Vágólapra másolva!
A Boston Celtics lesz a Los Angeles Lakers ellenfele az NBA nagydöntőjében, miután az alapszakasz-győztes együttes idegenben legyőzte a Detroit Pistonst, s ezzel 4-2-re megnyerte a Keleti főcsoport fináléját.

A bostoniak 21 év után jutottak be ismét a döntőbe, ahol az 1987-es párharchoz hasonlóan újra a Lakersszel csaphatnak össze. Ezzel a liga két legeredményesebb csapata vívja a finálét. A Detroit ugyanakkor sorozatban harmadszor kapott ki a Keleti főcsoport fináléjában.

A detroiti mérkőzés a várt kiélezett csatát hozta. Az első félidőben, ha kevéssel is, de többnyire a vendégeknél volt az előny, s a nagy szünetben három ponttal vezetett a Celtics. A fordulás után a harmadik negyed közepén a Pistons vette át a vezetést, s az utolsó negyednek 68-60-as előnnyel vágott neki a hazai gárda.

Az utolsó 12 perc elején, 70-60-nál megrázta magát a Boston, és egyenlített, a hajrában pedig uralta a találkozót, így végül biztosan, 89-81-re győzött. A vendégeknél Paul Pierce volt a legjobb 27 pontjával, míg hazai oldalon Chauncey Billups emelkedett ki 29 pontos produkciójával.

"Emlékszem, hogy nem is olyan régen még a tenger fenekén voltunk, s csak álmodozhattunk a csúcsról. Most azonban bejutottunk a döntőbe, elképesztő érzés. Mennyit változtak a dolgok egy év alatt" - elmélkedett boldogan a hatodik meccs után Pierce.

A döntő párharc jövő csütörtökön kezdődik Bostonban.

Keleti főcsoport, döntő:
Detroit Pistons - Boston Celtics 81-89
a párharc végeredménye:
4-2 a Boston javára.