Vágólapra másolva!
Minden idők legidősebb hokis világbajnoki szereplője lett Rafael Springer. A luxemburgi játékos a hazai rendezésű divízió III-as vb-n kapott lehetőséget. A cseh származású hátvéd 1958. október 11-én született, és ezen kívül még egy csúccsal dicsekedhet: a három évvel ezelőtti vb-n - vagyis 46 esztendősen - gólpasszt adott, így ő számít a legkorosabb vb-s pontszerzőnek is.

"Egyszer, még 25 évesen abbahagytam a hokit, de idősebb fejjel megint van kedvem játszani. A cseh válogatottba persze nem férnék be, a luxemburgi csapatban viszont még jó vagyok" - nyilatkozta a nemzetközi szövetség honlapjának Springer.

Springer 18 évesen kezdett el jégkorongozni, elmondása szerint azért, mert barátai rábeszélték. "Azelőtt még jégkorongmeccset sem láttam, de teljesen elbűvölt. Tudom, hogy a korom nem volt a legideálisabb ahhoz, hogy belevágjak, de úgy éreztek, képes vagyok tanulni és rutint szerezni."

Az amatőr játékos azonban túl korán megunta, 25 évesen visszavonult. "Művészemberként úgy éreztem, azzal, hogy jégkorongozom, lejáratom magamat, hiteltelenné válok. Most már tudom, tévedtem. Tíz éven át nem játszottam, 35 évesen azonban úgy gondoltam, eljött az idő a visszatérésre."

Springer elsősorban festőként és íróként ismert, de ahogy ő fogalmazott, a legfontosabb számára a három gyermeke.

"Nagyon sok szép helyen jártam már jégkorongozóként, de Újvidék és Dundalk mellett mégiscsak Kockelscheuer a legszebb. A gyakorló és a mérkőzések helyszínéül szolgáló pálya egy erdő közepén található, három tó mellett" - mesélte a veterán játékos.

A 49 esztendős jégkorongozó úgy véli, pályafutása csúcsa lenne, a divízió III-as világbajnokságon aranyérmet szerezhetne Luxemburg csapatával. "Már van egy ezüstöm és két bronzom, így lenne teljes a gyűjteményem" - mondta, hozzátéve, még nem gondolkodik a visszavonuláson.


A március 31. és április 6-a között zajló divízió III-as világbajnokságon egyébként Luxemburg mellett Görögország, Törökország, a Dél-Afrikai Köztársaság, Észak-Korea és Mongólia vesz részt, a házigazda eddig egy sikert ért el (5-4 a törökök ellen) és egy vereséget szenvedett (2-1 Észak-Koreától).