Vágólapra másolva!
Papíron akár az is előfordulhatott volna a 2007-2008-as magyar jégkorong-bajnokságban, hogy három aktuális bajnokcsapat is részt vesz a küzdelemsorozatban. Például, ha az Alba Volán megnyerte volna az osztrák ligát, valamelyik csíkszeredai csapat a román aranyérmet, egy magyar együttes pedig a hazai pontvadászatot. Erre a szélsőséges szituációra persze már semmi remény, hiszen a Volán nem jutott be az EBHL rájátszásába, de két bajnok még így is lehetséges. Vajon hogyan?

A helyzet egyszerű: a HC Csíkszereda, illetve az SC Csíkszereda együttese ugyanis nemcsak a magyar bajnokság negyeddöntőiben érdekelt, hanem sporttörténelmet írva bejutott a román bajnokság döntőjébe is. Keleti szomszédunk hokibajnokságában eddig is komoly szerepjutott az erdélyi együtteseknek, akár Csíkszeredára, akár a gyergyószentmiklósi Progymra gondolunk, ám arra 1954 óta nem volt példa, hogy a bukaresti "ékszer", a Steaua ne az első kettő hely valamelyikén végezzen.

Idén ez a csoda is elérkezett, egyelőre nem tudni, mintegy a román jégkorong végítéletét meghozva, netán éppen a felemelkedését szolgálva.

A Steaua évtizedekig könnyű helyzetben volt, hiszen rendszer egyik meghatározó hatalmi eszközének kirakatcsapataként minden eszközt megkapott a sikerhez.

"A bajok akkor kezdődtek, amikor a piaci alapokra helyezett profi sport körülményei között kellett újabb sikereket elérni, címeket megvédeni. Évek óta egyre nehezebben ment, s egyszerre volt oka az anyagi háttér, az infrastruktúra és a játékos-utánpótlás. A Védelmi Minisztériumtól egyre kevesebb pénz érkezett, a szponzorok nem tülekedtek, és egyre kevesebb gyerek kezdett el hokizni Bukarestben" - írja a sportoldal.ro, hozzátéve, hogy a kiemelkedő utánpótlásbázissal rendelkező csíki csapatok egyre több pénz invesztáltak a fejlődésbe, míg a katonacsapat évek óta csak a szinten tartással törődött, szakmailag pedig stagnált.

Forrás: hchoki.ro

A fejlődést ráadásul elősegítette, hogy a két székely gárda elindulhatott a magyar bajnokságban, egyrészt meccsrutinra tettek szert, másrészt egyre több, minőségi légióst szerződtethettek, s az általuk favorizált szlovák játékospiac jobb lehetőségeket biztosított, mint a Steaua által kedvelt ukrán.

A lap szerint a Steaua vezetői a szakosztály felszámolásával fenyegették meg a hokisokat, amennyiben nem jutnak döntőbe, márpedig ha betartják szavukat, akkor ez könnyen a fővárosi hokiélet végét jelentheti.

A csíkszeredai eset amúgy is kuriózum, hiszen még a fejlettebb hokikultúrájú nemzetek esetében sem mindennapi, hogy egy negyvenezres város két csapatot is fenntartson. Más kérdés, hogy a két klub között néha pattanásig feszült a helyzet, ahogy egy helyi lap fogalmazott, " a rivalizálás olykor feszegeti a sportszerűség határait".

A középszakasz végeredménye:

1.Sportclub Csíkszereda241423592-5749
2.HC Csíkszereda241243584-5747
3.Steaua2414118105-7645
4.Progym240112240-1203


A Steaua középdöntőbeli visszaesését egyébként a jól hajrázó csíki csapatok idézték elő: a Sportklub a középszakasz utolsó előtti körében kétszer is kiütötte a nagy riválist, miközben a Gyergyószentmiklós ellen nem hibázó HC szintén hat pontot hozott a Steauán. Az utolsó fordulóban a HC úgy utazott Bukarestbe, hogy ha a két mérkőzésből egyet megnyer, hatéves története során először felnőtt finálét játszhat...

"Győzött a csíki hoki - nyilatkozta a Krónikának Kalamár Sándor, a HC klubelnöke. "Mindig is Csík volt a romániai jégkorongközpont, és ez végre az eredmények szintjén is megmutatkozik. Csodálatos eredményt értünk el, beérett a sokéves munka gyümölcse Nekünk 30, míg a Sportklubnak 70 százalékos esélyt adok a sikerre, ezzel együtt mindent megteszünk, hogy mi nyerjünk" - mondta Kalamár.

Antal István, a Sportklub elnöke is nagy sikerként értékelte, hogy idén is Csíkszereda adja a román jégkorong-bajnokság győztesét. "Szurkoltam a HC-nek, hiszen így biztossá vált, hogy csíki győztes lesz. Ez az eredmény reális, ráadásul a Sportklub és a HC úgy jutott el idáig, hogy a Steaua gyakorlatilag nem gyengült tavalyhoz képest. Sokban hozzájárult a két csíki csapat fejlődéséhez, hogy a magyar bajnokságban is szerepel" - nyilatkozta az erdélyi lapnak a sportvezető.

A négy nyert mérkőzésig tartó döntő február 22-én kezdődött, az első három meccset 26-ig játssza a két csapat, akikre a magyar bajnokság programja szerint 27-én és 28-án az OB I negyeddöntői várnak. A Steaua és a Gyergyószentmiklós közötti bronzmérkőzés három győzelemig tart.

Eredmény, román jégkorong-bajnokság, döntő. 1. mérkőzés
SC Csíkszereda - HC Csíkszereda 5-3 (1-0, 1-2, 3-1)
Vákár Lajos Műjégpálya, 3000 néző
v.: Christian Potocan, Christian Jelinek (osztrák)
gól: Kavulic (9.29, 59.18), Hozó (22.18), Sándor Sz. (46.08), Péter R. (58.37), illetve Harabin (31.37), Mihály (32.37, 46.37)


A döntő további műsora:
Február 24., 12.00: HC - Sportclub
Február 26., 15.30: Sportclub - HC
4. mérkőzés: Sportclub - HC
5. mérkőzés: HC - Sportclub (ha szükséges)
6. mérkőzés: HC - Sportclub (ha szükséges)
7. mérkőzés: Sportclub - HC (ha szükséges)

a 3. helyért folyó párharc műsora
Február 22.: Steaua - Progym
Február 23.: Steaua - Progym
Február 29.: Progym - Steaua
Március 1.: Progym - Steaua (ha szükséges)
Március 7.: Steaua - Progym (ha szükséges)