Vágólapra másolva!
A Los Angeles Lakers hazai pályán kikapott a nagyszerűen hajrázó Boston Celticstől az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének negyedik mérkőzésén, így a Boston 3-1-re vezet a párharcban.

Eredmény, 4. mérkőzés:
Los Angeles Lakers - Boston Celtics 91-97 (35-14, 23-26, 15-31, 18-26)
legjobb dobók:
Odom 19, Bryant 17, Gasol 17, Fisher 13, Radmanovic 10, illetve Pierce 20, Allen 19, Posey 18, Garnett 16, House 11
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-1 a Boston javára.

A nyugati bajnok Los Angeles szerdán szenvedve, rossz játékkal nyerte meg döntőbeli első mérkőzését, ám a kiküzdött siker alaposan felrázhatta Phil Jackson alakulatát, ugyanis ellenállhatatlan játékkal kezdte a finálé negyedik felvonását.

Bár az alapszakasz legjobbjává választott Kobe Bryant alig talált a gyűrűbe, korábban gyengélkedő társai kiváló dobóformát mutattak: Lamar Odom 15, a világbajnok spanyol Pau Gasol pedig 10 pontig jutott a nagyszünetre.

Miközben a kaliforniaiaknál még az eddig észrevehetetlen Trevor Ariza és Jordan Farmar is feliratkozott a "lőlapra", a túloldalon egyedül a 10 pontos James Posey tartotta a frontot. A félidőben 58-40 volt az állás úgy, hogy Bryant mindössze 3 pontnál járt.

A 16 bajnoki címmel rekorder Celtics a harmadik negyedben megrázta magát, és kőkemény védőmunkával 2-re csökkentette korábbi 24 pontos hátrányát, 31-15-re hozva a játékrészt. A vendégek klasszisai közül Kevin Garnett (10 pont) és Paul Pierce (15) is elkapta a fonalat, miközben Bryant neve mellett csupán 7 pont árválkodott.

A Lakers az első szakaszban 35 pontot, a következő kettőben pedig összesen 38-at dobott. A záróperiódusban előbb kiegyenlített a Boston, majd 4 perccel a vége előtt - a meccs során először - át is vette a vezetést, amelyet már nem is engedett ki a kezéből. Ezzel a Celticst már csak egy siker választja el 17. bajnoki címétől.

A finálé ötödik felvonására magyar idő szerint hétfőn hajnalban kerül sor, ugyancsak Los Angelesben.