Vágólapra másolva!
A Detroit Red Wings nyerte az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) nagydöntőjét, miután a finálé sorozat hatodik mérkőzésén 3-2-re nyert a Pittsburgh Penguins otthonában és az összesítésben 4-2-re nyerte a párharcot.

Eredmény, Stanley-kupa-döntő, 6. mérkőzés:
Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)
gól:
Malkin (36.), Goncsar (59.), illetve Rafalski (6.), Filppula (29.), Zetterbeg (48.)
A párharcot 4-2-re nyerte a Detroit.

Az eddig öt találkozóhoz hasonlóan a Detroit ragadta magához a kezdeményezést, sőt, a mérkőzés első emberelőnyéből - Sydort küldték ki a bírók - megszerezte a vezetést: Brian Rafalski volt eredményes Henrik Zetterbeg gólpasszt érő lövése után.

A második harmadban a Detroit nem akarta a szerencsére bízni a találkozót: Samuelsson hatalmas bombája ki jött Marc-Andre Fleury-ről, Valtteri Filppula eszmélt a leghamarabb és a kapus lába között a bekotorta a korongot.

A folytatásban nagyobb sebességre kapcsoltak a Pingvinek, de az egész sorozatban fantasztikusan teljesítő Chris Osgood elképesztő bravúrokkal tartotta csapatának a különbséget, ám négy perccel a szünet előtt már ő is tehetetlen volt: Pavel Dacjuk finoman szólva is véleményes kiállítását Jevgenyij Malkin használta ki és egy hatalmas góllal szépített. Az orosz játékosnak ez volt az első találata a döntő sorozatban.

A záró játékrész elején a michiganiek magabiztosan őrizték előnyüket, a Pittsburg nem igazán jutott el komolyabb helyzetig, sőt, jött a hidegzuhany: Zetterbeg iramodott meg a koronggal, majd tüzelt, a játékszer Fleury lábai között átcsorgott, a kapus pedig ahogy lefeküdt, saját magának sodorta be.

A svéd csatár ezzel a rájátszás pontkirálya lett. Másfél perccel a vége előtt aztán megcsillant a remény a hazaiak számára: egy kiállítás után Szergej Goncsar lövésébe a vendégek védője, a bot nélkül védekező Andreas Lilja rosszul ért bele, ezzel egy gólra csökkent ismét a különbség. Természetesen azonnal levitték a kapust a pittsburghi és majdnem összejött ismét a csoda: gyakorlatilag egy tizedmásodperccel a vége előtt, még Osgood parádés végére volt szüksége a Detroitnak a sikerhez.

Forrás: Getty Images

A Red Wings így története során 11. alkalommal hódította el a Stanley-kupát, ez volt az elmúlt 11 évben ez volt a negyedik végső sikere, Nicklas Lidström pedig első európai csapatkapitányként emelhette magasba a trófeát.

A döntő után a rájátszás legjobbjának (MVP) járó díjat is Zetterberg vehette át.