Vágólapra másolva!
"Mostantól új torna kezdődik a számunkra, ami eddig történt, az jól szolgálta a felkészülést a kiesés elleni harcra" - mondta a fehéroroszok elleni meccs után Pat Cortina, a svájci világbajnokságon eddig papírforma-vereségeket szenvedő magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya.

Az együttes nem okozott csalódást, sőt, a vártnál jobban megszorongatta az NHL-es sztárokkal felálló Szlovákiát és Fehéroroszországot. Mindkét mérkőzés a hajrában dőlt el, ugyanakkor Kanada ellen - akárcsak a többi gárdának - esélye sem volt. "Húzzunk egy vonalat. Változatlanul olyan csapatokkal fogunk találkozni, akik papíron jobbak nálunk, de nem annyival, mint az első három ellenfél. Eddig meccsenként öt-tíz perc kellett, hogy felvegyük az A csoportos szint ritmusát, most már ilyen előnyt nem adhatunk. Ráadásul akikkel találkozni fogunk, bárki is lesz az, biztosan jól ismerjük" - mondta Szuper Levente, aki a szlovákok és a fehéroroszok ellen is szenzációs formában védett.

Énekes Lajos szerint nem érdemeltünk vereséget a keddi mérkőzésen: "Nagyon jól játszottunk, talán ez volt a legjobb meccsünk eddig a világbajnokságon. Természetesen vérzik az edző szíve ilyenkor, hiszen mindenki mindent kiadott magából. Nem érdemeltünk ma vereséget, de sajnos a szerencse nem állt mellénk. Ennek ellenére büszkének kell lennünk, felemelni a fejünket, mert az világosan látszik, hogy ebben a csoportban is komoly teljesítményre vagyunk képesek" - nyilatkozta a Pannon munkatársának a válogatott másodedzője, aki szerint ezen a szinten nagyon nehéz góllal befejezni a támadásokat. "Arra számítok, hogy a továbbiakban több lehetőségünk lesz előremenni, és megmutathatjuk, hogy vannak a csapatban rejtett tartalékok."

"Az első két meccsből nagyon sokat tanultunk. Kedden mindenki jól játszott, és több lehetőségünk is volt, mint a beloruszoknak. Sajnos a hoki ilyen, egy apró hiba is elég egy gólhoz. Kicsit még a vereség hatása alatt állunk, de el kell felejtenünk, mert három nagyon nehéz meccs vár ránk" - mondta a védő Ondrejcik Rastislav.

Forrás: MTI

Egyelőre csak egy ellenfél ismert a magyarok előtt. A németek kedden váratlanul vereséget szenvedtek a franciáktól, és így az alsó ágra kerültek, nem eshetnek azonban ki, mert jövőre vb-rendezők. Vagyis, ha a német csapat a csoportutolsók négyesében a harmadik vagy negyedik helyen végez, akkor a második helyezett is búcsúzik. Minden más esetben marad az eredeti leosztás, vagyis a két utolsó esik ki a divízió I-be.

"Nem örülök neki, hogy a németekkel kell játszani, de legalább az utolsó meccset vívjuk velük, és addigra sok minden eldől. A franciák most éppen annyival voltak jobbak, hogy van A csoportos rutinjuk, míg nekünk ez nincs meg, és így kaphattunk ki a szlovákoktól és a beloruszoktól" - mondta az MTI-nek az éppen Franciaországban, Brianconban légiós Ladányi Balázs, aki kedden, a fehéroroszok ellen álompassz után lövetett gólt Peterdi Imrével.

Pat Cortina elégedett volt az eddigi teljesítménnyel és kiemelte: egyre többször vezet olyan támadásokat együttese, amelyeket a világ élvonalához tartozók tudnak. "Azt a riválisok is elismerik, hogy rengeteget fejlődtünk. Eddig bebizonyítottuk, hogy nem véletlenül kerültünk ide. Mostantól pedig azt kell bizonyítani, méltóak vagyunk ahhoz, hogy itt is maradjunk" - tette hozzá a kapitány, aki szerdán teljes szabadnapot adott csapatának.

A kanadai szakember azt még nem döntötte el, hogy kit nevez be a kulcscsonttöréssel megműtött Benk András helyére, de a válogatottal Svájcban edző Kóger Dániel vagy Nagy Gergő közül az egyiket biztosan, esetleg mindkettőt, mert erre is van mód a szabály alapján.

A magyar és a német csapat mellett a lett vagy az osztrák, illetve a dán vagy a norvég együttes kerülhet az alsó ágra. A papírforma alapján az osztrák és a norvég gárda tűnik erre esélyesebbnek, azonban a franciák példája is bizonyítja, hogy nincs lefutott meccs. A kiesés elleni csoport szerda este, 22:30 körül lesz teljes.

Az osztrák-lett párharc vesztesével pénteken 16:15-kor, a norvég-dán csata vesztesével pedig vasárnap 12:15-kor találkozik Cortina együttese Zürichben. Hétfőn 12:15-kor a németek lesznek az ellenfelek, de már Bernben.