Vágólapra másolva!
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) Mészáros Lajost nevezte ki a férfikosárlabda-válogatott szakmai igazgatójának. A szövetségi kapitányi posztot korábban kétszer is betöltő Mészáros munkáját Horváth Imre szövetségi edzőként segíti.

A szakvezetőtől a szövetség azt várja, hogy az augusztus 20-tól szeptember 20-ig tartó Európa-bajnoki selejtező sorozatban a nemzeti csapat benn maradjon az A csoportban.

A kapitányi poszt Stojan Ivkovic múlt szerdai lemondásával üresedett meg, aki azok után távozott, hogy nem talált meghallgatásra javaslata, miszerint mindig legyen a pályán legalább két magyar játékos a bajnoki mérkőzéseken.

"Stojan Ivkovic javaslatával mélyen egyetértek, de sajnos a ligával nem tudtunk megállapodni, jogilag pedig nem megoldható a javaslat. Nagyon sajnálom és köszönöm Stojan munkáját" - mondta a budapesti sajtótájékoztatón Berényi János, az MKOSZ elnöke.

Az egyelőre októberig megbízott Mészáros Lajos, aki 1999-ben - eddig utoljára - kivezette Eb-re a válogatottat, elmondta, hogy sokat vívódott, mire elfogadta a felkérést.

"A döntésnél számba vettem az érveket és meg kell mondjam, több volt a negatívum, de végül az érzelmeimre és nem a józan észre hallgattam" - mondta a szakember. "Nagyon fontos, hogy az első osztályban maradjunk, de nehéz helyzetben vagyunk. Most rohamléptekkel kezdjük a munkát, néhány napon belül szeretném kibővíteni a szakmai stábot, jövő hét közepéig kijelölöm a keretet, mert július 14-én kezdjük az edzőtábort Tapolcán."


Amikor még minden rendben volt férfikosár-fronton

Mészáros elárulta, hogy nagy változások nem lesznek a keretben, de egy-két fiatalt hosszú távon szeretne beépíteni a csapatba. Egyelőre még csak Dávid Kornéllal és Gulyás Róberttel beszélt, ám egyikük sem vállalta a szereplést, előbbi visszavonulását fontolgatja, míg utóbbinak hamarosan születik meg harmadik gyermeke.

Zárásként Berényi János hangsúlyozta, hogy nem adták fel Ivkovic javaslatának keresztülvitelét, s ezért a jövőben tovább fognak egyezkedni a férfi ligával.