Vágólapra másolva!
Zsinórban harmadszor jutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe a Győri Audi ETO KC nőikézilabda-együttese, s két sikertelen csata után a Hypo Niederösterreichen túljutva végre története első BL-fináléját vívná. Ehhez vasárnap, hazai pályán kellene legyőzni a három magyar játékossal és magyar edzővel felálló osztrák sztárcsapatot.

Utoljára 2002-ben léphetett pályára magyar kézilabdacsapat a Bajnokok Ligája döntőjében, a férfiaknál a Fotex-Veszprém, a hölgyeknél a Herz-FTC, de az 1982 utáni első duplázási lehetőséggel - akkor mind a Bp. Honvéd férfi, mind a Vasas női együttese megnyerte a BEK-et - nem tudtak élni, hiszen mindkét magyar együttes idegenben bukta el a győzelmet. (A Fradi például balkáni körülmények között a Kometal Szkopje otthonában szenvedett vereséget, s összesítésben két góllal lemaradt a legdíszesebb serlegről.)

Magyar BL-győzelmet a már említett Vasas-diadal mellett pontosan tíz éve ünnepelhettünk: 1999-ben a Dunaferr a szlovén Krim Ljubljana ellen diadalmaskodott. Érdekesség, hogy a BEK- és BL-történelmet figyelembe véve összesen tíz alkalommal jutott magyar csapat döntőbe, de nyolcszor elbukott a nagy lehetőség kapujában.

A Spartacus, a Ferencváros, a Vasas és a Dunaferr mellett a Győr lehet az ötödik klub, amely eljut a legrangosabb sorozat utolsó csatájához. Az Audi ETO tavaly és tavalyelőtt is az utolsó körben bukott el, 2007-ben kettős vereséggel búcsúzott a fénykorát élő dán Slagelse ellenében, miután az idegenbeli 31-25-ös vereség után Győrben is kikapott (22-30).

2008-ban nagy esély kínálkozott a javításra, hiszen az elődöntő első, oroszországi mérkőzésén a sérült Görbicz Anita nélkül felálló ETO 25-23-ra győzött a Zvezda Zvenyigorod otthonában, ám a visszavágón úgy szenvedett 27-21-es vereséget, hogy egy pillanatnyi esélye sem volt a továbbjutásra.

Az idei szezonban az ETO összesen két vereséget szenvedett, a valceai középdöntő után Bécsben, az elődöntő első mérkőzésén kapott ki. A 26-25-ös hátrány ledolgozható lehet a vasárnapi, győri visszavágón, de az előző két év tanulságai is figyelembe véve Konkoly Csaba, a magyar bajnok trénere arról beszélt, hogy tanítványainak nem szabad félvállról venniük a visszavágót:

"Az 26-25 kétségtelenül jó kiindulópont a hazai meccs előtt, de még forró percek várnak ránk" - mondta a szakvezető. "Nehéz mérkőzésre számítok, nem akarom meghallani azokat a hangokat, amelyek arról szólnak, hogy 'csak' nyernünk kell a kötelező hazai fellépésen. Úgy kell koncentrálnunk és játszanunk, mintha többgólos hátrányban lennénk."

Véleményéhez csatlakozott a kapus Pálinger Katalin is, kifejtve, hogy a csapat még korántsem jutott tovább, ám a lelkes győri tábor hozzásegítheti a kedvenceket első BL-döntőjükhöz.

Készül a rendőrség
Egy hete is elterjedt a hír, hogy sok magyar érkezik Bécsbe azért, hogy a Győr ellen, a Németh András vezetőedzőt, illetve Tóth Tímeát, Kirsner Erikát és Léránt Vivient felvonultató Hypo mellett szurkoljon. Ezúttal sem volt másképp, az [origo] információja szerint Budapestről olyan információt kapott a győri rendőrség, miszerint 600 jegy nélküli szurkoló indul el a mérkőzésre. A helyi rendőrség emiatt komolyabban készül, s a Magvassy-sportcsarnok körül szélesebb kordont húz. Azaz már a park bejáratánál, tehát a rácsos kapuknál is csak a jeggyel rendelkezőket engedik át a biztonságiak. Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, nem tud a jegy nélküli szurkolók érkezéséről, de azt megerősítette, a rendőrség kiemelten készül az összecsapásra.


A Hypo NÖ részéről Németh András vezetőedző és Gunnar Prokop menedzser is elszántan nyilatkozott. "Sosem voltunk a győri szurkolók kedvencei, ráadásul szinte egész Európában ellenségnek tekintenek bennünket" - jelentette ki az osztrákok magyar mestere. "A játékosaim azonban elég profik ahhoz, hogy együtt éljenek ezzel a tudattal. Levontuk a 26-25-re megnyert első meccs tanulságait, a második félidőben túl rövid támadásokat vezettünk, vasárnap okosabban és ötletesebben kell játszanunk. Lehet, hogy a minimális hátránytól elbizakodottá válik a Győr."

Prokop sommásabban fogalmazott: "Ha otthon a második félidei gyenge játékunkkal is nyerni tudtunk, akkor Magyarországon is lesz esélyünk. Semmi különöset nem kell nyújtanunk."

Az APA osztrák hírügynökség szerint Győrben nemcsak a háromezer fanatikus szurkoló miatt lehet feszült a hangulat, hanem az "odavágón" történt incidens miatt is. A nyolcszoros BL-győztes südstadtiak ugyanis a héten megpróbálták elérni, hogy Görbicz Anitát, a győri gépezet motorját tiltsák el, mivel állon vágta az Ausztriában légióskodó Tóth Tímeát. Az európai szövetség végül nem fogadta el az érveket, így a válogatott irányító pályára léphet a visszavágón.

Forrás: MTI

Az Audi ETO KC csarnokában várhatóan mintegy 160 osztrák drukker bíztatja majd a Hypót a vasárnap 16.15-kor kezdődő találkozón.

A vasárnapi program:
Győri Audi ETO KC - Hypo NÖ (osztrák) 16.15 (az első mérkőzésen: 25-26)

A másik elődöntőben:
Viborg HK (dán) - CS Oltchim Rm. Valcea (román) 21-21 (8-12)
Viborg Arena, 1100 néző
v.: Stolarovs, Licis (lett)
gól: Althaus 6, Mikkelsen 5/1, Jurack 4, Skov 4, Varzaru 2, illetve Lecusanu 7/7, Maier 5, Manea 4, Gatzel 2, S. Luca 1, Puscasu 1, Vadineanu 1
hetesek: 2/1, illetve 7/7
kiállítások: 10, illetve 4 perc
továbbjutott: a Viborg 55-49-es összesítéssel