Vágólapra másolva!
Négy győzelem után az utolsó csoportmérkőzésen Ukrajna ellen is győzni tudott a magyar jégkorong-válogatott a szapporói divízió I-es világbajnokságon, így fantasztikus bravúrt végrehajtva bejutott a legjobbak közé. Pat Cortina együttese 2009-ben a svájci A csoportos vébén lép majd jégre.

Eredmény, divízió I-es jégkorong-világbajnokság, B csoport, 5. forduló:
Magyarország - Ukrajna 4-2 (2-0, 1-2, 1-0)
Cukiszamu Szapporo Arena
v.: Sean Reid (kanadai), Ronni Jakobsen (dán), Takizava Sinicsi (japán)
gól: Vas J. (11.), Palkovics (20.), Peterdi (22.), Vas M. (60.), illetve Blagoj (38.), Szemencsenko (38.)

Utoljára talán az 1983-as, budapesti C csoportos jégkorong-világbajnokságon volt akkor hokilázban az ország, mint az idei szaporói divízió I-es esemény kapcsán. Akkor az Ancsin János vezette együttes a régi BS-ben, 15 ezer ember előtt győzött 4-3-ra Kína ellen, s jutott fel a B csoportba.

2002-ben Székesfehérvár és Dunaújváros volt a helyszíne a divízió I-es vébének, akkor Kína (6-0), Nagy-Britannia (4-1), Norvégia (3-1) és Románia (4-1) legyőzése után Dánia ellen egyszer már állt az A csoport küszöbén együttesünk, akkor az északiak 6-2-re diadalmaskodtak, esélyt sem hagyva Ocskayéknak.

Csapatunk tavaly decemberben történelmi sikert aratva 2-1-re győzött a rivális ellen, ezzel az eredménnyel most is kiegyeztünk volna.

A 3. percben Ocskay lövése adta meg az alaphangot, Karpenko védett. Aztán kicsit beszorult csapatunk a kapu elé, szerencsére csak annyira, hogy Szupernek nem kellett játékba avatkoznia.

A 7. percben Palkovics szólója okozott gondot, de átesve egy ütőn végül a Volán-csatár került az ukrán kapuba. Aztán a Vas testvérek villantak, János lövése kipattant a kapusról, az érkező Márton azonban fölé emelt.

A 11. percben elképesztő ukrán helyzet maradt ki, előbb Szalnyikov lövését védte Szuper, majd a kipattanót Litvinyenko bikázta a jobb oldali kapuvasra. Az azonnali ellenakcióból Ladányi ugratta ki Vas Jánost, aki izomból bombagólt lőtt (1-0).

A 14. percben emberelőnybe került együttesünk, Ladányi majdnem ki is használta Kszjancsuk kiállítását, ám lövését Karpenko térden csúszva elképesztő bravúrral védte, s ugyancsak túljárt Vas János eszén is, aki a következő helyzetet a hálóőrbe pöckölte.

A 18. percben Vaszjunyin húzta meg a balszélt, s ha már gólt nem tudott ütni, legalább egy kiállítást kiharcolt - Varlamov ülhetett le a padra 2 percre. Sajnos Ladányi passzát Horváth két lépésnyire a kaputól nem tudta beemelni, viszont egy tömegbunyó központi alakjaként kiharcolt magának is egy kis kényszerpihenőt.

A 20. percben, amikor már mindenki a szünetet várta, Palkovics a félpályáról "begyalogolt" a kapuig, három ukrán védő között okosan lőtt a hálóba.

Csoda a javából, együttesünk egy harmad után 2-0-s előnyre tett szert az elmúlt nyolc évadot a legjobbak között töltő ukránokkal szemben.

A második harmadot Kovács Csaba kiállítása miatt emberhátrányban kezdte a magyar együttes, Ukrajna nagy nyomás alá helyezte a kapunkat, ám sikerült kivédezeni a nehéz pillanatokat.

Sőt, Varlamov újabb kiállítása miatt négy a négy ellen Peterdi bebombázta harmadik gólunkat (3-0) - Vlagyimir Golubovics időt is kért, mert a mérkőzés feléig sem értünk el, de már elúszni látszott a hajó.

Elképesztően játszott a magyar együttes, támadásban és védekezésben is tökéletesen jégkorongoztak Ladányiék, még emberhátrányban is ziccerig jutott a Briancon csatára, ám Karpenko pazarul védett.

Ljutkevics kiállítása után viszont felállnunk sem igazán sikerült, Ukrajna nagyobb sebességre kapcsolt, szerencsére ez csak a gyorsaságra utalt, s nem a pontosságra és az eredményességre. Ennek ellenére Palkovics egy újabb kiugrás során fonákkal próbálta megkötényezni Karpenkót, a Dinamo Minszk hálóőre azonban hárított.

A 32. percben Szélig ült le a büntetőpadra, ám Szuper vezérletével hősiesen állta az ostromot a válogatott. A Milano Vipers kapusa a harmad végére komoly korongzápor közepén is állta a sarat, kiválóan védett, igaz, a hátvédsor megtette a magáét, amit lehetett, blokkoltak, ha kellett palánkra löktek, bunyóztak.

A 38. perc elején aztán csak begyötörte a szépítést az ellenfél, Pobjedononcev passzát Blagoj úgy lőtte be, hogy a korong Szuper botos kesztyűjén vánszorgott a hálóba (3-1).

43 másodperc telt el, s újabb ukrán gólnak örülhetett a szapporói közönség, ezúttal Szemencsenko egy hosszú indítást golfütéssel ért el, s a korong védhetetlenül vágódott Szuper mögé (3-2).

Következett a rendes játékidő utolsó harmada, az első lehetőségbe, Vas Márton lövésébe a védők álltak bele. Többet birtokolta a korongot az ellenfél, ám fejetlenül nem mert előrerohanni. Nem véletlen, hiszen 3-0-s hátrányt is ennek köszönhette a gárda.

Vaszjunyin lövését Karpenko védte, majd a Vas testvérek kavartak elöl, de nem sikerült helyzetig jutni. A 47. percben Karaulscsuk közelről hibázott nagy ziccert, s lőtt a kapu fölé, a másik oldalon Ocskay, Vaszjunyin volt a korong útja, a fiatal Volán-csatár előtt azonban ott tornyosult az ukrán kapus.

Az 51. percben Palkovics parádés passzát Vaszjunyin vette át, ahelyett, hogy lőtt volna egyből... majd Vas János került helyzetbe, de Karpenko résen volt. Az 54. percben Vaszjunyin lépett ki a védők közül, de lövését ismét fogta a kapus, a másik oldalon Szuper védét követően Horváth sisakján pattant fel a korong, de a társak takarítottak.

Az utolsó 6 percet Navarenko kiállítása vezette be, amelyet kivédekezett a ukrán csapat, sajnos azonban egy felvágódó korong eltalálta Szélig orrát, védőnk az öltözőbe ment, a jégen pedig fel kellett takarítani a vértócsát.

Az 59. perc elején Vas János kapott kiállítást durvaságért, ám az ukránok nemcsak felállni nem tudtak, de a kapust sem merték levinni, s egy gyors korongszerzést követően Ladányi passzát Vas Márton varrta be a hálóba.

A 4-2-es győzelemmel a magyar válogatott százszázalékos teljesítménnyel zárta a divízió I-es világbajnokságot, együttesünk ezzel fantasztikus bravúrt végrehajtva bejutott a legjobbak közé.

Pat Cortina együttese 2009-ben a svájci A csoportos vébén léphet majd jégre.

* * *

Az észt válogatott búcsúzott a divízió I-es csoporttól, miután Szapporóban kikapott a házigazda japán csapattól is.

További eredmények, 5. (utolsó) forduló:
Japán - Észtország 7-3 (4-2, 1-0, 2-1)
Litvánia - Horvátország 4-3 (0-2, 1-0, 3-1)

A végeredmény:
1. Magyarország 15 pont
2. Ukrajna 11
3. Japán 10
4. Litvánia 6
5. Horvátország 2
6. Észtország 1

A vb legjobbjai
csatár:
Palkovics Krisztián
védő: Keller Aaron (japán)
kapus: Vanja Belic (horvát)