Vágólapra másolva!
Észtország ellen győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar jégkorong-válogatott a szapporói divízió I-es világbajnokságon. A mérkőzés legjobbja a kétgólos Kovács Csaba volt. Hétfőn Litvánia következik.

Eredmény, divízió I-es jégkorong-világbajnokság, B csoport, 1. forduló:
Magyarország - Észtország 5-3 (2-1, 1-2, 2-0)
Cukiszamu Szapporo Arena
v.: Pawel Meszynski (lengyel), Jacob Matheson (norvég), Ratislav Krpelec (szlovén)
gól: Ladányi (8.), Vas M. (12.), Kovács Cs. (40., 46.), Fekete (52.), illetve Ivanov (4.), Makrov (25.), Polozov (35.)

Észtország ellen kezdi meg vb szerelését a magyar jégkorong-válogatott Szapporóban, az egykori szovjet iskolára épülő hokicsapat alapját az egy éve alapított Tartu Big Diamonds játékosai adják. Rais Davletkildejev kapitány a keretbe pár légióst hívott csak meg, Kaupo Kaljuste a holland Heerenveen Flyers, Andrei Makrov a fehérorosz Dinamo Minszk, míg Alekszandr Petrov az olasz HC Valpellice hokisa.

Az észtek ellen utoljára az 1999-es dániai B csoportos vébén találkoztunk, s 3-2-es vereséget szenvedtünk. 1997-ben 5-5, egy évvel korábban 7-4-es magyar sikert regisztrálnak a krónikák.

Pár másodperc alatt emberhátrányba került csapatunk, Gröschl könyöklés miatt ült le a kispadra, Szuper egy védéssel jelentkezett, de Kangyal kiállítását már nem tudtuk megúszni.

185 másodperc eltelével Ivanov balról úgy lőtte el a korongot, hogy azt Szuper nem láthatta, a pakk elsuhant Kovács lábai mellett, s kötényben a kapuba vágódott (0-1). Az első magyar kapura lövést Benk jegyezte Terentjev védett.

Átvette az irányítást válogatottunk, de meddő mezőnyfölény mellett helyzetre nem futotta. Egészen a 8. percig, amikor Ladányi kapott korongot, s ha már a védők lemaradtak róla, lőtt, a korong a bal kapufánál álló Levkovitsh lábáról vágódott a hálóba (1-1).

Aztán Palkovics két bombáját védte Terentjev, majd Ladányi "futtából" lőtte fejbe a Latgale Daugavpils hálóőrét. Amikor a 11. percben emberelőnybe került együttesünk, már a vezetést is sikerült megszerezni, Ladányi passzát Vas Márton gyengén lőtte kapura, de a fejlövését még talán érző észt kapus bevédte (2-1).

A 14. percben Kolpakov könyökölt, ismét emberelőny, amellyel azonban nem tudott élni csapatunk. A harmad hajrájában Palkovics szólóját védte a kapus, de a Volán-csatárral szabálytalankodó védő kétpercet kapott. Az újabb emberelőny elején Peterdi fonákját hárította Terentjev, gól azonban nem született - ellenben maradt 41 másodpercnyi emberelőny a második harmadra.

Nem sikerült élni ezzel a lehetőséggel a szünet után, majd Polozov helyzeténél Szuper állt a helyén. Agresszívabban kezdett az észt együttes, amíg az első harmadban négy lövés ment a magyar kapura, addig pillanatok alatt ugyanennyiszer is tesztelték Szupert.

Azzal, hogy az észtek lendületbe jöttek, több hiba csúszott a védekezésbe, előbb Tokaji, majd Sille is a kiállítás sorsára jutott, kettős előnyben pedig Makrov egyenlített (2-2).

Egyértelműen a balti csapat irányított, noha sok hibával játszottak a felek, ám a gólveszély inkább ellenfelünk játékában volt. S bizony pórul is jártunk: Sorokin addig cselezett, amíg lövőhelyzetbe került, korongja Szuper fejvédőjéről csorgott le, védőink sehol sem voltak, így Polozov messziről bevetődve, estében kotort a hálóba (2-3).

Rákapcsolt a csapat, Ocskay és Palkovics is helyzetbe került, Ladányi elől pedig az utolsó pillanatban szedte fel a korongot az észt kapus. Az utolsó perc elejére meg is lett a ritmusváltás eredménye: Gröschl fonákkal pazarul tálalt Kovács elé, aki ziccerben kilőtte a kapu bal oldalát (3-3).

Egy harmadnyi idő maradt, hogy begyűrje együttesünk Észtország legjobbjait, s bár veszélyes támadásokat vezetett, öt perc ekllett ahhoz, hogy feltörjük a reteszt. Ennaffati bekorcsolyázva a támadóharmadba laposan lőtt, a korong kiperdült a kapusról, Kovács Csaba ott termett, s mint a kézilabdabeállós befordult, s ügyesen az üres hálóba helyezett (4-3).

A másik oldalon Szuper tesztelte a lapkás kesztyűt, majd egy gyors kontrát követően Palkovics kerülte meg a kaput, visszapasszát Tokaji pöcizte Ocskaynak, de az éles szögből leadott bombába Terentjev belepiszkált.

A 49. percben Vas Márton talált a kapuba, ám a lengyel játékvezető a kapus akadályozása miatt érvénytelenítette. Aztán Ladányi pillanatok alatt kétszer is nagy löketet eresztett meg, de a kapus és a védelem a helyén volt.

Két perc múlva aztán se a játékvezető, se az ellenfél nem tudta megakadályozni az ötödik magyar találatot. Majoross balról lendületből elkorcsolyázott a kapu mögött, centerezéséről Benk középen lemaradt, de a hosszú, bal saroknál érkezett Fekete, aki közelről a hálóba passzolt (5-3).

Az utolsó öt percben sikeresen kivédekezte az együttes Kangyal kiállítását, aztán kemény, határozott védekezéssel nemcsak távoltartották az észteket Szuper kapujától, de Vas Márton kontrából gólt is üthetett volna - sajnos elvétette a célt.

A vége 5-3 lett, a magyar csapat kicsit nyögvenyelősen, de behúzta az első győzelmet a gyengébb játékerőt képviselő, de lelkes észtekkel szemben.

Folytatás hétfőn Litvánia ellen...

Pat Cortina szövetségi kapitány: "Nagyon örülök a győzelemnek, mert egy veszélyes észt csapat ellen sikerült nyerni. A találkozó egyes részein jól, máskor viszont rosszul játszottunk. Nincs könnyű meccs a vb-n, és senkit sem szabad lebecsülni. Azt viszont kimondottan jó volt látni, hogy képesek vagyunk küzdeni, fordítani és az eredményt végül megtartani."

* * *

További eredmények:
Horvátország - Ukrajna 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)
gól:
Diacsenko (9.), Cirul (34.), Sakrajcsuk (53.), Karaulscsuk (53.)

Japán - Litvánia 5-0 (4-0, 0-0, 1-0)

Az állás: 1. Japán 3 pont (5-0), 2. Ukrajna 3 (4-0), 3. Magyarország 3 (5-3), 4. Észtország 0 (3-5), 5. Horvátország 0 (0-4), 6. Litvánia 0 (0-5).