Vágólapra másolva!
Meglepetésre otthon kapott ki a továbbjutástól már csak egy győzelemre álló Cleveland, míg a Boston hozta a papírformát az Atlanta ellen az NBA rájátszásában. A Cavaliers 1:47 perccel a vége előtt még 87-82-re vezetett, ám a meccs utolsó hat pontját a 32 pontos Caron Butler vezette fővárosiak szerezték.

A hazaiak ásza, a 34 pontig jutó LeBron James már sikertelenül próbálkozott a dudaszó pillanatában, így a továbbjutás helyett a Lovagok mehetnek vissza Washingtonba a hatodik találkozóra.

Bostonban a 66/16-os győzelmi mérleggel alapszakaszgyőztes Celtics ezúttal simán verte az eddig nagyszerűen helytálló Hawkst. A házigazdáknál hatan is 10 pont felett dobtak, folytatás magyar idő szerint szombaton Atlantában.

A playoff első fordulójában bekövetkezett búcsú miatt menesztették Avery Johnsont, a Dallas Mavericks vezetőedzőjét.

A texasi gárda sorozatban másodszor esett ki a rájátszás legelején: tavaly a Golden State Warriors verte 4-2-re, idén pedig a New Orleans Hornetstől kapott ki 4-1-re a nyitókörben. A 2006-os nagydöntőben a Mavs már 2-0-ra vezetett a későbbi bajnok Miami ellen, ám azóta 3/12-es mérlegnél tart a rájátszásokban.

A 2005 márciusában érkezett Johnson - akit a 67 diadallal megnyert 2006/2007-es alapszakasz után az év edzőjévé választottak - összesítve 194/70-es alapszakasz-mérleggel büszkélkedhet, ám a playoffokban csak 23/24-et tudott felmutatni.

Kiszivárgott hírek szerint a Seattle SuperSonicsot erősítő Kevin Durant lesz az év újonca. Bár a hivatalos bejelentésre magyar idő szerint péntekig várni kell, az AP hírügynökség bennfentes forrásokra hivatkozva közölte: az előző idény legjobb egyetemi játékosa a kiválasztott.

A 19 éves, 206 centis tehetség - csapata legjobbjaként - 20,3-as pontátlagot ért el első profi szezonjában, ennél többet utoljára a clevelandi LeBron James produkált 2003/2004-es bemutatkozásakor (20,9).

Durant másodikként kelt el a tavalyi amatőrbörzén, miközben a Portland által elsőként megvásárolt Greg Oden súlyos térdsérülése miatt még mindig nem léphetett pályára az NBA-ben.

Nem engedi el a pekingi olimpiára Jorge Garbajosát a Toronto Raptors. A spanyol világbajnok kálváriája tavaly márciusban kezdődött, amikor eltört a bokája, ám hazafias érzelmektől vezérelve - félig gyógyultan - mégis pályára lépett a szeptemberi Európa-bajnokságon. Az elsietett visszatérés miatt csak hét mérkőzésen szerepelhetett az NBA-ben, majd decemberben ismét megműtötték.

A Raptors a biztosítási szerződésre hivatkozva a spanyol szövetségtől egymillió dolláros kártérítést követel, amely még nem érkezett meg.

"Tudom, hogy sokan elkeserednek a hír hallatán Spanyolországban, de a dolgok jelenlegi állása szerint Jorge nem játszhat az olimpián" - szögezte le Bryan Colangelo klubigazgató.

A torontóiak kedden fejezték be a 2007/2008-as idényt, miután a rájátszás első körében 4-1-re alulmaradtak az Orlando Magickel szemben.

Rájátszás, főcsoport-negyeddöntő, Keleti főcsoport:
Boston Celtics-Atlanta Hawks 110-85
a párharc állása: 3-2 a Boston javára

Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 87-88
az állás: 3-2 a Cleveland javára

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.