Vágólapra másolva!
Egy gyengébb első félidő után varázslatos harminc percet produkált a magyar nőikézilabda-válogatott a franciaországi világbajnokság középdöntőinek 3. fordulójában. A Románia elleni 34-31-es sikerből Tóth Tímea 14, Görbicz Anita 10 góllal vette ki részét. Nemzeti csapatunk ezzel bejutott a negyeddöntőbe, s már teljesítette az előzetes célkitűzés minimumát.

Középdöntő, 3. forduló, II. csoport (Dijon):
Magyarország - Románia 34-31 (14-16)
Dijon, 4000 néző
vezette: Bord, Buy (francia)
gólszerzők: Tóth 13, Görbicz 11/5, Vérten 3, Ferling 2, Borbás 2, Mehlmann 1, Tomori 1, Balogh 1, illetve Lecusanu 10/7, Maier 5, Luca 5, Stanca 4, Bese 4, Olteanu 2, Neagu 1
hétméteresek: 5/5, illetve 8/7
kiállítások: 16, illetve 12 perc

Sok mindenért akadt törlesztenivalója a magyar nőikézilabda-válogatottnak Romániával szemben, s most nem a történelem különös fordulataira kell gondolni. Elég, ha a sportágon belül a két évvel ezelőtti, szentpétervári elődöntőt idézzük fel, ahol Gheorghe Tadici tanítványai nyertek, s jutottak a fináléba, de az idei, pápai Pannon-kupán is csak ikszre futotta erőnkből.

A vasárnap kora délutáni mizéria is megtette hatását, hiszen láss csodát, világ: a dijoni szervezők első alkalommal végigjátszották a magyar himnuszt, éppen a csoportrangadón. A két szurkolótábor egy szektorban kapott "elszállásolást", de úgy tűnt, békésen megférnek egymás mellett.

A lelátóra Hornyák Ágnes és Szucsánszki Zita ült fel, azaz a németek ellen remeklő Kovacsicz Mónika mellett azért Balogh Beatrix is bekerült a csapatba.

A találkozót Tóth Tímea átlövésgólja vezette be, erre válaszolt kétszer a románok hórihorgas irányító-átlövője, Bese. Németh András szövetségi kapitány már az ötödik percben dühöngött, bekiabálva a pályára "ebből nem lehet helyzetet csinálni", sajnos az eredményjelzőn is 5-2-es román vezetés volt látható.

Besével nem bírt a védelem, a kipattanók szinte mindig jó helyre kerültek, szerencsére Pálinger megbabonázta a két szélsőt, Maier és Olteanu-Nechita is kihagyta első két helyzetét.

13 perc elteltével a szakvezetés Ferlinget küldte az indiszponált Mehlmann helyére, ám a helyzet csak súlyosbodott. 5-9-es állásnál Németh András időt kért, de Tóth kiállítása és Olteanu ejtése továbbmélyítette a két csapat közötti szakadékot. Kovacsicz ugyan próbálkozott, de kidolgozatlanul, éles szögből nem lehetett eltenni a labdát Dinu mellett.

A két kapus közötti különbségben döntő volt, hogy Dinu esetében a labdák a csapattársaknál maradtak, se a kontra, se az átlövések ellen nem volt orvosság, még emberelőnyben sem.

13-8-as vezetésnél a dühös Tadici is időt kért, bár ő legfeljebb azzal lehetett elégedetlen, hogy a különbség nem nagyobb. 24 percnek kellett eltelnie, hogy Tóth és Görbicz mellett még valaki betaláljon, Borbás két góljával 10-14-re alakult az eredmény.

Az utolsó öt percre beindult a Pálinger-show, a győriek világklasszisa bravúrt bravúrra halmozott, a félidő végére sikerült 16-14-re faragni a hátrányt.

Forrás: MTI

A szünet után pillanatok alatt sikerült 19-18-ra felkapaszkodni Ferling, Görbicz és Tomori góljaival, a Bese, Luca falat alig lehetett átlőni, mégis erőltettük. A 40. percben Görbicz büntetőjével iksz, majd az irányító egyéni szólójával 20-19 lett nekünk, azaz 1-0 után ismét vezettünk!

Érezték ezt a románok is, mert Luca kiütötte Görbiczet, az előnyt Tóth használta ki (21-19). Aztán "Görbe" is büntetett, immár emberhátrányban kerülte meg a teljes román falat (23-20). Százszázalékos fordulatot vettek a magyarok, emberhátrányban is uralták a játékot, Tóth kiválóan használta ki a rendezetlen védelem réseit, Görbicz úgy irányított, ahogy azt a világ legjobbjától elvárhatjuk (26-23).

A hajrában két gólra is csak elvétve jött fel Románia, a vége örömjátékot és 34-31-es győzelmet hozott. Magyarország ezzel bejutott a negyeddöntőbe, hogy hányadik helyen, s ki ellen vívja az összecsapást, az csupán a keddi, Korea elleni meccset követően derül ki.