Vágólapra másolva!
Már közel 150 ezer euró gyűlt össze a 29 évvel ezelőtt egy magyarországi kupameccsen életveszélyesen megsérült Joachim Deckarm német kézilabdázó megsegítésére a "Világbajnokok a világbajnokért" elnevezésű akció keretében.

A német szövetség legutóbb 38 ezer eurót tudott összeszedni, míg a december 2-i jótékonysági gálán, amelyen a világbajnok férfi válogatott egy tartományi csapattal találkozott Saarbrückenben, több mint 100 ezer volt az adomány.

Joachim Deckarm 24 évesen az 1978-ban világbajnokságot nyert német kézilabda-válogatott csapatkapitánya volt, és a világ legjobb játékosának is megválasztották. 1979. március 30-án a tatabányai betonpályáján azonban kettétört a karrierje. A Gummersbach tagjaként jött Magyarországra, ahol KEK-elődöntőt játszott a Tatabányai Bányász csapata ellen.

A mérkőzés egyik pillanatában szerencsétlenül ütközött Pánovics Lajossal, és beütötte fejét a betonpályába. A kórházban megállapították: kettős koponyatörést szenvedett, és egy 10 cm-es repedés keletkezett az agyhártyáján. 131 nap után ébredt fel a kómából.

Ekkor kezdődött Deckarm reménytelennek tűnő harca, hiszen újból kellett tanulnia beszélni, olvasni, írni, enni, egyszóval újból élni.