Vágólapra másolva!
A szlovákok elleni bravúrközeli meccs és a Kanadától elszenvedett papírforma-vereség után a fehéroroszok ellen nagy lehetőség előtt áll a magyar jégkorong-válogatott, amennyiben Pat Cortina fiai a rendes játékidőben legyőzik a jóval esélyesebb riválist, úgy kiharcolják a bennmaradást.

Amennyiben válogatottunk 60 perc alatt győz a rivális ellen, akkor középdöntőbe jut, és jövőre is a legmagasabb osztályban vitézkedhet, ellenkező esetben csoportnegyedikként a kiesés elleni körben folytatja, ahol a bennmaradáshoz a háromból két riválist kell megelőznie.

Gyorsan érdemes leszögezni, hogy a fehéroroszok elleni győzelem valóban csodaszámba menne, hiszen a beloruszok Kanada ellen is jól tartották magukat (40 perc után még csak 2-0-ra vezettek a tengerentúliak, ráadásul vitatható módon elvettek egy gólt a fehéroroszoktól, a vége 6-1 lett Heatleyéknek), a szlovákokat pedig le is győzték, igaz, csak büntetőkkel.

A beloruszokat előzetesen sokan meglepetéscsapatnak várták, ami a keretet nézve nem is tűnt alaptalannak, két játékost mindenképp érdemes kiemelni: az évi több mint 3 millió dollárt kereső, 2003-ban az Anaheim Mighty Ducksszal döntős Ruszlan Szalej, valamint a 850 ezer dollárt zsebre tevő, szélvészgyors és erőszakos Mihail Grabovszkij (Toronto Maple Leafs) ugyanis egyaránt az NHL-ben profiskodik.

A többiek sem fakezűek, szinte kivétel nélkül az orosz profiligában, a KHL-ben szerepelnek. Ott lehet a magyarok ellen egy frissen benevezett játékos is, Vlagyimir Gyenyiszov a New York Rangers tartalékegyüttesében, a Hartford Wolf Packben játszik. A 24 éves védő - akinek ez lesz a negyedik vb-je - az idény során 64 mérkőzésen ötször volt eredményes, és adott 20 gólpasszt.

A beloruszok szövetségi kapitánya a kanadai Glen Hanlon, aki edzőként és kapusként is megfordult az NHL-ben, a legendás Wayne Gretzky neki lőtte élete első NHL-gólját. Védett a Vancouver Canucks, a St. Louis Blues, a New York Rangers és a Detroit Red Wings együttesénél. Visszavonulása után két és fél évig volt a Washington Capitals mestere. 2005-től dolgozik a fehérorosz válogatottnál, és 2006-ban, amikor a csapat hatodik lett a vb-n, választott hazájában az év sportembere díjat kapta. Jelenleg a kapitánykodás mellett a finn Jokerit Helsinki trénere is.

A fehéroroszok történetük legnagyobb sikerét a 2002-es Salt Lake City-i olimpián aratták, amikor a svédek legyőzése után elődöntőt vívhattak, és végül negyedikek lettek. Most a legjobb hét között szeretnének végezni.


A fehérorosz hoki legnagyobb sikeréhez kellett a svéd Tommy Salo hatalmas potyája is

A két együttes eddig kilencszer találkozott, és a magyarok erejéből egyetlen egy döntetlenre futotta - igaz, a 2003. februári 4-4-et Minszkben, vagyis a rivális otthonában érték el a mieink. Azon a meccsen a hazaiak két harmad után már 4-1-re vezettek, azonban Peterdi Imre, Horváth András és 2:52 perccel a vége előtt Ladányi Balázs is betalált. Tokaji Viktor az utolsó két gólt előkészítette, míg Budai Krisztián remekül védett.

A fehéroroszok a világranglista kilencedik, a magyarok a huszadik helyén állnak. Az összesített gólkülönbség az ellenfél szemszögéből 54-16. Ezek a számok is mutatják, hogy tényleg hatalmas bravúr lenne a győzelem, de Ladányiék már többször is bizonyították, hogy nem ijednek meg a nagynevű ellenfelektől, erről az utóbbi években többek között a svédek, a finnek és a norvégok is tudnának mesélni.

A vállműtéten átesett Benk András csak a lelátóról szurkolhat majd a társaknak, a helyére egyelőre nem nevezhet senkit az edzői stáb, mivel csak a csoportmeccsek után lehet átalakítani a csapatot. Így a negyedik sorban egy hely üresen marad, hogy oda csatár vagy védő kerül, az majd az aktuális állástól függ.

Forrás: MTI

Kovács Csaba (jobbra) újdonsült apukaként még motiváltabban léphet jégre

A kapuban minden bizonnyal Szuper Levente kezd majd, aki a szlovákok ellen szenzációs teljesítményt nyújtott, és bár Kanada ellen hat bekapott gól után, a második harmad közepén Cortina lecserélte, a vébé hivatalos honlapján interjút közöltek vele "Szuper éhes a sikerre" címmel. Nem csak ő, az egész társaság nagyon elszánt, abban biztosak lehetünk, hogy mindent megtesznek majd a győzelemért, és a fantasztikus hangulatot teremtő szurkolók segítségével akár a bravúr is összejöhet, még úgy is, hogy Ladányi szerint tíz meccsből nyolcat a beloruszok nyernének.

Érdekesség, hogy a két ország a 2014-es vébé megrendezéséért is nagy csatát vív, és a nemrég véget ért U18-as vébén is megmérkőztek a felek, a magyar fiataloknak öt másodperc hiányzott a győzelemhez, de a hazai pályán játszó, és a bírók támogatását élvező fehéroroszok kettős emberelőnyben egyenlítettek, majd büntetőkkel megnyerték a meccset.

A zürichi mérkőzést két rutinos bíró vezeti. A norvég Ole Stian Hansen már 16 idény óta fújja a sípot, és ez a harmadik vb-je, míg társa, a svájci Dany Kurmann 1989 óta élvonalbeli bíró, két olimpián és hét vb-n működött már közre.

A várható csapatok:
Fehéroroszország:
kapusok:
Andrej Mezin, Vitalij Koval
hátvédek: Alekszandr Rjagyinszkij, Ruszlan Szalej - Alekszandr Makrickij, Andrej Basko - Ivan Uszenko, Viktor Kosztyjucsenok - Andrej Antonov
csatárok: Andrej Mihajlov, Konsztantyin Kolcov, Jaroszlav Csuprisz - Alekszej Ugarov, Alekszej Kaljuzsnyij, Mihail Grabovszkij - Jevgenyij Kovirsin, Oleg Antonyenko, Szergej Gyemagin - Alekszandr Kulakov, Andrej Sztasz.

Magyarország:
kapusok:
Szuper Levente, Hetényi Zoltán
hátvédek: Svasznek Bence, Sille Tamás - Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav
csatárok: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Vas János - Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Kovács Csaba, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba - Majoross Gergely, Holéczy Roger

Az egymás elleni eredmények:
1994. március 25.: 0-5, C csoportos vb, Poprád
1995. január 27.: 1-3, barátságos, Székesfehérvár
1996. augusztus 27.: 1-13, olimpiai selejtező, Riga
2002. augusztus 30.: 1-2, EuroChallenge-torna, Nottingham
2002. december 14.: 4-9, EuroChallenge-torna, Kijev
2003. február 7.: 4-4, EuroChallenge-torna, Minszk
2003. november 9.: 3-6, EuroChallenge-torna, Budapest
2004. február 7.: 1-5, EuroChallenge-torna, Minszk
2004. április 16.: 1-7, divízió I-es vb, Oslo

Dicséretek Kanadából

Több száz gratuláció érkezett Kanadából a magyar jégkorong-válogatott számára a vasárnapi, 9-0-ra elveszített világbajnoki mérkőzés után. "A levelek jelentős részét nem is kanadai magyarok küldték" - tájékoztatta az MTI-t Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára. - "Azonban nem csak gratuláló levelek jöttek. Például az egyik középiskola ösztöndíjakat ajánlott fiatal magyar hokisoknak." A sportág őshazájában nagy elismeréssel beszéltek a magyar válogatott vb-szerepléséről, noha a világranglista vezető együttes simán, 9-0-ra nyert ellene. Az NHL-es sztárok is kiemelték, hogy a magyar közönség által teremtett légkör fantasztikus volt.