Vágólapra másolva!
Labdarúgókörökben elterjedt szokás európai braziljainak titulálni a portugálokat, akik ugyan még nem nyertek felnőtt világversenyt, viszont rendre rendkívül látványos játékkal szereznek maguknak híveket, és tartják a lépést a legjobbakkal. Ezt az analógiát követve talán nem túlzás az A csoportos világbajnoki felkészülés kezdetén Magyarországra látogató finn jégkorong-válogatottat Európa kanadaijainak nevezni, akik két mérkőzésen érzékeltethetik Pat Cortina csapatával, hogy körülbelül mire számíthat a legjobbak április 24-én kezdődő seregszemléjén.

A portugál futballal történt összevetés egy ponton mindenképpen sántít: az első nemzetközi mérkőzését 1928 januárjában teljesítő, azon a svédektől 8-1-es vereséget szenvedő Finnország 1995-ben éppen a nagy rivális szomszédvár fővárosában, Stockholmban verte 4-1-re a kék-sárgákat, megszerezve ezzel története eddigi egyetlen világbajnoki címét.

A finn hokinak máig legnagyobb, és egyetlen igazi válogatott sikere ez az 1995-ös világbajnoki cím, ezzel együtt az otthon csak Oroszlánokként ismert csapat helye megkérdőjelezhetetlen a "Nagy Hetesben", azaz a világ hét legjobb csapata között (Kanada, Csehország, Egyesült Államok, Oroszország, Svédország, Szlovákia, Finnország), amely gyakorlatilag megközelíthetetlen külön kasztként helyezkedik el a hokivilág tetején.

Első világbajnoki szereplését 1939-ben teljesítette a finn válogatott, azonban 1992-ig a negyedik helynél egyszer sem sikerült előrébb végeznie. A nagy áttörés az utolsó csehszlovák rendezésű világbajnokságon történt, amikor - ki más, mint Svédország mögött - a második helyre futottak be a kék-fehérek.

A finn hoki azóta valódi sikertörténet, hiszen a már említett világbajnoki cím mellett hat ezüst és három bronzérem Kapanenék mérlege az A csoportos világbajnokságokon, ráadásul három éve leszoríthatatlanok a dobogóról.

A magyar válogatottal előbb Budapesten, majd Miskolcon is megmérkőző finn csapatból egyelőre természetesen hiányozni fognak az NHL alapszakaszának hajrájában, illetve a finn bajnokság rájátszásában érdekelt játékosok, de így is jégre léphet a tavalyi vb-bronzérmes csapat két tagja, Hannes Hyvönen és Mika Pyörälä, valamint az 1995-ös világbajnok csapat azóta veteránná lett védője, Petteri Nummelin.

Forrás: AFP

Valaki a jelen legjobbjai közül: a lassan kiöregedő Teemu Selänne

Hyvönen (Columbus, San Jose) és Nummelin (ugyancsak Columbus, majd Minnesota) rendelkezik ugyan NHL-tapasztalattal, az Oroszlánokkal Budapestre érkező stábban ezzel együtt nem ők számítanak a legnagyobb ásznak, hanem a csapatvezetői tisztet betöltő Jari Kurri, a finn - és az egyetemes - hoki történetének egyik legnagyobb alakja.

Az ötszörös Stanley-kupa-győztes, minden létező fronton halhatatlanná nyilvánított Kurri pályafutásának 1998-as befejezésekor 601 góllal és 797 assziszttal, azaz összesen 1398 ponttal a háta mögött korcsolyázott le a jégről, amivel akkor az NHL messze legeredményesebb nem észak-amerikai születésű hokisa volt, és azóta is csak egy embernek sikerült megelőznie. Az illetőt Jaromir Jagrnak hívják.


Gretzky és Kurri ilyeneket tudtak együtt

Kurri NHL-pályafutásának legeredményesebb időszaka az Edmonton Oilersnél eltöltött tíz év volt, amelynek során - Wayne Gretzky mögött - a klub történetének második legeredményesebb játékosává vált, ezzel elérte, hogy az Olajosok visszavonultassák legendássá vált 17-es mezét (ugyanezt tette egyébként a finn szövetség is: a válogatottban sem játszhat senki Kurri-mezben).

A sokak által minden idők legnagyszerűbb jobbszélsőjének tartott Kurri a magánéletben is jelentős sikereket könyvelhetett el, (második) felesége az egykori Miss Finnország, Vanessa Kurri, gyermekei keresztapja pedig bizonyos Wayne Gretzky.

A Magyarországra látogató finn keretben nincsen Kurrihoz mérhető játékos, ezzel együtt kőkemény meccsekre számíthatnak Szuperék, a világbajnokságra esetlegesen befutó NHL-sztárokkal pedig az idei vb-n is az éremesélyesek között kell számolni az Oroszlánokkal.