnie, s nála is az eredményesség rovására ment a túlmunka. A többiek keveset tudtak hozzátenni az összproduktumhoz, bár Honti Kata az első két meccsen mutatott játékához képest nagyot javult hét pontjával, de még mindig messze volt igazi önmagától.

A hajrában, amikor már elenyészett a tízpontos győzelem lehetősége, megpróbálták a mieink ugyanazt véghezvinni, mint tavaly szeptemberben Eszéken: döntetlenre egyensúlyozni a rendes játékidőt, s aztán a hosszabbítás öt percében valahogy kicsikarni a tízpontos győzelmet.
Ám egyszer volt Budán kutyavásár, a lengyeleket már nem lehetett megállítani, átszaladtak széteső csapatunkon, és 60-53-ra hozták a meccset.

A mieink közül többeknél - Fűrész Dianánál, Vajda Annánál - eltörött a mécses, a piros-fehér mezesek viszont úgy örültek, mintha megnyerték volna az Európa-bajnokságot.

A csoport másik meccsén:
Lettország - Görögország 70-68 - hosszabbítás után

A B csoport végeredménye:
1. Lettország 6 pont
2. Lengyelország 5
3. Görögország 4
4. Magyarország 3

A magyarokon kívül Ukrajna, Szerbia és Izrael csapata utazik haza csoportutolsóként, a többi 12 együttes csütörtöktől a rigai középdöntőben folytatja szereplését. A Prágában átszálló Rátgéber-együttes szerdán 18.45-kor érkezik meg a Ferihegy 2A terminálra.