Vágólapra másolva!
A változatos utolsó tíz perc után 3-2-es győzelmet aratott az ukrán jégkorong-válogatott Olaszország ellen a rigai olimpiai selejtező első fordulójában.

Eredmény, jégkorong olimpiai selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés:
Ukrajna - Olaszország 3-2 (1-0, 0-0, 2-2)
Arena Riga, 100 néző
gól: Varlamov (15, 53.), Materukin (55.), illetve Scandella (56.), Ramoser (56.)

Hangulatosnak nem mondható körülmények között kezdődött meg Rigában a jégkorongozók olimpiai selejtezője, az impozáns sportcsarnokban ugyanis talán ötvenen lehettek az olasz-ukrán összecsapás kezdetén. Nincs annál lehangolóbb, amikor szurkolók híján hallani a játékos hangját... Az első öt percet szinte emberelőnyben támadta végig az olasz együttes, ám se Materjukin, se Blagoj kiállítását nem tudta kihasználni, sőt, gólhelyzetig sem jutott.

A könnyed iramban csordogáló mérkőzés első nagy helyzetét a 13. percben hagyták ki az ukránok:a tisztára játszott ziccert Kaszjancsuk nem kapásből lőtte el, így odaért a kapus. Fordulatot két kiállítás hozott, a másfél percig kettős előnyben játszó Ukrajna előbb Klimentyev révén a bal kapuvasat találta el, majd az ész diadalmaskodott, amikor egy végletekig kijátszott helyezt végén Varlamov nem hibázott (1-0).

A harmad hajrájában az ukrán nyomás nem eredményezett újabb gólt, az olaszok viszont legalább szurkolókkal erősödtek: a magyar drukkerek 90 fokkal elfordított zászlója jelezte, inkább Cortina excsapatának szorítanak.

A második harmad elején négy-négy ellen váratlan lehetőséghez jutottak az olaszok, ám Giulio Scandella (a magyar másodedző, Diego Scandella unokaöccse) a jobb kapuvasat találta el, a korong pedig a bal vasat is érintve a mezőnybe vágódott. S lám, egy helyzet micsoda erőt ad, egy percen belül két újabb hatalmas lehetőség maradt ki, ám egyikhez sem kellettek a védők. A 27. percben Chitarroni is megdöngette a kapuvasat, a szerencse csak nem akart Olaszország mellé állni.

A 29. percben Ansoldi kapott álompasszt, égen-földön senki sem követte, talán ez a magány lepte meg, s lőtte mellbe Karpenko kapust. A 35. percben a másik oldalon is kimaradt a kimaradhatatlan, Kaszjancsuk lövését Tragust csak oldalra ütötte, az érkező Varlamov viszont 6 méterről az üres kapu mellé lőtt. Az utolsó két perc emberelőnyös lehetőségéből hetven másodperc azzal telt el, hogy az olaszok bejussanak az ellenfél harmadába, a maradék időben pedig csak simogatták a korongot.

A harmadik harmad elején Srjubko sem akart lemaradni elődjeitől, ő is meglőtte a maga kapuvasát. Közben megérkezett a magyar együttes is, amely a Rolba helyéről figyelte a mérkőzést. A látvánnyal csupán Pat Cortina nem lehetett elégedett, a szakvezető ugyanis átmászott a korláton, s inkább felült a lelátóra meccset nézni.

A 47. percben az olasz védők túlzott előremerészkedésének következtében Timcsenko saját harmadától indulhatott, Scandella odaütött, így a ziccer Tragust ölében halt el. A kétperces kisbüntetés alatt akár hat ukrán találat is eshetett volna... de csak volna.

Az 53. percben Timcsenko kapott kiváló korongot a balszélen, kivárta, amíg a védő eldől, okosan középre passzolt, Varlamov pedig második találatát vágta a hálóba (2-0).

A hajrára felgyorsultak az események, előbb Materukin használta ki az újabb védelmi hibát, majd a kapusát is mezőnyjátékosra cserélő olaszok szépítettek Scandella révén (3-1). Sőt, 26 másodperc elteltével Ramoser is betalált, pillanatok alatt nyílt lett ismét a mérkőzés.

Ennél többre azonban nem futotta az olaszok erejéből, Ukrajna 3-2-re hozta a mérkőzést, de a látottak alapján talán nem túlzás azt mondani, ez a két csapat verhető a magyarok számára.