Vágólapra másolva!
Amennyiben sikerül hatvan perc alatt, azaz három pontot érően legyőzni az esélyesebb fehéroroszokat a svájci jégkorong-világbajnokság keddi játéknapján (kezdési időpont: 16.15), úgy a magyar csapat biztosan az élvonalban marad, ellenkező esetben a kiesés elkerüléséért folytathatja szereplését Pat Cortina együttese.

A magyarok a papírformának megfelelően eddig kétszer szenvedtek vereséget, előbb a szlovákoktól 4-3-ra - amikor is az északi szomszéd 13 másodperccel a vége előtt szerezte a győztes találatot -, aztán vasárnap az aranyéremre hajtó kanadaiaktól 9-0-ra. Utóbbi találkozón semmi esélyt nem hagytak a dollármilliókat kereső sztárok.

A két NHL-es kiválósággal felálló fehéroroszok a nyitókörben 6-1-re kaptak ki Kanadától, aztán büntetőkkel, azaz két pontot érően nyertek a szlovákok ellen. Ez azt jelenti, hogy a magyaroknak kedden a maximális három pontot kell megszerezniük, máskülönben az alsó ágra kerülnek, és a többi csoportutolsóval körmérkőzést játszanak a bennmaradásért. Abból a szakaszból a legrosszabb két együttes esik ki a divízió I-be.

"Ha a szlovákok elleni teljesítményt vesszük alapul, akkor lehet esélyünk. A kanadaiakat túlságosan tiszteltük, és néha a rossz megoldást választottuk. Ezzel együtt a fehéroroszok az egyértelmű esélyesei az összecsapásnak" - jegyezte meg Énekes Lajos másodedző.

Cortina majd csak a kedd délelőtti edzés után jelöli ki a kapusokat, de minden bizonnyal Szuper Levente kezd majd, tartalékja Budai Krisztián lehet.

"Egy 9-0 arányú vereség nyilván senkinek nem tesz jót lelkileg. Ennek ellenére jó volt a hangulat, a csapatban profik játszanak, akik pontosan tudják, hogyan kezeljék a vasárnap estét. Semmilyen letargia nem érezhető" - nyilatkozta a Pannonnak Imre Lajos csapatvezető.

"Induljunk ki abból, hogy a beloruszok megverték a szlovákokat, akiktől mi az utolsó pillanatban kikaptunk. Ha képesek vagyunk olyan teljesítményre, mint az első meccsen, akkor fegyelmezett védekezéssel és jó kapusteljesítménnyel lehet esélyünk ellenük. Nagyon nehéz mérkőzés lesz" - mondta el várakozásait a keddi ki-ki meccsről Imre Lajos.

A sportvezető szerint Zürichben nincs hokivébé-láz: "Nekem eddig egyszer sikerült bejutnom a városba, de megmondom őszintén, hogy nagyobb ünnepre számítottam. Nem nagyon érezhető, hogy világbajnokság zajlik."

Forrás: MTI


Benk András, a magyar válogatott csatára nem haragszik Scottie Upshallre, a kanadaiak támadójára, akivel a vasárnapi mérkőzésén ütközött, minek következtében eltörött a kulcscsontja.

"Az Upshall-lel történt ütközés után nagyon fájt a vállam" - mondta az MTI-nek az Alba Volán 19 csatára. "Bárhogy tartottam, bármit csináltam, fájt. Amíg el nem altattak a műtét előtt, egyfolytában rossz volt. Mentővel azonnal kórházba szállítottak, megröntgeneztek. Egy svájci specialista hajtotta végre a műtétet, de végig mellettem volt Majzik Ernő, csapatunk orvosa" - fogalmazott a 22 éves Benk.

A fiatal támadó teljes gyógyulása várhatóan hat-nyolc hetet vesz igénybe. "Éjszaka műtöttek, háromfelé tört a kulcscsontom, a részeket fémlemezekkel rögzítették egymáshoz. Ha nem mozgatom a kezem, már nem fáj" - mondta Benk. "Amikor vittek le a pályáról, a kanadai utánam jött, megkocogtatta a másik vállamat, és elnézést kért. Mondta, hogy nem így gondolta, és nagyon sajnálja. Megtörténik ez a hokiban."

A várható csapatok:
Fehéroroszország:
kapusok:
Andrej Mezin, Vitalij Koval
hátvédek: Alekszandr Rjagyinszkij, Ruszlan Szalej - Alekszandr Makrickij, Andrej Basko - Ivan Uszenko, Viktor Kosztyjucsenok - Andrej Antonov
csatárok: Andrej Mihajlov, Konsztantyin Kolcov, Jaroszlav Csuprisz - Alekszej Ugarov, Alekszej Kaljuzsnyij, Mihail Grabovszkij - Jevgenyij Kovirsin, Oleg Antonyenko, Szergej Gyemagin - Alekszandr Kulakov, Andrej Sztasz.

Magyarország:
kapusok:
Szuper Levente, Budai Krisztián (Hetényi Zoltán)
hátvédek: Svasznek Bence, Sille Tamás - Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav
csatárok: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Vas János - Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Kovács Csaba, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba - Majoross Gergely, Holéczy Roger

Az egymás elleni eredmények:
1994. március 25.: 0-5, C csoportos vb, Poprád
1995. január 27.: 1-3, barátságos, Székesfehérvár
1996. augusztus 27.: 1-13, olimpiai selejtező, Riga
2002. augusztus 30.: 1-2, EuroChallenge-torna, Nottingham
2002. december 14.: 4-9, EuroChallenge-torna, Kijev
2003. február 7.: 4-4, EuroChallenge-torna, Minszk
2003. november 9.: 3-6, EuroChallenge-torna, Budapest
2004. február 7.: 1-5, EuroChallenge-torna, Minszk
2004. április 16.: 1-7, divízió I-es vb, Oslo