Vágólapra másolva!
Az észtek elleni győztes bemutatkozást követően hétfőn Litvánia ellen lépett jégre a magyar jégkorong-válogatott a szapporói divízió I-es világbajnokságon. Az összecsapás nem sok izgalmat hozott, együttesünk könnyedén nyert 6-0-ra, s a keddi szünnapot követően szerdán - várhatóan már Vas Jánossal a soraiban - Japánnal meccsel.

Eredmény, divízió I-es jégkorong-világbajnokság, B csoport, 1. forduló:
Magyarország - Litvánia 6-0 (2-0, 2-0, 2-0)
Cukiszamu Szapporo Arena
v.: Sean Reid (kanadai), Ronni Jacobsen (dán), Ratislav Krpelec (szlovén)
gól: Vas M. (11.), Ocskay (12., 59.), Palkovics (30.), Kovács Cs. (37.), Ladányi (60.)

Nem szabad lebecsülni Litvániát - ez volt a jelszó a magyar jégkorong-válogatott második szapporói találkozója előtt. A két fél jól ismerte egymást, hiszen az utóbbi években rendre megmérkőzött egymással, ugyan tavaly februárban becsúszott az első zakó (1-2), de a ljubljanai vébén 6-1-re nyertünk Forrás: [origo], 2006-ban 10-2-re páholtuk el őket, összességében nyolc meccsünkből hétszer mi nyertünk.

Szerencsénkre nem lehettt ott a jégen az NHL-rájátszásban érdekelt New Jersey Devils játékosa, Dainius Zubrus (aki 82 meccsen 13 gólt és 25 asszisztot szerzett idén, s 18 és fél percet töltött a jégen a New York Rangers ellen megnyert találkozón), de hiányzott a Metalurgs Liepaja csatára, Darius Pliskauskas is, aki az idei szezonban már jócskán 40 pont felett jár hazája bajnokságában.

Az észt meccshez hasonlóan Gröschl keménykedése és kiállítása vezette be a találkozót, az első kapura lövést Lelenas eresztette meg, Szuper védett. A másik oldalon a negyed sor villant, Benk passzát Fekete küldte kapura, Dauksevicius hárított.

A litvánok emberelőnyben sem tudtak igazán helyzetet kialakítani, sajnos Ocskayék is csak mezőnyfölényt harcoltak ki, a letámadás révén sok korongot szereztek, ám az ellenfél kapuja előtt elbizonytalanodtak.

A 10. percben Horváth kapott kisbüntetést, szerencsére nyolc másodpercig voltunk csak hátrányban, a másik oldalon Kieras is kapott egy kis pihenőt a játékvezetőktől.

A 11. percben Ocskay szerzett korongot, ziccerben ugrott ki, Katulis elütötte - büntető helyett újabb két perc. Szerencsére gyorsan büntettünk, Ladányi, Tokaji, Vas Márton volt a korong útja, a Briancon légiósa közelről pöccintett a kapuba (1-0).

Mivel Vassal szemben még szabálytalankodtak is, újabb két perc, ezt Ocskay használta ki egy felállt körbepasszolást követően (2-0). Bő fél harmad alatt kiderült, ez a litván csapat szolid másodosztályú szintet üt csak meg, a 14. percben Palkovics nővelhette volna az előnyt, ám közeli lövése Dauksevicius mamutjáról pattant ki.

Három perccel később Vas a saját harmadából ziccerig korcsolyázhatott, miután a litván védők ügyetlenül cseréltek, ám kimaradt a helyzet. A játékrész végén még Gröschl menetrendszerű kiállítása hozta izgalomba a nézőket, az eredmény viszont nem változott a szünetig.

20 másodperc sem telt el, amikor Palkovics kerüólt helyzetbe, a kapus lábbal védett, majd egy kivetődés során jelezte, kézzel is biztosan tud hárítani. Aztán Ennaffati kínálta meg Daukseviciust, de az SC Energija hálóőre erre is rátenyerelt.

A 24. percben Katulis kapott kisbüntetést, Palkovics bombája elhalt a kapus mellvédőjén, ez meg is zavarta csapatunkat, ugyanis rossz csere miatt tőlünk is kiszórtak egy embert, sőt, miután Ladányi lecsapta Donatas Kumeliauskast, kettős hátrányba kerültünk.

Ám a litvánok "erejét" jelzi, egy komolyabb lövésnél többet nem értek el, azt meg Szuper kispárgázta a bal sarok elől.

Az emberelőnyös helyzetkihasználás iskolapéldáját akár oktathattuk is volna, a másik oldalon ugyanis egy távoli lövés a hálóőőről felpattanva a kapu mögötti plexire pattant, onnan visszavágódva pedig az érkező Palkovics a megdermedt védők között a hálóba lőtt (3-0).

A 33. percben Bauba, majd Katulis mozgatta meg Szuper fázós testrészeit, aztán a másik oldalon addig játszottunk tisztára egy emberelőnyös ziccert, amíg Dauksevicius kapus utolsó esélyként botját eldobva hárított - büntető!

Kovács Csaba vállalta, s a rendkívül higgadtan lőtt a kapuba (4-0).

A harmad utolsó percei nyomasztó magyar fölényben teltek, Martynas Slikas ugyan még legyalulta Tokajit (a bekk be is bicegett az öltözőbe, a litván meg 2+10 perces büntetést kapott), a második szünetre 4-0-s előnnyel mehettünk pihenőre.

Lendületesen kezdte a záróharmadot is válogatottunk, Vas Márton például még a vonalbírót is elgázolta egy korongért folytatott harcban. A 49. percben Kovács Csaba megszerzhette volna újabb gólját, ám a kapu mögül visszapakolva a korongot a kapuvasat találta el.

Két perccel később Kovács passzát Holéczy a rövid, jobb saroknál centikkel lőtte kapu mellé, majd Ocskay fordulásból bikázott jócskán fölé.

Az 55. percben Fekete fordult le védőjéről, de addig csente a távolságot, amíg közelről már nem tudta átjátszani a litván kapust.

A hajrában még néhányszor teszteltük az ellenfél legjobbját, Daukseviciust, akit még az 59. percben Ocskay, az utolsó pillanatban pedig Ladányi is megadásra késztetett - a végeredmény 6-0 lett, csapatunk a keddi szünnapot követően szerdán - várhatóan már az Iowa Starstól érkező Vas Jánossal a soraiban - a házigazda Japánnal meccsel.

Pat Cortina szövetségi kapitány: "Az emberelőnyös játékunk és a kapusteljesítmény hozta meg a sikert. Négy találatunk is létszámfölényben esett, és Szuper is fontos védéseket mutatott be. A fiatal litván csapat keményebben harcolt ellenünk, mint tette ezt egy nappal korábban a japánokkal szemben. Az első négy percben nem is lőttünk kapura, addig jobb volt a rivális, majd a nyitógólunk után már felszabadultan játszhattunk. Következik a japán csapat, amely saját közönsége előtt roppant veszélyes, elszánt, gyors és remekül összpontosít. Ezzel együtt úgy vélem, hogy változatlanul Ukrajna a csoport favoritja. Vas János kedd este már velünk lesz, de nem tudom, milyen állapotban érkezik meg. Az utóbbi három napban idegenbeli meccsei voltak, és még át kell utaznia ide, Szapporóba az Egyesült Államokból. Így aztán azt sem tudom, kikkel lesz egy támadósorban."

* * *

További eredmény:
Ukrajna - Észtország 3-1 (0-0, 2-1, 1-0)
Japán - Horvátország 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)

Az állás: 1. Magyarország 6 pont (11-3), 2. Japán 6 (8-0), 3. Ukrajna 6 (7-1), 4. Észtország 0 (4-8), 5. Horvátország 0 (0-7), 6. Litvánia 0 (0-11)