Vágólapra másolva!
Negyedik lett az MKB-Euroleasing Sopron a nőikosárlabda-Euroliga salamancai négyes döntőjében, miután a vasárnapi bronzmérkőzésen 24 ponttal kikapott az orosz Jekatyerinburgtól.

Eredmény, a 3. helyért:
Jekatyerinburg (orosz) - MKB-Euroleasing Sopron 80-56 (18-9, 19-13, 24-17, 19-17)
pontszerzők:
Jones 18, Gruda 16, Pondexter 13/3, Bibrzycka 11/9, Sztyepanova 6, Abroszimova 5, Taylor 4, Leucsanka 4, Nolan 3/3, illetve Holt 12/3, Milovanovic 12/6, Horti 9, Honti 8, MacLeod 8/3, Eördögh 5/3, Krivacsevics 2

A helyiek részéről meglehetősen gyér érdeklődés kísérte a számukra érdektelen bronzmérkőzést: a nem éppen koránkelő életmódjukról ismert spanyolok alig néhány száz fővel képviseltették magukat az ötezer férőhelyes Sanchez Paraiso Csarnokban.

Bezzeg a jekatyerinburgi hívek már egy órával a kezdés előtt teljes "harci díszben" pompáztak a szektorukban, és fülsiketítő dudálással-dobolással biztatták a melegítő kedvenceket. A maroknyi magyar tábornak így esélye sem volt az érvényesülésre, inkább csak az uráliak erőgyűjtése közben hangzott fel a "Hajrá, Sopron!".

A hűség városának együtteséből elsőként a pénteki elődöntőben 21 pontot szóró Amber Holt köszönte meg a biztatást egy triplával. A palánk alatt Horti Dóra és Jelena Milovanovic továbbra is gyengélkedett, miközben a túloldalon beindult a 202 centis, Pécsen is megfordult Marija Sztyepanova - a tavalyi év legjobb európai kosarasa -, így a nyitónegyed felénél 12-7 állt a táblán. A magyar bajnokcsapatból ezúttal is csupán az amerikai Holt emelkedett ki, aki oroszlánként harcolt, elveszett labdák után dobta magát, vagy éppen az ellenfél kezéből kitépve szerzett labdát.

A kilencpontos hátrányból induló második szakaszban - bár az orosz elitalakulat nem volt csúcsformában - tovább nőtt a különbség, főként a francia Sandrine Gruda jóvoltából. Székely Norbert büntetőket is rontó együttese a 15. percben még csak 13 pontnál tartott, és ott is ragadt több mint három percig, így ekkor már sejteni lehetett, hogy aligha fog felborulni a papírforma a bronzmeccsen. A félidőben 37-22 volt az állás.

Az első 20 perc statisztikájában főként az szúrt szemet, hogy az oroszok tízzel több lepattanót szedtek (23-13), a soproniak pedig mindössze 26 százalékkal dobták a duplákat (19-ből 5 ért célba).

Fordulás után a lengyel Agnieszka Bibrzycka gyorsan elsüllyesztett két triplát, így kialakult a "közte húsz" (47-27), ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A rendkívül atletikus uráliak kőkemény védekezésük mellett erőszakosabban és pontosabban játszottak, miközben magyar részről gyakran tiszta dobóhelyzet nélkül kellett elereszteni a labdát. Miközben soproni részről a hétpontos Holt és Horti vitte a prímet, a szinte kizárólag a légiósaira építő riválisnál a 27. percben már négyen is 10 pont felett jártak.

A 61-39-ről kezdődő zárófelvonásban már csak a jekatyerinburgi diadal mértéke volt kérdéses, a fiatal magyar csapat végül 24 ponttal maradt alul a 2003-as bajnokkal szemben.

"Tudomásul kell venni, hogy ez a realitás, több szempontból is hatalmas különbség van a két csapat között. A közeg, a helyszín csodálatos volt, a helybéliek megható módon győztesként tapsoltak meg bennünket. Számomra mindkét vereségünk győzelemmel ért fel, gratulálok a lányoknak" - nyilatkozta Székely Norbert vezetőedző.