Vágólapra másolva!
Csupán a szövetség minimális célkitűzését, a 7. hely megszerzését teljesítheti a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a franciaországi világbajnokságon 32-27-es vereséget szenvedett a házigazdától. A helyosztóra vasárnap reggel 9 órakor kerül sor.

Pincési László helyszíni tudósítása Párizsból

Eredmény, az 5-8. helyért:
Franciaország - Magyarország 32-27 (16-15)
Párizs, Bercy-sportcsarnok, 8 ezer néző
v.: Csernega, Polagyenko (orosz)
gól: Cano 5, Pecqueux-Rolland 5, Ayglon 4, Borg 4/1, Dembele 4, Signate 3, Herbrecht 2, Tervel 2, Kamto 1, Wendling 1, Tounkara 1, illetve Tóth 10, Görbicz 8/5, Vérten 4, Balogh 2, Ferling 1, Borbás 1, Hornyák 1
hétméteresek: 2/1, illetve 5/5
kiállítások: 6, illetve 4 perc

Alig telt el pár perc a francia nőikézilabda-válogatott Románia elleni, kétszeri hosszabbításban elveszített negyeddöntője után, a Bercy-sportcsarnok előtt már jegyüzérek árulták a hétvégére elővételben megváltott belépőket.

A feketepiac lehet, be is dőlt a gallok korai búcsúja miatt (noha akadtak olyan magyarok, akik 25 eurós jegyet hetvenért vásároltak), nem véletlen, hogy a házigazda magyarok elleni, kora délutáni összecsapására nem teltek meg a lelátók.

A magyar csapat lelkileg nehezen dolgozta fel az oroszok elleni kudarcot, de a pénteki szünnap remélhetőleg rendet tett a fejekben. Németh András szövetségi kapitány ezúttal Tomori Zsuzsa mellett Mehlmann Ibolyát ültette fel a lelátóra.

A lelátón visszhangzott a Marseillaise, a sajtóhelyen felbukkant az egykori kiváló kapus, az évek óta Franciaországban élő Meksz Anikó is, talán az ő tiszteletére is kezdte jól a mérkőzést együttesünk, amely Görbicz és Tóth találataival 2-0-s előnyre tett szert. Ezt az 5. percre sikerült ledolgoznia a franciáknak, Cano okos ziccerével már ott volt az előny (3-2).

A vébé egészén jól védő Pálinger eszén is túl lehetett járni, az első nyolc francia gólból három kapufás volt, a végsőkig kicentizték tehát a lövéseket Herbrechték. Ráadásul a védelmünk is átjáróház volt, Pecqueux-Rolland simán gyalogolt a kapuig, Wendling pedig kosaras trükköt mutatott be, a labdával passzolást imitált, majd a szétrebbenő fal között talált be.

Németh András 8-5-ös hátránynál két időt, Kovacsicz helyére Balogh állt, miközben a nézők a mérkőzéssel párhuzamosan egy betévedő madár röppályáját is figyelemmel kísérték. A helyzet viszont romlott - legalábbis a pályán. A francia támadások sok mozgása pillanatok alatt szétzilálta az egyébként is ingatag hatos falat, szegény Pálinger szinte csak ziccerekkel állt szemben (11-7).

Nem akadt senki, aki a védekezést összekapta volna, Hornyák és Borbás becserélése nem javított, igaz, nem is rontott a helyzeten. Támadásban mindenki Tóthtól és Görbicztől várta a csodát, a beállóst nem lehett megjátszani, balszélről egy helyzetünk volt (Vérten be is vágta), jobbról számtalan lehetőség maradt kihasználatlan. A hajrában még Pálinger is dobott egy kapufát, a nagy akarás pedig azt eredményezte, Tóth hetedik góljával 16-15-ös eredménnyel zárult a félidő.

Három perc kellett született után, hogy Borbás találatával ismét iksz legyen (18-18), a magyar szurkolók átköltözve Pálinger kapuja mögé buzdították az együttest, igaz, ment velük a "semlegesítő" rezesbanda is...

Sajnos Görbicz trükkös lövéseiből egy sem jutott el a kapuig, (a franciák videoelemzése kiválóan működhetett), Signate két átlövéssel köszönt be, s a 37. percben már 22-19 állt a házigazda neve mellett. Szélsőink közül csak Vérten érezte azt, mikor kell "felkanyarodni" és lőni, Balogh és Kovacsicz nem - bezzeg a másik oldalon Dembele és Cano kiszámíthatatlanul kézilabdázott.

Az 54. percben 29-26-nál eldőlni látszott a mérkőzés, Tóth előbb ipponra dobta ellenfelét, majd a reklámtáblára a labdát. Már kulcsembereinknek sem ment, a vergődést a franciák kegyetlenül kihasználták.

A végeredmény 32-27 lett, csapatunk vasárnap reggel 9 órakor a 7. helyért Angola ellen lép pályára, amely a másik alsóházi összecsapáson 41-33-ra kikapott Koreától. A magyarok utoljára 1997-ben nem végeztek a legjobb hat között, akkor a kilencedik helyen zártak. Ezzel a vereséggel egy esetleges olimpiai selejtező megrendezésének lehetősége is messze szállt.

Az angolai csapattal eddig ötször találkoztak a magyarok, és mindig nyertek, az összesített gólkülönbség 174-111. Az utolsó összecsapásra a szentpétervári vb-n került sor, 2005. december 6-án, akkor 14-17-es félidő után 34-30-ra nyert a Németh-együttes.

Németh András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "A mostani összecsapás megmutatta, hol vannak a gyenge pontjaink. A francia csapat ezeket megtalálta, és ki is használta. Sajnos, a cserékkel sem tudtuk ellensúlyozni a francia fölényt. Korrekt játékvezetés mellett megérdemelten nyert a hazai csapat."

Pálinger Katalin, a magyar válogatott kapusa: "Nagyon csalódott vagyok, hogy csak a hetedik helyért játszhatunk. Nem ezért jöttünk."

Olivier Krumbholz, francia szövetség kapitány: "A csütörtöki dráma után fáradtak voltunk. Ezzel együtt izgalmas mérkőzés volt, és igazából csak az utolsó negyedórában tudtunk jól játszani. Ekkor egymásért is harcoltunk."

További eredmény, az 5-8. helyért:
Dél-Korea - Angola 41-33 (23-12)
Párizs, Bercy-sportcsarnok, 4 ezer néző
v.: Kristic, Ljubic (szlovén)
gól: Vu Szun Hi 11, Kim Ona 9/4, Li Szang Eun 6, Mjung Bok Hi 6, Huh Szun Jung 3, An Dzsung Hva 3, Kim Csa Jun 2, Oh Szeong Ok 1, illetve Marcelina Kiala 9, Almeida 6, Luis Kiala 5, Bengue 4/3, Fernandes 4, Eduardo 2, Amaral 2, Bernardo 1
hetes: 5/4, illetve 3/3
kiállítás: 16, illetve 4 perc

A címvédő orosz válogatott után az Európa-bajnok norvég csapat jutott be a világbajnokság vasárnapi döntőjébe, miután nyert a német együttes ellen. Az oroszok ezzel olimpiai kvótát szereztek, míg a skandinávok már korábban kiharcolták a pekingi részvétel jogát.

elődöntő:
Norvégia - Németország 33-30 (19-16)
Oroszország - Románia 30-20 (17-8)