Vágólapra másolva!
Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers sztárja 61 pontot dobott a New York Knicks otthonában 126-117-re megnyert mérkőzésen az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

Ez minden idők legjobb teljesítménye a New York-i Madison Square Gardenben. Az eddigi csúcsot a Knicks legendás kosarasa, Bernard King tartotta 60-nal 1984-ből. Vendégjátékosként ezt megelőzően a chicagói Michael Jordan dobta a legtöbb pontot a világhírű csarnokban, szám szerint 55-öt, még 1995-ben.

Bryant mellett a spanyol Pau Gasol is nagyszerűen játszott, aki a súlyos sérülés miatt kidőlt Andrew Bynum helyére belépve, centerként 31 pontot és 14 lepattanót szerzett a meccsen. A Lakers 38 győzelemmel és 9 vereséggel áll, így továbbra is fölényesen vezeti a Nyugati főcsoportot.

Rossz hír viszont a gárda híveinek, hogy súlyos sérülés miatt két-három hónapig nem léphet pályára Andrew Bynum Lakers-center. A fiatal játékosról a New York Knicks elleni hétfői mérkőzés előtt derült ki, hogy a jobb térdében elszakadt a keresztszalag, s az orvosok szerint 8-12 hétig nem lesz bevethető. Bynum hihetetlen balszerencsés körülmények között sérült meg, ugyanis szombaton a Memphis elleni találkozón csapattársa, Kobe Bryant egy elhibázott dobás után esett rá véletlenül.

A Lakers számára nagyon rosszul jött a tehetséges kosaras kiválása, még akkor is, ha a Knicks ellen Bryant és Pau Gasol parádés játékával biztosan nyert az együttes.

A szezon során eddig meccsenként átlagban 14 pontot és 8,2 lepattanót szerző Bynum tavaly január közepén szintén térdsérülést szenvedett, amiből később még a rájátszásra sem épült fel. Sokak szerint az ő hiánya volt az egyik legfőbb oka annak, hogy a Lakers elveszítette a Boston Celtics elleni döntőt.

A nap meglepetésének nevezhető, hogy a Dallas Mavericks (28 győzelem/19 vereség) magabiztosan legyőzte idegenben a liga negyedik legjobb mutatójával rendelkező (36/11) Orlando Magicet. A vendéglátók annak ellenére veszítettek tíz ponttal, hogy olimpiai bajnok centerük, Dwight Howard jól játszott, 35 pontot és 11 lepattanót szerzett, ugyanis társai nagyon gyenge százalékkal dobtak mezőnyből.

Előzetesen a játéknap legizgalmasabb mérkőzésére New Orleansban volt kilátás, hiszen két szinte azonos mutatóval rendelkező csapat, a helyi Hornets (28 győzelem/17 vereség) és a Portland Trailblazers (30/17) csapott össze. A meccs aztán egészen hihetetlen fordulatokkal szolgált, a hazai nézők teljes elképedésére.

Három negyeden át nagyon magabiztos volt Hornets, s az utolsó szakaszt kényelmes, 15 pontos előnyből kezdhette meg, s úgy tűnt, semmi sem veszélyezteti sikerét. A portlandiek azonban másként gondolták, és olyan negyedet produkáltak, ami ritkaság számba megy: a vendégek elsöprő rohamba kezdtek, alig hibáztak dobást és végül 38-15-re nyerték meg a periódust és 97-89-re a mérkőzést.

Eredmények:
New York Knicks - Los Angeles Lakers 117-126
Orlando Magic - Dallas Mavericks 95-105
Washington Wizards - Memphis Grizzlies 97-113
Miami Heat - Los Angeles Clippers 119-95
New Orleans Hornets - Portland TrailBlazers 89-97
Phoenix Suns - Sacramento Kings 129-81
Utah Jazz - Charlotte Bobcats 105-86
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 105-110, hosszabbítás után