Vágólapra másolva!
Pénteken 20.15-kor Szlovákia ellen kezdi meg szereplését a magyar jégkorong-válogatott a svájci világbajnokságon. Nemzeti együttesünk legutóbb 1939. február 11-én játszott vb-meccset a legjobbak között, vagyis 70 év, 2 hónap és 13 napnyi szünet után tér vissza az elitbe.

A csapat csütörtökön már átköltözött Sierre-ből - ahol főpróba gyanánt az oroszokkal mérkőzött meg, s 5-1-es vereséget szenvedett - Zürichbe, és este Dübendorfban gyakorolt. Eldőlt, hogy Ocskay Gábor emlékére viselhetik a mieink a legendás Alba Volán-csatár 19-es számát a torna alatt; igaz, nem a mezükön, hanem a fejvédőiken.

A csoportmérkőzésekre a 25 tagú keretből 23 hokist nevezhetett Pat Cortina. A szövetségi kapitány úgy döntött, Kóger Dániel és Nagy Gergő marad ki erre a három csatára a társulatból.

A Szlovákia elleni nyitó összecsapás 20.15 órakor kezdődik Zürich-Klotenben, a meccset a Sport 1 élőben közvetíti. A 9000 férőhelyes Schluefweg csarnok, amely a helyi Kloten Flyers mellett a svájci válogatott otthona is, 1997-ben épült, s az alpesi ország egyik legmodernebb hokiarénája.

Ami a szlovák együttest illeti, érdekesség, hogy keretében helyet kapott az a Stefan Ruzicka is, aki a felkészülés során súlyosnak mondott sérülést szenvedett - a jelek szerint azonban mégis felépült a vb-re.

"Ha feljutottak a legjobbak közé, akkor csak tudnak hokizni. Nem becsüljük le a magyarokat, mert már nincsenek gyenge ellenfelek. Ezért 100 százalékos teljesítményt kell nyújtanunk" - hangsúlyozta az NHL-ben játszó Andrej Sekera.

"A szlovákok ellen akkor lehetne esélyünk, ha nem vennének bennünket komolyan, de ezt a hibát aligha fogják elkövetni. A világbajnokságon minden együttes száz százalékot ad ki magából" - nyilatkozta Szélig Viktor a Fejér megyei Hírlapnak.

A jégkorongblog információja szerint Szlovákia várhatóan négy támadóhármassal és hét védővel lép jégre, a 25-ös keretből egyelőre nincs nevezve a kapus Petrik, a hátvéd Svarny, valamint a csatár Macho és Stefanka.

A szlovákokról a helyi sajtó jó néhány érdekességet összegyűjtött, ezekből szemezgettünk. A csapat legrutinosabb tagja a Pardubice kapusa, Ján Lasák, aki 2000 óta mindössze egy világbajnokságot (2007, Moszkva) hagyott ki, azaz most a kilencedik vébéjére készül. A svéd Färjestad védője, Dominik Granák zsinórban hatodik világbajnokságán léphet jégre.

A legtöbb válogatott fellépést a svéd Lulea csatára, Lubos Bartecko számlálja, 88 fellépésén 18 gólt szerzett, a jelenlegi keretben ez is csúcs. A keret tagjai összesen 119 gólt ütöttek a nemzeti színekben, érdekesség, hogy a védők összesen mindössze nyolcat, René Vydareny egymaga hármat vállalt.

A keret legmagasabb játékosa az Atlanta Thrashers bekkje, Boris Valábik, aki 199 centijéhez társuló 105 kilójával a legsúlyosabb egyénisége az együttesnek. A másik végletet Jirí Bicek (178 cm) és Rastislav Stana (79 kg) jelenti.

A keretben négy NHL-játékos található, érdekesség, hogy a rutinos Michal Handzus (Los Angeles Kings) és Andrej Sekera (Buffalo Sabres) mellett Boris Valábik (Atlanta Thrashers), illetve Peter Ölvecky (Minnesota Wild) még sohasem szerepelt a szlovák A válogatottban.

A mérkőzés két vezetőbírója a cseh Vladimir Sindler - az egyik legtekintélyesebb sípmester - és a svájci Brent Reiber lesz, míg a két vonalbíró a cseh Petr Blumel és az ukrán Andrij Kicsa.

A várható összeállítások:
Magyarország:
kapusok: Szuper Levente, Budai Krisztián
hátvédpárok: Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Svasznek Bence, Sille Tamás - Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav
csatártriók: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Kovács Csaba - Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Vas János, Benk András, Jánosi Csaba - Vaszjunyin Artyom, Majoross Gergely, Holéczy Roger

Szlovákia:
kapusok: Rastislav Stana, Jan Lasak
hátvédpárok: Andrej Sekera, Jaroslav Obsut - Ivan Baranka, Peter Smrek - Boris Valabik, Dominik Granak - Ivan Svarny, Rene Vydareny
csatártriók: Marcel Hossa, Michal Handzus, Lubomir Bartecko - Branko Radivojevic, Rastislav Pavlikovsky, Ladislav Nagy - Stefan Ruzicka, Peter Ölvecky, Juraj Mikus - Jiri Bicek, Tomas Surovy, Milan Bartovic

Egymás elleni mérleg:
Magyarország - Szlovákia 6-0 (Garmisch-Partenkirchen, 1941. február 20.)
Magyarország - Szlovákia 1-15 (Prievidza, 1994. március 10.)
Magyarország - Szlovákia 2-11 (Prievidza, 1994. március 11.)
Magyarország - Szlovákia 0-10 (C csoportos vb, Poprad, 1994. március 24.)
Magyarország - Szlovákia 4-2 (Budapest, 2003. november 6.)
Magyarország - Szlovákia 2-4 (Budapest, 2005. február 12.)
Összesen: 6 mérkőzés, 2 magyar és 4 szlovák siker, 15-42-es gólkülönbség)