Vágólapra másolva!
A címvédő San Antonio Spurs idegenben 91-82-re verte a New Orleans Hornets csapatát az NBA nyugati főcsoport-elődöntőjének mindent eldöntő hetedik mérkőzésén, így Gregg Popovich együttese lesz a Lakers ellenfele a nagydöntőért vívott pároscsatában.

A playoff-menetrendet elnézve nem számíthatott sétagaloppra az alapszakasz nyugati harmadik helyén végző NBA-címvédő, a San Antonio Spurs, amely az első körben rögtön a Phoenix Suns-szal kellett, hogy farkasszemet nézzen.

Nashéket aztán a vártnál talán könnyebben, 4-1-gyel takarította el az útból a SAS, hogy aztán "pályahátrányból" futhasson neki a Hornets elleni főcsoport-elődöntőnek.

A párharcban 3-3-ig mindenki hozta a saját "adogatását", tehát hat meccsen keresztül mindig a hazai csapat győzött, így a közvetlen papírforma a New Orleans sikerét ígérte a sorsdöntő ütközetre, azonban a Spurs sem véletlenül nyert négy NBA-bajnoki címet az elmúlt kilenc évben, úgyhogy nagy meccsre volt kilátás.

A szereposztás természetesen a szokásos volt: a hazaiaknál elsősorban Chris Paul és David West vitte a prímet (Peja Stojakovic ezúttal a szokottnál halványabb volt), de a cserepadról beszálló Jannero Pargo is betett végül 18 pontot a közösbe, a vendégeknél pedig ugyancsak a megszokott trió, Ginóbili, Parker és Duncan vette hátára a csapatot.

Getty Images

Parker szeme mosolyog, Ginóbili azonban nem tűnik túl boldognak

Mégpedig nem is akárhogyan, hiszen a Spurs gyakorlatilag azonnal magához ragadta a kezdeményezést, és az első három negyedet megnyerve gyakorlatilag idő előtt eldöntötte a mérkőzést. Az utolsó játékrész ugyan a Hornetsé lett (ráadásul másfél perccel a vége előtt még 83-80-ra felzárkóztak a hazaiak), a Spurs óriási rutinja azonban átsegítette a csapatot a nehéz pillantokon.

"Sokan mondják, hogy öregszünk, nem vagyunk olyan gyorsak, mint régen, nem zsákolunk állandóan. Lehet, viszont mi vagyunk a liga egyik legtapasztaltabb csapata, amelyet egy remek edzői stáb irányít" - véleményezte sommásan a kort a nyolcszoros NBA-bajnok, 38. évét taposó, ezen a meccsen is hat pontig jutó Robert Horry.

A Horry által magasztalt szakmai stáb vezetője, Gregg Popovich főedző a továbbjutás mellett 100. playoff-sikerét is ünnepelhette, amellyel befogta az örökranglista harmadik helyzettjét, Larry Brownt.

Nyugati főcsoport, elődöntő:
New Orleans Hornets - San Antonio Spurs 82-91 (20-23, 22-28, 14-20, 26-20)
ld.:
West 20, Paul 18 (14 assziszt), Pargo 18, Chandler 13 (15 lepattanó), illetve Ginobili 26, Parker 17, Duncan 16 (14 lepattanó)
a párharc végeredménye: 4-3 a San Antonio javára