Vágólapra másolva!
"Magyarország hokiország akar lenni, az ehhez vezető útnak pedig része, hogy a válogatott nála sokkal erősebb csapatokkal találkozik" - jelentette ki Pat Cortina, a svájci világbajnokságon a kanadaiaktól vasárnap este 9-0-s vereséget szenvedett magyar együttes szövetségi kapitánya.

"A tavalyi, szapporói sikerrel kivívtuk magunknak azt a jogot, hogy például az aranyéremre törő kanadaiakkal találkozzunk. Tudtuk, hogy erősebbek, gyorsabbak, ennek pedig 9-0 lett az eredménye. Azt azonban, hogy ez nem csalódás, hanem a realitás, a közönség is érzi. A lefújás után egy órával is a csarnok előtt éljenezték a csapatot. Bízom benne, hogy a fehéroroszok elleni, keddi mérkőzésre sokan maradnak, mert szükség lesz a buzdításukra" - hangsúlyozta a kanadai születésű szakember, aki még nem döntötte el, kit hív be a kettős kulcscsonttöréssel megműtött Benk András helyére.

A csatárt elgázoló Scottie Upshall - mivel végleges kiállítást kapott - automatikusan kihagyja a következő, szlovákok elleni keddi találkozót.

Azon a napon a magyarokra a fehéroroszok várnak. Amennyiben a Cortina-csapat alapjátékidőben, azaz három pontot érően nyer, harmadik lesz csoportjában, biztosan az élvonalban marad, és a 12-es középdöntőben folytatja szereplését. Más esetben is marad esélye az élvonalban maradásra, a kiesést az alsóházban újabb három mérkőzésen kerülheti el.

"Az elmúlt években rengeteget fejlődött a csapat. A játékosok alázatosak, becsülettel dolgoznak, küzdenek, és a szövetség is sokat tesz azért, hogy a fejlődés ne törjön meg. Most itt vagyunk, hetven év után ismét a legjobbakkal találkozunk. Számunkra most jönnek azok a meccsek, amelyeken biztosíthatjuk élvonalbeli tagságunkat, nem Kanada ellen kellett pontot szereznünk" - tette hozzá Cortina.

Az NHL-es sztárokkal felálló tengerentúli gárda - amelynek játékosai ebben a szezonban összesen 68,1 millió dollárt kerestek - pillanatnyi esélyt sem adott. Egyszerűen minden téren összehasonlíthatatlanul jobb volt.

A magyarok mégis élvezték a meccset: "A cserepadon ültem, 8-0 vagy 9-0 volt, és mégis hihetetlen jó volt hallani, ahogy a közönségünk buzdít minket. Soha nem fogom ezt elfelejteni" - mondta Jánosi Csaba, aki pályázhat a vb legrosszabban fizetett játékosa címre azzal, hogy ő az ob I utolsó előtti, hatodik helyén záró Ferencvárosnál egy évben kevesebb, mint egymillió forintot keres.

A csoport állása a 2. forduló után:

A csoport

m

gy

gyhu

v

gk

p

1.

Kanada

2

2

-

-

15-1

6

2.

Szlovákia

2

1

-

1

5-5

4

3.

Fehéroroszország

2

-

1

1

3-7

2

4.

Magyarország

2--23-130


A kvartett első három helyezettje jut a középdöntőbe, az utolsó a bennmaradásért folytatja szereplését.

A keddi program:
16.15: Fehéroroszország - Magyarország
20.15: Kanada - Szlovákia